Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
planetahub
Založen: 21. 07. 2009 Příspěvky: 178 Bydliště: Červený Kostelec
|
Zaslal: ne 22. května 2011 14:57 Předmět: Pěstování hlívy trošku jinak - mírně nechutný experiment HLPL (HLPL=hlíva plenková) |
|
|
Nemám moc v oblibě populárně-vědecké články, které se limitně blíží bulváru. Přesto mne jeden nenechal chladným - viz zde http://technet.idnes.cz/nemluvne-uspini-tunu-plenek-plenky-sezere-houba-a-houbu-snime-my-ph3-/veda.aspx?c=A110510_170451_veda_mla
Proč? Protože jsem jednak houbař, hlívař, pěstitel a jednak tatík suprového chlapečka Bořka, který zhotovuje použité plenky. Ačkoli použité dětské jednorázové plenky nepovažuji za takovou ekologickou bombu jako velectěná paní mexická vědátorka, přesto jsem se rozhodl tentýž pokus vykonat na své vlastní rodině Viz fotoreportáž níže (fotky je třeba prohlížet od konce, to jsem nějak nedomyslel... )
O průběhu experimentu budu referovat.
Tento pokus vlastně dělám proto, že houby jsou pro mne trošku víc než procházka po lese - jejich potenciál v různých směrech je naprosto nedoceněný.
|
Experiment HLPL - pokus je založen.JPG |
Hotovo! Venku je teplo, takže fekální hlívový substrát ukládám do zahrady do stínu živého plotu. Má 1,4 kg. Jsem samozřejmě zvědav, zda je to pro hlívu vůbec přijatelný substrát. Údaj o počáteční hmotnosti je důležitý pro vyhodnocení míry dekompozice. |
|
|
|
112.85 kB |
|
|
Experiment HLPL - otvory pro výměnu plynů.JPG |
Očekávám v tlačenkovém futrálu (kromě hrozného smradu blíže nespecifikovaného chemického složení :)) vznik agresivní čpavkové atmosféry a proto propichuji šídlem fólii rovnoměrně v rastru asi 10 x 10 cm. |
|
|
|
120.14 kB |
|
|
Experiment HLPL - vrstvení surovin.JPG |
Postupuji jako při výrobě klasického slaměného substrátu - vrstvím rozdrobenou sadbu hlívy a letmo namočené dětské plenky. Nijak je nesterilizuji a myceliu nepomáhám - chci vědět, zda je tento pokus životaschopný i bez přidané energie! |
|
|
|
123.26 kB |
|
|
Experiment HLPL - suroviny a materiály.JPG |
Suroviny a materiály: zrnitá sadba hlívy, provázek, voda, futrál na tlačenku a plenky za jeden den bez rozlišení nebezpečnosti odpadu (náš fekální hlívový substrát představuje průměrný vzorek dětských exkrementů za jeden den). |
|
|
|
117.28 kB |
|
_________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan
Naposledy upravil planetahub dne ne 22. května 2011 15:33, celkově upraveno 2 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Teri
Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: ne 22. května 2011 15:25 |
|
|
Ten článek jsem taky četla, hlívový substrát mi přišel poněkud nechutný, ale vlastně mě docela zajímá, jestli to není nějaký opožděný apríl
|
|
Návrat nahoru |
|
|
planetahub
|
Zaslal: ne 22. května 2011 15:29 Předmět: Myslím, že to není apríl... |
|
|
Substrát je +/- nechutný, ale ono nejde asi v první řadě o produkci hub, ale o dekompozici těch plen - pak to má smysl.
_________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: po 23. května 2011 22:56 |
|
|
Taky jsem o tom slyšel, jsem zvědavý na výsledek!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Wyky
|
Zaslal: pá 08. července 2011 9:23 |
|
|
Jak to dopadlo?? Tak jak jsem ocekaval?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Anonymní
|
Zaslal: st 13. července 2011 15:37 |
|
|
Dobrý den prosím mám dotaz kdo mi odpoví co se mi to stalo z hlívou letos jsme si opět koupili pytel a teď nám začaly růst houbičky ale jak koukněte na to celé se mi to uzavřelo bude to vůbec jedlé děkuji
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Wyky
|
Zaslal: út 30. srpen 2011 9:09 |
|
|
Já bych to nejedl. Měl jsem podobnou věc i ve své pěstírně a raději jsem vyvezl polovinu kostek ven a vyhodil, než abych to riskoval konzumovat. Myslím, že dokonce i divně páchla, nevoněla jako normální hlíva. Doporučuju nejíst !!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
planetahub
|
Zaslal: út 30. srpen 2011 15:51 Předmět: Experiment ukončen |
|
|
pá 08. července 2011 10:23 Wyky napsal: |
Jak to dopadlo?? Tak jak jsem ocekaval? |
Nejdříve raketový start podhoubí, ale časem stagnace a funus. Jakoby se myceliu nechtělo do "substrátu" - přisuzuji to vysoké koncentraci čpavku a celkově agresivnímu prostředí. Zajímavý postřeh - ani po cca dvou měsících použité dětské plenky v uzavřeném obalu neplesniví
_________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan |
|
Návrat nahoru |
|
|
|