Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Tarzetta cupularis var. velata - Zvonkovka číškovitá závojová
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 28. června 2011 19:56
  Předmět: Řasnatka? Chřapáč? Či něco jiného?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dnes jsem strávil celý den v lese. S většinou vzorků si s pomocí mikrosopu poradím, ale tento mi leží v hlavě. Nalel jsem tři plodničky (jednu starou a dvě mladší). Průměr byl asi tak 1,5 cm, výška u největší i se stopečkou (třeněm), 1 cm. Hymenium světle hnědé, u vorku, který jsem vzal hymenium zesvětlalo a je špinavě bílé. Věnjší strana tmavší s tmavě hnědými až černými bradavkami (opět - se schlejší vzorek má hymenium okrově hnědé). Stopečka špinavě bílá, krátká (cca 4 mm). Mladé nerozevřené plodnice měly ústí zakryté jakousi bílou pavučinkou (je to vidět na jedné z fotek). Ostatní drobnosti snad odhalí rovněž fotky. Rostly v malém trsíku (3 kusy) v lese lužního charakteru na holé zemi. Njebližší dřevinou byl javor, ale velice pravděpodobně nejde o mykorhizní druh, takže ten javor je podružný. Jestli náhodou víte o jaký rod by se mohlo jednat, budu rád a mikroskop pak dodělá své Smile

127.67 kB    
28.06.2011
02.jpg
   02.jpg

104.74 kB    
28.06.2011
01.jpg
   01.jpg

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby

Naposledy upravil Roman Manak dne st 29. června 2011 5:55, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 28. června 2011 20:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Můj názor je Tarzetta cupularis var. velata
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 28. června 2011 20:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 28. června 2011 21:02 Jiří Véle napsal:
Můj názor je Tarzetta cupularis var. velata

Nebudu skromný - když jsem procházel Hagarův atlas "Velký atlas hub" (většinou můj první zdroj informací), tak mě taky napadla. Ale našel jsem tam i více možných kandidátů. Ale přesvědčil jsi mě. Hned to půjde pod mikrák a budu pátrat v rodu Tarzetta. Pokud se budou mikroznaky shodovat, je to jasné, pokud ne, budu pátrat jinde. Díky za tip!

Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 28. června 2011 20:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jirko, ty jsi snad génius. Není to první houba, kterou zde dávám a většinou to určíš na první kliknutí Smile Mikroskopování bylo docela jednoduché, je to ona. Díky za nakpnutí.

A vede mě to k zamyšlení. Toto je tedy další vzácný druh na té lokalitě. Už jsem zde našel relativně vzácnou Flammulaster muricata nebo třeba dost vzácnou Crepidotus crocophyllus a nějaké další ne běžné druhy. Lokalita je tokrásná, tak ji budu dál sledovat a doufám, že vás brzy obšťastním nějakým zajímavým nálezem odsud.

Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 29. června 2011 5:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak je to opravdu ona, znovu jsem ji mikroskopoval a zkontroloval i podobné rody (třeba zmíněné řasnatky a chřapáče, jen tak pro jistotu)

Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 29. června 2011 12:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak příště už je můžeš dávat rovnou do Datlasu, ať tam přibejvají! Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 29. června 2011 18:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 29. června 2011 13:17 Kraken napsal:

Já bych je tam dal hned, když jde o tak vzácný druh, ale původně jsem nevěděl o co jde Smile

Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 29. června 2011 18:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 29. června 2011 13:17 Kraken napsal:

Já bych je tam dal hned, když jde o tak vzácný druh, ale původně jsem nevěděl o co jde Smile

Ale jo, do Atlasu popřidávám spoustu fotek, mám jich strašně moc. Ale až v zimě. Teď mi většinu času zabere práce, když není práce, tak jdu do lesa, tak na jiné věci není moc času. A navíc - v zimě je okurková sezóna tak to tu snad čas od času oživím novými/starými fotkami, není-liž pravda? Smile

Jiří Véle
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 30. června 2011 20:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

[quote="út června 28, 2011 8:41 pm ram2007"]Jirko, ty jsi snad génius. Není to první houba, kterou zde dávám a většinou to určíš na první kliknutí Smile Mikroskopování bylo docela jednoduché, je to ona. Díky za nakpnutí.

To je jen trocha štěstí při typování, nikoliv genialita Smile A zrovna tento taxon mám nějak nakoukaný Wink

Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 04. prosince 2011 14:54
  Předmět: Tarzetta cupularis var. velata - Zvonkovka číškovitá závojová

Tak přidám ještě jeden úlovek, tentokrát z jiné lokality, ale opět jde o lokalitu s charaktrem měkkého luhu (Alnus, Acer, Salix...). Je tu krásně vidět, proč se jí říká pavučinkatá

141.89 kB    
7.8.2011, Hodonínsko
1108072.jpg
   1108072.jpg

b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 17. září 2013 23:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nalezeno zhruba 40 plodnic na břehu potoka. Nadmořská výška 500 m n. m., celoročně mokrá lokalita, těžká, mazlavá hlína, okraj smrkového lesa s příměsí lípy, břízy, dubu, topolu a javoru, u hromady mladých pořezaných bříz a zřejmě lipových větví (rostly na nich voskovičky černavé), z rostlin kopřivy a netýkavky.
Na základě konzultace mého jarního krušnohorského nálezu v Určovně doufám, že jsem určil správně a mohu si počet nalezišť rozšířit na dvě.

122.95 kB    
16.09.2013 - České středohoří (TP)
Tarzetta cupularis var. velata.jpg
   Tarzetta cupularis var. velata.jpg

118.53 kB    
Tarzetta cupularis var. velata (2).jpg
   Tarzetta cupularis var. velata (2).jpg

120.57 kB    
Tarzetta cupularis var. velata (3).jpg
   Tarzetta cupularis var. velata (3).jpg
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 21. května 2014 20:53
  Předmět: Tarzetta cupularis var. velata - Zvonkovka číškovitá závojová

Tři roky se tu neobjevily. A letos jsem je koukám našel v zatím nejranějším stádiu.

172.84 kB    
Klášterec - 21. 5. 2014
dsc02069_134.jpg
   dsc02069_134.jpg

182.61 kB    
Klášterec - 21. 5. 2014
DSC02065.JPG
   DSC02065.JPG

Naposledy upravil Kraken dne čt 22. května 2014 21:47, celkově upraveno 1 krát
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 22. května 2014 10:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Paráda! Něco k lokalitě?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 22. května 2014 21:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 22. května 2014 11:04 Bob napsal:
Paráda! Něco k lokalitě?
Bobe, je to stále ta samá lokalita, kterou jsem popsal už v r. 2009, kdy jsem je tam objevil poprvé. Je to takzvaný větrolam, vysázený původně jako ochrana města před popílkovištěm. Tvoří ho na husto vysázené řady různých jehličnatých a listnatých stromů, převážně doubků, borovic a bříz, pod kterými je velké množství dřevního opadu, listí a jehličí. Jsou tam i topoly, smrky a další stromy.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2
Strana 2 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru