Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Kyselý zápach při přípravě jídla
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
baku



Založen: 30. 06. 2009
Příspěvky: 8
Bydliště: Nové Strašecí

PříspěvekZaslal: čt 23. září 2010 14:50
  Předmět: Kyselý zápach při přípravě jídla
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ahoj všem, prosím poradíte mi? Včera jsem byla v lese a našla jsem hřiby dutonohé. Jenže uplně žluté a o koušíček dál opačně hodně tmavohnědé. Ten žlutý je jen nějaký poddruh? Nenašla jsem, že by se dutonohý dal s něčím zaměnit. Bohužel nemám foto. A ptám se hlavně proto, že jsem dělala smaženici a houby voněly nakysle. Je tam i holubinka namodralá. Je to normální? Přiznám se. Tyto houby jsem dneska použila poprvé. Dlouho jsem je sbírala, ale vždy raději vyhodila. Jsem samouk a vždy se rozhoupávám a houby raději více sleduji a pořád pročítám záměny. Ale jsem si jistá že to jsou holubinky namodralé. Ale překvapuje mně ten zápach. Je to jako bych do nich přidala ocet. Pravda také je že jsem si je nakrájela včera večer a dnes po obědě připravila. Že by to bylo tím? Ale tak rychle se přece nezapaří, nebo jo? Byly v míse.
Děkuji
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 9090
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: čt 23. září 2010 16:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Opět asi téma do fóra Kuchař.

Pokud mi při přípravě jídla z hub přijde cokoli divné, okamžitě to bez ochutnávání vyhazuji.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 1594
Bydliště: Ústí nad Labem

PříspěvekZaslal: čt 23. září 2010 18:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 23. září 2010 17:18 Bob napsal:
Opět asi téma do fóra Kuchař.

Jistě. Můžeš to tam (nebo někdo z adminů) přesunout?

Jinak: Hřib dutonohý má sám o sobě mírně nakyslou chuť, proto se obecně doporučuje spíše do směsí, než připravovat z něj (nebo ze směsi, kde má převahu) samostatné jídlo.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Kraken
Čestný člen


Založen: 09. 11. 2005
Příspěvky: 2508
Bydliště: Klášterec nad Ohří

PříspěvekZaslal: čt 23. září 2010 23:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hřib dutonohý má kromě klasické žlutohnědé až červenohnědé barvy vzácně i žlutou barvu klobouku. ( f. aureus ) Nacházím taky běžně obě formy poblíž sebe. Samostatné jídlo jsem si z něj ještě nepřipravoval, používám ho vždy do směsi.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 9090
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: pá 24. září 2010 6:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Přesunout to do Kuchaře nejde - jedině přepsat. Přesuneme to tedy k tématu druhu - tam to teké patří.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
baku



Založen: 30. 06. 2009
Příspěvky: 8
Bydliště: Nové Strašecí

PříspěvekZaslal: ne 10. října 2010 21:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Děkuji za Vaše odpovědi. Promiňte mi spoždění. Neměla jsem tam jen dutonohé, ale je pravda že převážně. Ale raději jsme to nejedli. Nu jsem pro příště poučená Smile . Děkuji
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
JETHRO
Čestný člen


Založen: 09. 11. 2005
Příspěvky: 1922
Bydliště: Roudnice nad.Labem

PříspěvekZaslal: ne 10. října 2010 22:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hřib dutonohý je tak akorát dobrý na falešnou dršt'kovou jinak houba k ničemu,když dělám dršt'kovou nejdřív je pokrájím na nudličky povařím,sliju propláchnu a pak použiju do polévky tohle lze praktikovat iz přerostlými václavkami
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Véle
Čestný člen


Založen: 07. 11. 2005
Příspěvky: 708
Bydliště: Svárov

PříspěvekZaslal: čt 04. listopadu 2010 19:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já z nich smažím řízky a mě osobně velmi chutnají. Jsou tak zvláštně kořenené.
_________________
Jirka Véle
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru
Můžeš k příspěvkům připojovat soubory
Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory