Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Pravda či lež?
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mikess



Založen: 08. 03. 2009
Příspěvky: 289
Bydliště: roudnice nad labem

PříspěvekZaslal: ne 12. prosince 2010 10:59
  Předmět: Pravda či lež?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Co je pravdy na tom,že houby po přemrznutí se stávají jedovaté-nebo nejedlé?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Míra



Založen: 20. 04. 2009
Příspěvky: 389
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: ne 12. prosince 2010 12:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je to pravda, po rozmrznutí je z houby mrtvý organismus (až na některé vyjímky, které po rozmrznutí pokračují v růstu) a ten se začne rozkládat. Při tomto rozkladu vznikají jedovaté látky. Jednou zmrzlou houbu můžeš použít, ale když s jistotou víš, že už nezmrzla několikrát před tím.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák



Založen: 16. 11. 2009
Příspěvky: 1070
Bydliště: Valašské Meziříčí

PříspěvekZaslal: st 09. února 2011 21:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 12. prosince 2010 12:58 Míra napsal:
Je to pravda, po rozmrznutí je z houby mrtvý organismus (až na některé vyjímky, které po rozmrznutí pokračují v růstu) a ten se začne rozkládat. Při tomto rozkladu vznikají jedovaté látky. Jednou zmrzlou houbu můžeš použít, ale když s jistotou víš, že už nezmrzla několikrát před tím.

Souhlas !

_________________
JGLN
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Vlkodlak



Založen: 15. 03. 2007
Příspěvky: 1886
Bydliště: Praha, Böhmen

PříspěvekZaslal: st 09. února 2011 21:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zmrznutí způsobuje vnik ledových krystalů uvnitř buněk. Pokud jsou ty krystaly dostatečně velké, buňky roztrhají a cytoplazma i obsah vnitřních organel se smísí. Kromě usmrcení buněk započnou rozkladné procesy - buňka tak jako naše tělo má různé funkční části v různých "orgánech" - organelách. Jestliže smíchám např. trávící enzymy s cytoplazmou, začnou dělat to, co umí. Na rozkládající se hmotě se přiživí řada bakterií, plísní a kdo ví čeho ještě, no a tuto směs přece jíst nebudeme...

Některé buňky mají ovšem obranu, vysoký obsah nemrznoucích látek. Ty do určité teploty zabraňují zmrznutí a když už voda zmrzne, tvoří menší krystaly, které nejsou pro buňku nebezpečné.

_________________
;°|<
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Roman Manak



Založen: 08. 07. 2009
Příspěvky: 1379
Bydliště: Veselí nad Moravou

PříspěvekZaslal: čt 10. února 2011 6:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 09. února 2011 21:46 Vlkodlak napsal:
Zmrznutí způsobuje vnik ledových krystalů uvnitř buněk. Pokud jsou ty krystaly dostatečně velké, buňky roztrhají a cytoplazma i obsah vnitřních organel se smísí. Kromě usmrcení buněk započnou rozkladné procesy - buňka tak jako naše tělo má různé funkční části v různých "orgánech" - organelách. Jestliže smíchám např. trávící enzymy s cytoplazmou, začnou dělat to, co umí. Na rozkládající se hmotě se přiživí řada bakterií, plísní a kdo ví čeho ještě, no a tuto směs přece jíst nebudeme...

Některé buňky mají ovšem obranu, vysoký obsah nemrznoucích látek. Ty do určité teploty zabraňují zmrznutí a když už voda zmrzne, tvoří menší krystaly, které nejsou pro buňku nebezpečné.


Perfektní informace. A nevíš náhodou o jaké nemrznoucí látky se jedná?

_________________
---
RAM

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin


Založen: 04. 11. 2005
Příspěvky: 9090
Bydliště: Kladno-Mimoň

PříspěvekZaslal: čt 10. února 2011 8:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

mouchy tuším používají obyčejný glycerin = není to jen výsada hub či kytek, ale u zvířat.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak



Založen: 08. 07. 2009
Příspěvky: 1379
Bydliště: Veselí nad Moravou

PříspěvekZaslal: čt 10. února 2011 9:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 10. února 2011 8:46 Bob napsal:
mouchy tuším používají obyčejný glycerin = není to jen výsada hub či kytek, ale u zvířat.


Že by to byl on? V tom případě doufám, že jej neobsahují v nějakém větším množství, protože je slabě jedovatý Smile

_________________
---
RAM

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Vlkodlak



Založen: 15. 03. 2007
Příspěvky: 1886
Bydliště: Praha, Böhmen

PříspěvekZaslal: čt 10. února 2011 10:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

U arktických ryb jsou to glykoproteiny. http://physiologyonline.physiology.org/content/12/4/189.abstract

Zde je takový přehled. http://www.suite101.com/content/insect-strategies-for-winter-antifreeze-a76320 - vyšší koncentrace glukózy, glycerol a speciální proteiny (AFP - antifreeze proteins). Na povrch AFP se při mrznutí váže voda, což jí zabraňuje tvořit ostré krystaly. ... Glycerol, metabolické meziprodukty jako citrát, sukcinát, malát a sorbitol, aminokyseliny aspartát, glutamát a alanin a amonné soli fungují s AFP synergicky a dále snižují bod tuhnutí.

Zde u chvostoskoků za to může trehalóza. http://www.endowmentmed.org/content/view/1018/1/ Trehalóza je ovšem zásobním sacharidem u hub. Ale ti chvostoskoci a želvušky nejdřív vyschnou, to houby nedělají.

U hub jsem našel jedině tohle, kde se hovoří o AFP. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20030710

_________________
;°|<


Naposledy upravil Vlkodlak dne čt 10. února 2011 11:10, celkově upraveno 1 krát
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mat60
Čestný člen


Založen: 02. 12. 2005
Příspěvky: 2571
Bydliště: Paskov

PříspěvekZaslal: čt 10. února 2011 11:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

10. února 11, 9:14 ram2007 napsal:
čt 10. února 2011 8:46 Bob napsal:
mouchy tuším používají obyčejný glycerin = není to jen výsada hub či kytek, ale u zvířat.


Že by to byl on? V tom případě doufám, že jej neobsahují v nějakém větším množství, protože je slabě jedovatý Smile


Nevím, není to úplně podstatné, ale kde bereš informaci, že glycerín (= glycerol) je slabě jedovatý? Je to běžně používaná složka kosmetiky a je to i aditivum v potravinách. Má kód E 422.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak



Založen: 15. 03. 2007
Příspěvky: 1886
Bydliště: Praha, Böhmen

PříspěvekZaslal: čt 10. února 2011 11:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 10. února 2011 11:08 mat60 napsal:
10. února 11, 9:14 ram2007 napsal:
čt 10. února 2011 8:46 Bob napsal:
mouchy tuším používají obyčejný glycerin = není to jen výsada hub či kytek, ale u zvířat.


Že by to byl on? V tom případě doufám, že jej neobsahují v nějakém větším množství, protože je slabě jedovatý Smile


Nevím, není to úplně podstatné, ale kde bereš informaci, že glycerín (= glycerol) je slabě jedovatý? Je to běžně používaná složka kosmetiky a je to i aditivum v potravinách. Má kód E 422.

Slabě jedovatá je i voda a kuchyňská sůl. Laughing Jediná prověřeně neškodná věc v libovolném množství je pivo.

_________________
;°|<
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Roman Manak



Založen: 08. 07. 2009
Příspěvky: 1379
Bydliště: Veselí nad Moravou

PříspěvekZaslal: čt 10. února 2011 11:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

citace:
Nevím, není to úplně podstatné, ale kde bereš informaci, že glycerín (= glycerol) je slabě jedovatý? Je to běžně používaná složka kosmetiky a je to i aditivum v potravinách. Má kód E 422.


No, já jsem studoval střední školu chemickou, tak o takových základních látkách jako glycerol něco vím. Vím, že se používá i v kosmetice, ale to ještě není důvod, že by při perorálním užití nemohl být slabě jedovatý. Menší dávky způsobují žaludeční potíže, vyšší způsobují poškození jater - těch negativních účinků je víc, ale už si to všechno nepamatuju. Je to přece jen už 10 roků co jsem vylezl ze střední Smile

_________________
---
RAM

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mat60
Čestný člen


Založen: 02. 12. 2005
Příspěvky: 2571
Bydliště: Paskov

PříspěvekZaslal: čt 10. února 2011 11:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

10. února 11, 11:11 Vlkodlak napsal:
čt 10. února 2011 11:08 mat60 napsal:
10. února 11, 9:14 ram2007 napsal:
čt 10. února 2011 8:46 Bob napsal:
mouchy tuším používají obyčejný glycerin = není to jen výsada hub či kytek, ale u zvířat.


Že by to byl on? V tom případě doufám, že jej neobsahují v nějakém větším množství, protože je slabě jedovatý Smile


Nevím, není to úplně podstatné, ale kde bereš informaci, že glycerín (= glycerol) je slabě jedovatý? Je to běžně používaná složka kosmetiky a je to i aditivum v potravinách. Má kód E 422.

Slabě jedovatá je i voda a kuchyňská sůl. Laughing Jediná prověřeně neškodná věc v libovolném množství je pivo.


Tak s tím se dá jedině souhlasit Laughing.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak



Založen: 08. 07. 2009
Příspěvky: 1379
Bydliště: Veselí nad Moravou

PříspěvekZaslal: čt 10. února 2011 11:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

citace:
Slabě jedovatá je i voda a kuchyňská sůl. Laughing Jediná prověřeně neškodná věc v libovolném množství je pivo.


Vlkodlaku, dobrá poznámka Smile Sůl se skládá z chloru a sodíku - stačí si vzít kousek čistého sodíku a dát si ho na jazyk a člověku nebude zrovna příjemně. A v místnosti plné chloru bych taky být nechtěl Smile

_________________
---
RAM

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Roman Manak



Založen: 08. 07. 2009
Příspěvky: 1379
Bydliště: Veselí nad Moravou

PříspěvekZaslal: čt 10. února 2011 11:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak jsem jen tak narychlo popátral na netu:

Glycerol je slabě jedovatý. V menších dávkách způsobuje bolesti hlavy, žaludeční potíže a zvracení. Ve větších dávkách může způsobit poškození jater. Nejnižší toxická dávka podaná orálně u člověka činí přibližně LDLo = 1,5 g/kg živé hmotnosti, což znamená, že průměrný člověk by jej musel požít nejméně 90 až 120 g, aby se u něho projevily symptomy otravy. V nízkých koncentracích je prakticky neškodný.

Ve zředěném stavu se používá ke zvlhčování pokožky a sliznic, neboť váže atmosférickou vlhkost a tím ji přenáší do povrchu těla; naopak použití čistého glycerinu je nevhodné, protože naopak z pokožky odčerpává vlhkost a tím ji vysušuje.

Zdroj: Wikipedie Smile

Tož asi to s tou jeho jedovatostí až tak hrozné není Smile Vždyť jsem psal "slabě jedovatý"

_________________
---
RAM

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
mat60
Čestný člen


Založen: 02. 12. 2005
Příspěvky: 2571
Bydliště: Paskov

PříspěvekZaslal: čt 10. února 2011 11:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

10. února 11, 11:26 ram2007 napsal:


Tož asi to s tou jeho jedovatostí až tak hrozné není Smile Vždyť jsem psal "slabě jedovatý"


Ještě se podívej na toto Laughing

http://www.nutros.net/nsr-0200f.html
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

 
Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru
Můžeš k příspěvkům připojovat soubory
Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory