Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: út 28. června 2011 19:56 Předmět: Řasnatka? Chřapáč? Či něco jiného? |
|
|
Dnes jsem strávil celý den v lese. S většinou vzorků si s pomocí mikrosopu poradím, ale tento mi leží v hlavě. Nalel jsem tři plodničky (jednu starou a dvě mladší). Průměr byl asi tak 1,5 cm, výška u největší i se stopečkou (třeněm), 1 cm. Hymenium světle hnědé, u vorku, který jsem vzal hymenium zesvětlalo a je špinavě bílé. Věnjší strana tmavší s tmavě hnědými až černými bradavkami (opět - se schlejší vzorek má hymenium okrově hnědé). Stopečka špinavě bílá, krátká (cca 4 mm). Mladé nerozevřené plodnice měly ústí zakryté jakousi bílou pavučinkou (je to vidět na jedné z fotek). Ostatní drobnosti snad odhalí rovněž fotky. Rostly v malém trsíku (3 kusy) v lese lužního charakteru na holé zemi. Njebližší dřevinou byl javor, ale velice pravděpodobně nejde o mykorhizní druh, takže ten javor je podružný. Jestli náhodou víte o jaký rod by se mohlo jednat, budu rád a mikroskop pak dodělá své
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Naposledy upravil Roman Manak dne st 29. června 2011 5:55, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Véle Čestný člen
|
Zaslal: út 28. června 2011 20:02 |
|
|
Můj názor je Tarzetta cupularis var. velata
_________________ Jirka Véle |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: út 28. června 2011 20:11 |
|
|
út 28. června 2011 21:02 Jiří Véle napsal: |
Můj názor je Tarzetta cupularis var. velata |
Nebudu skromný - když jsem procházel Hagarův atlas "Velký atlas hub" (většinou můj první zdroj informací), tak mě taky napadla. Ale našel jsem tam i více možných kandidátů. Ale přesvědčil jsi mě. Hned to půjde pod mikrák a budu pátrat v rodu Tarzetta. Pokud se budou mikroznaky shodovat, je to jasné, pokud ne, budu pátrat jinde. Díky za tip!
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: út 28. června 2011 20:41 |
|
|
Jirko, ty jsi snad génius. Není to první houba, kterou zde dávám a většinou to určíš na první kliknutí Mikroskopování bylo docela jednoduché, je to ona. Díky za nakpnutí.
A vede mě to k zamyšlení. Toto je tedy další vzácný druh na té lokalitě. Už jsem zde našel relativně vzácnou Flammulaster muricata nebo třeba dost vzácnou Crepidotus crocophyllus a nějaké další ne běžné druhy. Lokalita je tokrásná, tak ji budu dál sledovat a doufám, že vás brzy obšťastním nějakým zajímavým nálezem odsud.
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: st 29. června 2011 5:52 |
|
|
Tak je to opravdu ona, znovu jsem ji mikroskopoval a zkontroloval i podobné rody (třeba zmíněné řasnatky a chřapáče, jen tak pro jistotu)
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: st 29. června 2011 12:17 |
|
|
Tak příště už je můžeš dávat rovnou do Datlasu, ať tam přibejvají!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: st 29. června 2011 18:21 |
|
|
st 29. června 2011 13:17 Kraken napsal: |
Tak příště už je můžeš dávat rovnou do Datlasu, ať tam přibejvají! |
Já bych je tam dal hned, když jde o tak vzácný druh, ale původně jsem nevěděl o co jde
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: st 29. června 2011 18:23 |
|
|
st 29. června 2011 13:17 Kraken napsal: |
Tak příště už je můžeš dávat rovnou do Datlasu, ať tam přibejvají! |
Já bych je tam dal hned, když jde o tak vzácný druh, ale původně jsem nevěděl o co jde
Ale jo, do Atlasu popřidávám spoustu fotek, mám jich strašně moc. Ale až v zimě. Teď mi většinu času zabere práce, když není práce, tak jdu do lesa, tak na jiné věci není moc času. A navíc - v zimě je okurková sezóna tak to tu snad čas od času oživím novými/starými fotkami, není-liž pravda?
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Véle Čestný člen
|
Zaslal: čt 30. června 2011 20:50 |
|
|
[quote="út června 28, 2011 8:41 pm ram2007"]Jirko, ty jsi snad génius. Není to první houba, kterou zde dávám a většinou to určíš na první kliknutí Mikroskopování bylo docela jednoduché, je to ona. Díky za nakpnutí.
To je jen trocha štěstí při typování, nikoliv genialita A zrovna tento taxon mám nějak nakoukaný
_________________ Jirka Véle |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
|
Návrat nahoru |
|
|
b.gun Čestný člen
|
Zaslal: út 17. září 2013 23:43 |
|
|
Nalezeno zhruba 40 plodnic na břehu potoka. Nadmořská výška 500 m n. m., celoročně mokrá lokalita, těžká, mazlavá hlína, okraj smrkového lesa s příměsí lípy, břízy, dubu, topolu a javoru, u hromady mladých pořezaných bříz a zřejmě lipových větví (rostly na nich voskovičky černavé), z rostlin kopřivy a netýkavky.
Na základě konzultace mého jarního krušnohorského nálezu v Určovně doufám, že jsem určil správně a mohu si počet nalezišť rozšířit na dvě.
|
122.95 kB |
|
16.09.2013 - České středohoří (TP) |
|
|
|
Tarzetta cupularis var. velata.jpg |
|
118.53 kB |
|
|
|
|
Tarzetta cupularis var. velata (2).jpg |
|
120.57 kB |
|
|
|
|
Tarzetta cupularis var. velata (3).jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: čt 22. května 2014 10:04 |
|
|
Paráda! Něco k lokalitě?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
|
Zaslal: čt 22. května 2014 21:43 |
|
|
čt 22. května 2014 11:04 Bob napsal: |
Paráda! Něco k lokalitě? |
Bobe, je to stále ta samá lokalita, kterou jsem popsal už v r. 2009, kdy jsem je tam objevil poprvé. Je to takzvaný větrolam, vysázený původně jako ochrana města před popílkovištěm. Tvoří ho na husto vysázené řady různých jehličnatých a listnatých stromů, převážně doubků, borovic a bříz, pod kterými je velké množství dřevního opadu, listí a jehličí. Jsou tam i topoly, smrky a další stromy.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|