Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
zajímavost
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
CheetaL

PříspěvekZaslal: so 02. října 2010 12:35
  Předmět: zajímavost
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je to nějaká holubinka,blíže nevím,ani nevkládám do určovny,jen se mi takhle patrově jevila zajímavá,jak si dokáže příroda pohrát.

164.54 kB    
Trhový Štěpánov,30.9.2010,smrkový les.
patrová holubinka.jpg
   patrová holubinka.jpg

Roman Manak

PříspěvekZaslal: so 02. října 2010 13:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zajímavé, že takovéto abnormality jsou časté u holubinek. Není to tak dávno co se podobná fotka objevila na nahuby.sk a taky to byla holubinka - doufám, že nebude adminům vadit, když se dám odkaz na "konkurenční" stránky Smile http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=233304&poradie=14&form_hash=a861d26874602b5a454ee0ff346b11d8

Na stejném serveru se ve stejnou dobu objevila i jiná zajímavost - nebyla to sice holubinka, ale ryzec, ale přeci jen tyhle rody jsou si dost blízké. http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=234127&poradie=20&form_hash=14527b4ddd2457ab6872b8730204a130

A já jsem něco podobného viděl tady u holubinky a to dokonce dvakrát - nebylo to ani zdaleka tak abnormální jak tyto, ale za zkouknutí to stálo. První případ nemám bohužel nafocený (neměl jsem tenkrát ještě foťák), druhý je tady http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?obrazok_id=214860&poradie=23&form_hash=gallery

A aby toho nebylo málo, tak na takovéto zvláštní plodnice jsem párkrát narazil na netu a dost často šlo právě zase o holubinky případně ryzce. Oproti takovým těm klasickým srostlicím jaké jsou známé třeba u hřibovitých je přece jen toto něco trošku jiného. A docela by mě zajímalo proč je to většinou (neříkám, že vždy, na netu jsem viděl i fotku nějakého hříbka rostoucím na druhém) právě u holubinek a ryzců?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Míra

PříspěvekZaslal: so 02. října 2010 15:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vzpomínám si, že koncem sedmdesátých let jsme s mým dědou jeden rok viděli mnoho takovýchto plodnic, kterým z klobouku vyrůstala další plodnice. Vybavuji si jen, že to bylo ve smrkovém lese a všechno to byly holubinky s červeným kloboukem. Foťák jsme tenkrát s sebou do lesa nenosili. V letech před tím, a ani potom, jsme v těch místech na takovéto plodnice nikdy nenarazili.
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: so 02. října 2010 17:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je to holubinka hlínožlutá. Tyto narostlice vznikají tak, že v substrátu je několik primordií (zárodků plodnice) nad sebou a ten nejspodnější vynese ty nad ním nahoru.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: so 02. října 2010 21:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 02. října 2010 17:57 Vlkodlak napsal:
Je to holubinka hlínožlutá. Tyto narostlice vznikají tak, že v substrátu je několik primordií (zárodků plodnice) nad sebou a ten nejspodnější vynese ty nad ním nahoru.

Díky za info. Každopádně stále tu zůstává ten problém, proč je tento jev častější právě u holubinek/ryzců než u jiných druhů. A Míra tomu dal také za pravdu. Částečně by se to mohlo dát na vrub tomu, že holubinek roste často v lese skutečně velký počet a tudíž je nějaký takovýto úkaz čistě statisticky pravděpodobnější. Ale i dalších druhů/rodů bývá často v lese obrovské množství a setkat se s tím, je vzácnější
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 03. října 2010 12:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so října 02, 2010 1:02 pm ram2007 napsal:
doufám, že nebude adminům vadit, když se dám odkaz na "konkurenční" stránky Smile

DAMyko tu vždy bylo pro to, aby spojovalo a nikoli rozdělovalo = odkazy na jiné stránky shodující se ze zaměřením tohoto webu jsou naprosto vítány. Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: po 04. října 2010 1:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 02. října 2010 21:27 ram2007 napsal:
so 02. října 2010 17:57 Vlkodlak napsal:

Díky za info. Každopádně stále tu zůstává ten problém, proč je tento jev častější právě u holubinek/ryzců než u jiných druhů. A Míra tomu dal také za pravdu. Částečně by se to mohlo dát na vrub tomu, že holubinek roste často v lese skutečně velký počet a tudíž je nějaký takovýto úkaz čistě statisticky pravděpodobnější. Ale i dalších druhů/rodů bývá často v lese obrovské množství a setkat se s tím, je vzácnější

U některých druhů je tento úkaz častější, u některých jsem ho ještě nezaznamenal. Souvisí to patrně s vertikální tloušťkou vrstvy mycelia, kde se tvoří primordia - jinými slovy, kolik pater mimin se nad sebe vejde. Viděl jsem to mnohokrát u čirůvky fialové, dvoubarvé, strmělky přehrnuté, hřibu hnědého...

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru