Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Přesazujete?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 27. ledna 2011 21:37
  Předmět: Přesazujete?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jelikož už jsem pár hub nafotil, tak bych se chtěl zeptat. Co vy na přesazování hub? Myslím tím, že si vezmete houbu, kterou chcete vyfotit, umístíte ji do jiného prostředí a pak ji tam cvaknete. Jste příznivci tohoto způsobu? Co si o tom myslíte? Přesazujete houby?

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: pá 28. ledna 2011 2:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Humus, kdo toto dělá, není můj kamarád. Maximálně akceptuji vyčištění zorného pole. Atlasovky jsou speciál, tam se musí něco vyrvat a okolí upravit.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: pá 28. ledna 2011 8:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 28. ledna 2011 1:48 Vlkodlak napsal:
Humus, kdo toto dělá, není můj kamarád. Maximálně akceptuji vyčištění zorného pole. Atlasovky jsou speciál, tam se musí něco vyrvat a okolí upravit.

Super, jsem rád, že i někdo jiný má podobný názor na přesazování Smile A co vy ostatní?

Teri

PříspěvekZaslal: pá 28. ledna 2011 15:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mě se to taky nelíbí, jakmile ty houby přesadíš, tak je to většinou poznat.... Podle mě, pokud houbu fotíš, tak bys na ni vůbec neměl sahat Smile) nevím u kterého druhu to bylo, ale Michal Mikšík na něčem zanechakl krásnej otisk celého prstu... no a uznej sám, že ta houby pak nevypadá přirozeně Smile
Roman Manak

PříspěvekZaslal: pá 28. ledna 2011 20:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 28. ledna 2011 1:48 Vlkodlak napsal:
Atlasovky jsou speciál, tam se musí něco vyrvat a okolí upravit.

U tohoto se ještě zastavím - myslíš, že právě atlasovky jsou vhodné na "přesazování"? Já si právě u atlasovek myslím, že ty především by se neměly přesazovat. Jasně, je nadmíru žádoucí aby snímky v atlasu vypadaly pokud možno co nejlíp. Ale atlasy jsou tu od toho aby se podle nich ty houby daly třeba i identifikovat a podle mě je tam hodně důležité to prostředí - třeba jehličí těsně u třeně houby nebo mech a tak. A i když si člověk dá s přesazením záležet, tak přece jen tam nějaký ten detail opomene...

Roman Manak

PříspěvekZaslal: pá 28. ledna 2011 20:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 28. ledna 2011 14:07 Teri napsal:
Mě se to taky nelíbí, jakmile ty houby přesadíš, tak je to většinou poznat.... Podle mě, pokud houbu fotíš, tak bys na ni vůbec neměl sahat Smile) nevím u kterého druhu to bylo, ale Michal Mikšík na něčem zanechakl krásnej otisk celého prstu... no a uznej sám, že ta houby pak nevypadá přirozeně Smile

Jo, tak s tím otiskem prstu jsi mě pobavila. Třeba si ho chtěl poznačit Smile V souvislosti s tímto se mi vybavuje jedna úsměvná historka - tuším, že jsem ji četl v rozhovoru s T. Papouškem ve Světě hub. Narazil na jednu houbu nádherně naaranžovanou až se mu nechtělo skoro věřit, že tak mohla vyrůst. Tak ji nafotil a pak si všiml, že je nabodnutá na špejli Very Happy

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 28. ledna 2011 23:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Můj názor je, ať si to každý dělá jak chce, ale pokud houbu přesadil, ať to napíše, aby bylo jasné jestli na tom místě vyrostla a nebo ne.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Míra

PříspěvekZaslal: pá 28. ledna 2011 23:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Houby nepřesazuji a fotím v původním prostředí. Jediná vyjímka je, když by byla v takovém místě, že tam vyfotit nejde, ale to bych napsal, že je přesazená a odkud.
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: so 29. ledna 2011 2:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Většinou nepřesazuji, ale někdy se člověk nevyhne výjimce. Např. roste-li houba u silnice, má se u focení nechat přejet? A potom, když už se ta houba vyjme, proč ji zasazovat? Vždyť se dá vyfotit i položená. A mimochodem, přesazením houby do stejného prostředí ničemu újma nevzniká, maximálně fotografovi samotnému, pokud je zastáncem dokumentace výhradně přírodou vytvořených kompozic.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 29. ledna 2011 13:45 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so ledna 29, 2011 1:15 am Martin Kříž napsal:
... roste-li houba u silnice, má se u focení nechat přejet? ...

Fotil jsem z asfaltky hrobenky (ty přesadit asi ani nejdou Smile ), foťák musel být na silnici - když jelo auto chránil jsem foťák tělem, zalehl, nastavil kompozici, a zase auto, ... a tak ještě několikrát ... obvykle tu nic nejezdí, ale zrovna tenkrát... Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Potlach - Diskuse jen tak aneb přišel jsem si pokecat Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru