Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
mikess
Založen: 08. 03. 2009 Příspěvky: 289 Bydliště: roudnice nad labem
|
Zaslal: ne 12. prosince 2010 10:59 Předmět: Pravda či lež? |
|
|
Co je pravdy na tom,že houby po přemrznutí se stávají jedovaté-nebo nejedlé? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Míra
Založen: 20. 04. 2009 Příspěvky: 389 Bydliště: Praha
|
Zaslal: ne 12. prosince 2010 12:58 |
|
|
Je to pravda, po rozmrznutí je z houby mrtvý organismus (až na některé vyjímky, které po rozmrznutí pokračují v růstu) a ten se začne rozkládat. Při tomto rozkladu vznikají jedovaté látky. Jednou zmrzlou houbu můžeš použít, ale když s jistotou víš, že už nezmrzla několikrát před tím. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: st 09. února 2011 21:22 |
|
|
ne 12. prosince 2010 12:58 Míra napsal: |
Je to pravda, po rozmrznutí je z houby mrtvý organismus (až na některé vyjímky, které po rozmrznutí pokračují v růstu) a ten se začne rozkládat. Při tomto rozkladu vznikají jedovaté látky. Jednou zmrzlou houbu můžeš použít, ale když s jistotou víš, že už nezmrzla několikrát před tím. |
Souhlas ! _________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: st 09. února 2011 21:46 |
|
|
Zmrznutí způsobuje vnik ledových krystalů uvnitř buněk. Pokud jsou ty krystaly dostatečně velké, buňky roztrhají a cytoplazma i obsah vnitřních organel se smísí. Kromě usmrcení buněk započnou rozkladné procesy - buňka tak jako naše tělo má různé funkční části v různých "orgánech" - organelách. Jestliže smíchám např. trávící enzymy s cytoplazmou, začnou dělat to, co umí. Na rozkládající se hmotě se přiživí řada bakterií, plísní a kdo ví čeho ještě, no a tuto směs přece jíst nebudeme...
Některé buňky mají ovšem obranu, vysoký obsah nemrznoucích látek. Ty do určité teploty zabraňují zmrznutí a když už voda zmrzne, tvoří menší krystaly, které nejsou pro buňku nebezpečné. _________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: čt 10. února 2011 6:57 |
|
|
st 09. února 2011 21:46 Vlkodlak napsal: |
Zmrznutí způsobuje vnik ledových krystalů uvnitř buněk. Pokud jsou ty krystaly dostatečně velké, buňky roztrhají a cytoplazma i obsah vnitřních organel se smísí. Kromě usmrcení buněk započnou rozkladné procesy - buňka tak jako naše tělo má různé funkční části v různých "orgánech" - organelách. Jestliže smíchám např. trávící enzymy s cytoplazmou, začnou dělat to, co umí. Na rozkládající se hmotě se přiživí řada bakterií, plísní a kdo ví čeho ještě, no a tuto směs přece jíst nebudeme...
Některé buňky mají ovšem obranu, vysoký obsah nemrznoucích látek. Ty do určité teploty zabraňují zmrznutí a když už voda zmrzne, tvoří menší krystaly, které nejsou pro buňku nebezpečné. |
Perfektní informace. A nevíš náhodou o jaké nemrznoucí látky se jedná? _________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 10. února 2011 8:46 |
|
|
mouchy tuším používají obyčejný glycerin = není to jen výsada hub či kytek, ale u zvířat. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: čt 10. února 2011 9:14 |
|
|
čt 10. února 2011 8:46 Bob napsal: |
mouchy tuším používají obyčejný glycerin = není to jen výsada hub či kytek, ale u zvířat. |
Že by to byl on? V tom případě doufám, že jej neobsahují v nějakém větším množství, protože je slabě jedovatý _________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: čt 10. února 2011 10:55 |
|
|
U arktických ryb jsou to glykoproteiny. http://physiologyonline.physiology.org/content/12/4/189.abstract
Zde je takový přehled. http://www.suite101.com/content/insect-strategies-for-winter-antifreeze-a76320 - vyšší koncentrace glukózy, glycerol a speciální proteiny (AFP - antifreeze proteins). Na povrch AFP se při mrznutí váže voda, což jí zabraňuje tvořit ostré krystaly. ... Glycerol, metabolické meziprodukty jako citrát, sukcinát, malát a sorbitol, aminokyseliny aspartát, glutamát a alanin a amonné soli fungují s AFP synergicky a dále snižují bod tuhnutí.
Zde u chvostoskoků za to může trehalóza. http://www.endowmentmed.org/content/view/1018/1/ Trehalóza je ovšem zásobním sacharidem u hub. Ale ti chvostoskoci a želvušky nejdřív vyschnou, to houby nedělají.
U hub jsem našel jedině tohle, kde se hovoří o AFP. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20030710 _________________ ;°|<
Naposledy upravil Vlkodlak dne čt 10. února 2011 11:10, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
Založen: 02. 12. 2005 Příspěvky: 2571 Bydliště: Paskov
|
Zaslal: čt 10. února 2011 11:08 |
|
|
10. února 11, 9:14 ram2007 napsal: |
čt 10. února 2011 8:46 Bob napsal: |
mouchy tuším používají obyčejný glycerin = není to jen výsada hub či kytek, ale u zvířat. |
Že by to byl on? V tom případě doufám, že jej neobsahují v nějakém větším množství, protože je slabě jedovatý |
Nevím, není to úplně podstatné, ale kde bereš informaci, že glycerín (= glycerol) je slabě jedovatý? Je to běžně používaná složka kosmetiky a je to i aditivum v potravinách. Má kód E 422. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: čt 10. února 2011 11:11 |
|
|
čt 10. února 2011 11:08 mat60 napsal: |
10. února 11, 9:14 ram2007 napsal: |
čt 10. února 2011 8:46 Bob napsal: |
mouchy tuším používají obyčejný glycerin = není to jen výsada hub či kytek, ale u zvířat. |
Že by to byl on? V tom případě doufám, že jej neobsahují v nějakém větším množství, protože je slabě jedovatý |
Nevím, není to úplně podstatné, ale kde bereš informaci, že glycerín (= glycerol) je slabě jedovatý? Je to běžně používaná složka kosmetiky a je to i aditivum v potravinách. Má kód E 422. |
Slabě jedovatá je i voda a kuchyňská sůl. Jediná prověřeně neškodná věc v libovolném množství je pivo. _________________ ;°|< |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: čt 10. února 2011 11:21 |
|
|
citace: |
Nevím, není to úplně podstatné, ale kde bereš informaci, že glycerín (= glycerol) je slabě jedovatý? Je to běžně používaná složka kosmetiky a je to i aditivum v potravinách. Má kód E 422. |
No, já jsem studoval střední školu chemickou, tak o takových základních látkách jako glycerol něco vím. Vím, že se používá i v kosmetice, ale to ještě není důvod, že by při perorálním užití nemohl být slabě jedovatý. Menší dávky způsobují žaludeční potíže, vyšší způsobují poškození jater - těch negativních účinků je víc, ale už si to všechno nepamatuju. Je to přece jen už 10 roků co jsem vylezl ze střední _________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
Založen: 02. 12. 2005 Příspěvky: 2571 Bydliště: Paskov
|
Zaslal: čt 10. února 2011 11:22 |
|
|
10. února 11, 11:11 Vlkodlak napsal: |
čt 10. února 2011 11:08 mat60 napsal: |
10. února 11, 9:14 ram2007 napsal: |
čt 10. února 2011 8:46 Bob napsal: |
mouchy tuším používají obyčejný glycerin = není to jen výsada hub či kytek, ale u zvířat. |
Že by to byl on? V tom případě doufám, že jej neobsahují v nějakém větším množství, protože je slabě jedovatý |
Nevím, není to úplně podstatné, ale kde bereš informaci, že glycerín (= glycerol) je slabě jedovatý? Je to běžně používaná složka kosmetiky a je to i aditivum v potravinách. Má kód E 422. |
Slabě jedovatá je i voda a kuchyňská sůl. Jediná prověřeně neškodná věc v libovolném množství je pivo. |
Tak s tím se dá jedině souhlasit . |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: čt 10. února 2011 11:24 |
|
|
citace: |
Slabě jedovatá je i voda a kuchyňská sůl. Jediná prověřeně neškodná věc v libovolném množství je pivo. |
Vlkodlaku, dobrá poznámka Sůl se skládá z chloru a sodíku - stačí si vzít kousek čistého sodíku a dát si ho na jazyk a člověku nebude zrovna příjemně. A v místnosti plné chloru bych taky být nechtěl _________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: čt 10. února 2011 11:26 |
|
|
Tak jsem jen tak narychlo popátral na netu:
Glycerol je slabě jedovatý. V menších dávkách způsobuje bolesti hlavy, žaludeční potíže a zvracení. Ve větších dávkách může způsobit poškození jater. Nejnižší toxická dávka podaná orálně u člověka činí přibližně LDLo = 1,5 g/kg živé hmotnosti, což znamená, že průměrný člověk by jej musel požít nejméně 90 až 120 g, aby se u něho projevily symptomy otravy. V nízkých koncentracích je prakticky neškodný.
Ve zředěném stavu se používá ke zvlhčování pokožky a sliznic, neboť váže atmosférickou vlhkost a tím ji přenáší do povrchu těla; naopak použití čistého glycerinu je nevhodné, protože naopak z pokožky odčerpává vlhkost a tím ji vysušuje.
Zdroj: Wikipedie
Tož asi to s tou jeho jedovatostí až tak hrozné není Vždyť jsem psal "slabě jedovatý" _________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
Založen: 02. 12. 2005 Příspěvky: 2571 Bydliště: Paskov
|
Zaslal: čt 10. února 2011 11:30 |
|
|
10. února 11, 11:26 ram2007 napsal: |
Tož asi to s tou jeho jedovatostí až tak hrozné není Vždyť jsem psal "slabě jedovatý" |
Ještě se podívej na toto
http://www.nutros.net/nsr-0200f.html |
|
Návrat nahoru |
|
|
|