Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
CheetaL
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: so 02. října 2010 13:02 |
|
|
Zajímavé, že takovéto abnormality jsou časté u holubinek. Není to tak dávno co se podobná fotka objevila na nahuby.sk a taky to byla holubinka - doufám, že nebude adminům vadit, když se dám odkaz na "konkurenční" stránky http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=233304&poradie=14&form_hash=a861d26874602b5a454ee0ff346b11d8
Na stejném serveru se ve stejnou dobu objevila i jiná zajímavost - nebyla to sice holubinka, ale ryzec, ale přeci jen tyhle rody jsou si dost blízké. http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=234127&poradie=20&form_hash=14527b4ddd2457ab6872b8730204a130
A já jsem něco podobného viděl tady u holubinky a to dokonce dvakrát - nebylo to ani zdaleka tak abnormální jak tyto, ale za zkouknutí to stálo. První případ nemám bohužel nafocený (neměl jsem tenkrát ještě foťák), druhý je tady http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=214860&poradie=23&form_hash=gallery
A aby toho nebylo málo, tak na takovéto zvláštní plodnice jsem párkrát narazil na netu a dost často šlo právě zase o holubinky případně ryzce. Oproti takovým těm klasickým srostlicím jaké jsou známé třeba u hřibovitých je přece jen toto něco trošku jiného. A docela by mě zajímalo proč je to většinou (neříkám, že vždy, na netu jsem viděl i fotku nějakého hříbka rostoucím na druhém) právě u holubinek a ryzců?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Míra
|
Zaslal: so 02. října 2010 15:41 |
|
|
Vzpomínám si, že koncem sedmdesátých let jsme s mým dědou jeden rok viděli mnoho takovýchto plodnic, kterým z klobouku vyrůstala další plodnice. Vybavuji si jen, že to bylo ve smrkovém lese a všechno to byly holubinky s červeným kloboukem. Foťák jsme tenkrát s sebou do lesa nenosili. V letech před tím, a ani potom, jsme v těch místech na takovéto plodnice nikdy nenarazili.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: so 02. října 2010 17:57 |
|
|
Je to holubinka hlínožlutá. Tyto narostlice vznikají tak, že v substrátu je několik primordií (zárodků plodnice) nad sebou a ten nejspodnější vynese ty nad ním nahoru.
_________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: so 02. října 2010 21:27 |
|
|
so 02. října 2010 17:57 Vlkodlak napsal: |
Je to holubinka hlínožlutá. Tyto narostlice vznikají tak, že v substrátu je několik primordií (zárodků plodnice) nad sebou a ten nejspodnější vynese ty nad ním nahoru. |
Díky za info. Každopádně stále tu zůstává ten problém, proč je tento jev častější právě u holubinek/ryzců než u jiných druhů. A Míra tomu dal také za pravdu. Částečně by se to mohlo dát na vrub tomu, že holubinek roste často v lese skutečně velký počet a tudíž je nějaký takovýto úkaz čistě statisticky pravděpodobnější. Ale i dalších druhů/rodů bývá často v lese obrovské množství a setkat se s tím, je vzácnější
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: ne 03. října 2010 12:29 |
|
|
so října 02, 2010 1:02 pm ram2007 napsal: |
doufám, že nebude adminům vadit, když se dám odkaz na "konkurenční" stránky |
DAMyko tu vždy bylo pro to, aby spojovalo a nikoli rozdělovalo = odkazy na jiné stránky shodující se ze zaměřením tohoto webu jsou naprosto vítány.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: po 04. října 2010 1:52 |
|
|
so 02. října 2010 21:27 ram2007 napsal: |
so 02. října 2010 17:57 Vlkodlak napsal: |
Je to holubinka hlínožlutá. Tyto narostlice vznikají tak, že v substrátu je několik primordií (zárodků plodnice) nad sebou a ten nejspodnější vynese ty nad ním nahoru. |
Díky za info. Každopádně stále tu zůstává ten problém, proč je tento jev častější právě u holubinek/ryzců než u jiných druhů. A Míra tomu dal také za pravdu. Částečně by se to mohlo dát na vrub tomu, že holubinek roste často v lese skutečně velký počet a tudíž je nějaký takovýto úkaz čistě statisticky pravděpodobnější. Ale i dalších druhů/rodů bývá často v lese obrovské množství a setkat se s tím, je vzácnější |
U některých druhů je tento úkaz častější, u některých jsem ho ještě nezaznamenal. Souvisí to patrně s vertikální tloušťkou vrstvy mycelia, kde se tvoří primordia - jinými slovy, kolik pater mimin se nad sebe vejde. Viděl jsem to mnohokrát u čirůvky fialové, dvoubarvé, strmělky přehrnuté, hřibu hnědého...
_________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
|
|