Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Gymnopus dryophilus - Penízovka dubová
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 17. srpen 2006 8:51
  Předmět: Gymnopus dryophilus - Penízovka dubová
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Penízovka dubová - Gymnopus dryophilus (Bull.ex Fr.) Murrill

Je to všude hojná houbička.

116.89 kB    
Řepiště, Zaryje, 9.8.06. (c) mat60.
DSCN5984-01.jpg
   DSCN5984-01.jpg

112.81 kB    
DSCN5976-01.jpg
   DSCN5976-01.jpg

103.9 kB    
DSCN5985-01.jpg
   DSCN5985-01.jpg

Naposledy upravil mat60 dne čt 17. srpen 2006 9:01, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 17. srpen 2006 8:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě dvě fotky z loňska.

133.68 kB    
Paskov, Vrbina, 11.6.05. (c) mat60.
DSCN1796.jpg
   DSCN1796.jpg

126.25 kB    
Paskov, Vrbina, 8.8.05. (c) mat60.
DSCN3004.jpg
   DSCN3004.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 10. července 2007 17:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Právě celem hojná houba a taky dobrá.

151.09 kB    
10.7. 2007 Brněnsko
Penízovka dubová - Collybia driophyla (1).jpg
   Penízovka dubová - Collybia driophyla (1).jpg
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 22. května 2008 22:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Trošku netypické plodničky

192.8 kB    
Český kras
22.5.2008
Penízovka 1.jpg
   Penízovka 1.jpg

Forrest Run

PříspěvekZaslal: ne 29. května 2011 22:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vyskákalo hafo Penízovek dubovejch, tahleta velice chutná, voňavá a houfně se vyskytující houbelec bez jedovatýho dvojníka je podle mě naprosto nedoceněná....zkuste jí do omelet, polívek nebo do závinů z listovýho těsta, rezignujete na hřiby!Wink

198.72 kB    
DSCN7125.JPG
   DSCN7125.JPG

Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 30. května 2011 18:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Minimálně část zdejších fotek náleží druhu Gymnopus aquosus (Bob doplňuje z BioLibu české jméno Penízovka vodnatá) (např. spodní od Mat60, Jiří Véle a asi i Forrest Run). A možná i zbytek. Rozlišování je často nejisté, problematické a, řekl bych, jaksi nezáživné...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 30. května 2011 19:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 30. května 2011 19:47 Martin Kříž napsal:
Minimálně část zdejších fotek náleží druhu Gymnopus aquosus (např. spodní od Mat60, Jiří Véle a asi i Forrest Run). A možná i zbytek. Rozlišování je často nejisté, problematické a, řekl bych, jaksi nezáživné...

Jasně, souhlasím. Ale abych pravdu řekl, moc se v tom nevyznám. Zatím jsem nenašel nějaký dobrý klíč na určování tohoto "druhu". Nebyl by nějaký? Moc rád bych věděl, co jsem vlastně našel Smile

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: po 30. května 2011 20:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po května 30, 2011 8:32 pm ram2007 napsal:
Jasně, souhlasím. Ale abych pravdu řekl, moc se v tom nevyznám. Zatím jsem nenašel nějaký dobrý klíč na určování tohoto "druhu". Nebyl by nějaký? Moc rád bych věděl, co jsem vlastně našel Smile

Pro určování těchto penízovek bych se podíval např. do monografie Antonína a Noordeloose.
Forrest Run

PříspěvekZaslal: po 30. května 2011 21:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ajta Krajta, už jsem se chtěl hádat, že to na bázi třeně žádnou hlízku nemělo, ale pak jsem si uvědomil, že jsem jí možná přeškubnul jako hada a nechal v zemi, příště si na to dám majzla, díky za upozornění, Márty!Wink

Romáňo, pro Tebe jsem stran určování penízovek z okruhu dubofky na Naturfoto "upirátil" Wink následující informaci, snad to pro Tebe bude užitečnýSmile
Cituji:
"Penízovka vodnatá:
Penízovka vodnatá patří do okruhu penízovky dubové (Gymnopus dryophilus).
Někteří odborníci tento druh neuznávají a považují jej pouze za jakousi odrůdu penízovky dubové a to i přestože se oba druhy liší mikroskopicky.
Makroskopické rozlišení těchto dvou druhů je také poměrně jednoduché. Penízovka vodnatá se částečně liší světlejšími, za sucha téměř bílými klobouky, ale především přítomností velkých nepřehlédnutelných hlíz na bázi třeně.
Stejnými hlízami se chlubí další zástupce z okruhu penízovky dubové, konkrétně penízovka srostlá (Gymnopus ocior), ovšem i zde se dají vypozorovat určité odchylky a to především v barvě klobouku.

Každopádně se jedná vesměs o jedlé houby a jejich vzájemným zaměňováním vám nehrozí žádné nebezpečí. Objevují se již v dubnu a rostou velmi hojně v opadu listí, vzácněji i v jehličnatých lesích.
Vyhovují jim především místa bohatá na dusík." Konec citátu.

Ještě pro jistotu link:

http://www.naturfoto.cz/penizovka-vodnata-fotografie-11695.html

Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 31. května 2011 20:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 30. května 2011 22:20 Forrest Run napsal:
Ajta Krajta, už jsem se chtěl hádat, že to na bázi třeně žádnou hlízku nemělo, ale pak jsem si uvědomil, že jsem jí možná přeškubnul jako hada a nechal v zemi, příště si na to dám majzla, díky za upozornění, Márty!Wink

Romáňo, pro Tebe jsem stran určování penízovek z okruhu dubofky na Naturfoto "upirátil" Wink následující informaci, snad to pro Tebe bude užitečnýSmile
Cituji:
"Penízovka vodnatá:
Penízovka vodnatá patří do okruhu penízovky dubové (Gymnopus dryophilus).
Někteří odborníci tento druh neuznávají a považují jej pouze za jakousi odrůdu penízovky dubové a to i přestože se oba druhy liší mikroskopicky.
Makroskopické rozlišení těchto dvou druhů je také poměrně jednoduché. Penízovka vodnatá se částečně liší světlejšími, za sucha téměř bílými klobouky, ale především přítomností velkých nepřehlédnutelných hlíz na bázi třeně.
Stejnými hlízami se chlubí další zástupce z okruhu penízovky dubové, konkrétně penízovka srostlá (Gymnopus ocior), ovšem i zde se dají vypozorovat určité odchylky a to především v barvě klobouku.

Každopádně se jedná vesměs o jedlé houby a jejich vzájemným zaměňováním vám nehrozí žádné nebezpečí. Objevují se již v dubnu a rostou velmi hojně v opadu listí, vzácněji i v jehličnatých lesích.
Vyhovují jim především místa bohatá na dusík." Konec citátu.

Ještě pro jistotu link:

http://www.naturfoto.cz/penizovka-vodnata-fotografie-11695.html

OK, díky za cenné informace. Pokusí se podle nich identifkovat svoje nálezy Smile

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Forrest Run

PříspěvekZaslal: út 31. května 2011 20:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Za málo, Draku, od toho tyhle stránky přeci primárně jsou, získávání validních a zajímavejch informací, příště zase helpneš Ty mě!Smile
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 01. srpen 2011 17:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pod dubem a osikou,,,hojně po deštích

197.97 kB    
dub,osika u obce Dobříń
penízovka dubová 1.jpg
   penízovka dubová 1.jpg
tomomima

PříspěvekZaslal: ne 19. května 2013 0:12 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Z okruhu penízovky dubové, bohatý trs vyrostlý ve stinném listnatém háji

79.88 kB    
Penízovka dubová - dubohabřina v Chuchelském háji , 15.května 2013
IMG_5236a.jpg
   IMG_5236a.jpg
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 25. května 2013 12:54
  Předmět: Penízovka dubová
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Doufám, že jsem určil dobře. Mám za to, že tato houba je jen těžko zaměnitelná. Maximálně tak za nějakou blízce příbuznou. V listnatém lese (hlavně lípa, sem tam dub, bříza, javor a k tomu plno všelijakého křoví), naplaveniny řeky Bečvy u Choryně - Valašsko, nadmořská výška asi 287 metrů.

98.71 kB    
DSCN1352L.jpg
   DSCN1352L.jpg

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 29. května 2013 19:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě jeden trsek penízovek dubových. Tentokrát z jiné lokality: Valašsko, Zašová, fleky až čarodějné kruhy. Líbilo se mi, jak jsou v tomto trsku pěkně rozvité až převité. Takovýto tak byl jediný.
(Jen tak mimo soutěž: podle příspěvků zde na Damyku to vypadá, že tato houba bude skorem až převzácná. Anebo druhá možnost: Že zdejší přispěvatelé jsou již natolik moudří, že nechtějí zbytečně server zahlcovat naprosto běžnou houbou. Ad2: -nasbíral jsem si jich na této druhé lokalitě asi 12 -15 dkg a skončily v polévce, některé zřejmě i s masem. Nechutnalo to špatně.)

98.11 kB    
DSCN1571L.jpg
   DSCN1571L.jpg

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru