Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mat60 Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pepa Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Véle Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Forrest Run
Založen: 25. 01. 2011 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha 10-Zahradní Město
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: po 30. května 2011 18:47 |
|
|
Minimálně část zdejších fotek náleží druhu Gymnopus aquosus (Bob doplňuje z BioLibu české jméno Penízovka vodnatá) (např. spodní od Mat60, Jiří Véle a asi i Forrest Run). A možná i zbytek. Rozlišování je často nejisté, problematické a, řekl bych, jaksi nezáživné...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: po 30. května 2011 19:32 |
|
|
po 30. května 2011 19:47 Martin Kříž napsal: |
Minimálně část zdejších fotek náleží druhu Gymnopus aquosus (např. spodní od Mat60, Jiří Véle a asi i Forrest Run). A možná i zbytek. Rozlišování je často nejisté, problematické a, řekl bych, jaksi nezáživné... |
Jasně, souhlasím. Ale abych pravdu řekl, moc se v tom nevyznám. Zatím jsem nenašel nějaký dobrý klíč na určování tohoto "druhu". Nebyl by nějaký? Moc rád bych věděl, co jsem vlastně našel
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: po 30. května 2011 20:23 |
|
|
po května 30, 2011 8:32 pm ram2007 napsal: |
Jasně, souhlasím. Ale abych pravdu řekl, moc se v tom nevyznám. Zatím jsem nenašel nějaký dobrý klíč na určování tohoto "druhu". Nebyl by nějaký? Moc rád bych věděl, co jsem vlastně našel |
Pro určování těchto penízovek bych se podíval např. do monografie Antonína a Noordeloose.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Forrest Run
|
Zaslal: po 30. května 2011 21:20 |
|
|
Ajta Krajta, už jsem se chtěl hádat, že to na bázi třeně žádnou hlízku nemělo, ale pak jsem si uvědomil, že jsem jí možná přeškubnul jako hada a nechal v zemi, příště si na to dám majzla, díky za upozornění, Márty!
Romáňo, pro Tebe jsem stran určování penízovek z okruhu dubofky na Naturfoto "upirátil" následující informaci, snad to pro Tebe bude užitečný
Cituji:
"Penízovka vodnatá:
Penízovka vodnatá patří do okruhu penízovky dubové (Gymnopus dryophilus).
Někteří odborníci tento druh neuznávají a považují jej pouze za jakousi odrůdu penízovky dubové a to i přestože se oba druhy liší mikroskopicky.
Makroskopické rozlišení těchto dvou druhů je také poměrně jednoduché. Penízovka vodnatá se částečně liší světlejšími, za sucha téměř bílými klobouky, ale především přítomností velkých nepřehlédnutelných hlíz na bázi třeně.
Stejnými hlízami se chlubí další zástupce z okruhu penízovky dubové, konkrétně penízovka srostlá (Gymnopus ocior), ovšem i zde se dají vypozorovat určité odchylky a to především v barvě klobouku.
Každopádně se jedná vesměs o jedlé houby a jejich vzájemným zaměňováním vám nehrozí žádné nebezpečí. Objevují se již v dubnu a rostou velmi hojně v opadu listí, vzácněji i v jehličnatých lesích.
Vyhovují jim především místa bohatá na dusík." Konec citátu.
Ještě pro jistotu link:
http://www.naturfoto.cz/penizovka-vodnata-fotografie-11695.html
_________________ "Náhoda přeje připraveným!" |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: út 31. května 2011 20:00 |
|
|
po 30. května 2011 22:20 Forrest Run napsal: |
Ajta Krajta, už jsem se chtěl hádat, že to na bázi třeně žádnou hlízku nemělo, ale pak jsem si uvědomil, že jsem jí možná přeškubnul jako hada a nechal v zemi, příště si na to dám majzla, díky za upozornění, Márty!
Romáňo, pro Tebe jsem stran určování penízovek z okruhu dubofky na Naturfoto "upirátil" následující informaci, snad to pro Tebe bude užitečný
Cituji:
"Penízovka vodnatá:
Penízovka vodnatá patří do okruhu penízovky dubové (Gymnopus dryophilus).
Někteří odborníci tento druh neuznávají a považují jej pouze za jakousi odrůdu penízovky dubové a to i přestože se oba druhy liší mikroskopicky.
Makroskopické rozlišení těchto dvou druhů je také poměrně jednoduché. Penízovka vodnatá se částečně liší světlejšími, za sucha téměř bílými klobouky, ale především přítomností velkých nepřehlédnutelných hlíz na bázi třeně.
Stejnými hlízami se chlubí další zástupce z okruhu penízovky dubové, konkrétně penízovka srostlá (Gymnopus ocior), ovšem i zde se dají vypozorovat určité odchylky a to především v barvě klobouku.
Každopádně se jedná vesměs o jedlé houby a jejich vzájemným zaměňováním vám nehrozí žádné nebezpečí. Objevují se již v dubnu a rostou velmi hojně v opadu listí, vzácněji i v jehličnatých lesích.
Vyhovují jim především místa bohatá na dusík." Konec citátu.
Ještě pro jistotu link:
http://www.naturfoto.cz/penizovka-vodnata-fotografie-11695.html |
OK, díky za cenné informace. Pokusí se podle nich identifkovat svoje nálezy
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Forrest Run
|
Zaslal: út 31. května 2011 20:46 |
|
|
Za málo, Draku, od toho tyhle stránky přeci primárně jsou, získávání validních a zajímavejch informací, příště zase helpneš Ty mě!
_________________ "Náhoda přeje připraveným!" |
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
|
Návrat nahoru |
|
|