Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Pěstování hlívy trošku jinak - mírně nechutný experiment HLPL (HLPL=hlíva plenková)
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
planetahub

PříspěvekZaslal: ne 22. května 2011 14:57
  Předmět: Pěstování hlívy trošku jinak - mírně nechutný experiment HLPL (HLPL=hlíva plenková)
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nemám moc v oblibě populárně-vědecké články, které se limitně blíží bulváru. Přesto mne jeden nenechal chladným - viz zde http://technet.idnes.cz/nemluvne-uspini-tunu-plenek-plenky-sezere-houba-a-houbu-snime-my-ph3-/veda.aspx?c=A110510_170451_veda_mla

Proč? Protože jsem jednak houbař, hlívař, pěstitel a jednak tatík suprového chlapečka Bořka, který zhotovuje použité plenky. Ačkoli použité dětské jednorázové plenky nepovažuji za takovou ekologickou bombu jako velectěná paní mexická vědátorka, přesto jsem se rozhodl tentýž pokus vykonat na své vlastní rodině Very Happy Viz fotoreportáž níže (fotky je třeba prohlížet od konce, to jsem nějak nedomyslel... Confused )

O průběhu experimentu budu referovat.

Tento pokus vlastně dělám proto, že houby jsou pro mne trošku víc než procházka po lese - jejich potenciál v různých směrech je naprosto nedoceněný.

Experiment HLPL - pokus je založen.JPG
Hotovo! Venku je teplo, takže fekální hlívový substrát ukládám do zahrady do stínu živého plotu. Má 1,4 kg. Jsem samozřejmě zvědav, zda je to pro hlívu vůbec přijatelný substrát. Údaj o počáteční hmotnosti je důležitý pro vyhodnocení míry dekompozice.
Experiment HLPL - pokus je založen.JPG
   112.85 kB  

Experiment HLPL - otvory pro výměnu plynů.JPG
Očekávám v tlačenkovém futrálu (kromě hrozného smradu blíže nespecifikovaného chemického složení :)) vznik agresivní čpavkové atmosféry a proto propichuji šídlem fólii rovnoměrně v rastru asi 10 x 10 cm.
Experiment HLPL - otvory pro výměnu plynů.JPG
   120.14 kB  

Experiment HLPL - vrstvení surovin.JPG
Postupuji jako při výrobě klasického slaměného substrátu - vrstvím rozdrobenou sadbu hlívy a letmo namočené dětské plenky. Nijak je nesterilizuji a myceliu nepomáhám - chci vědět, zda je tento pokus životaschopný i bez přidané energie!
Experiment HLPL - vrstvení surovin.JPG
   123.26 kB  

Experiment HLPL - suroviny a materiály.JPG
Suroviny a materiály: zrnitá sadba hlívy, provázek, voda, futrál na tlačenku a plenky za jeden den bez rozlišení nebezpečnosti odpadu (náš fekální hlívový substrát představuje průměrný vzorek dětských exkrementů za jeden den).
Experiment HLPL - suroviny a materiály.JPG
   117.28 kB  

Naposledy upravil planetahub dne ne 22. května 2011 15:33, celkově upraveno 2 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Teri

PříspěvekZaslal: ne 22. května 2011 15:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ten článek jsem taky četla, hlívový substrát mi přišel poněkud nechutný, ale vlastně mě docela zajímá, jestli to není nějaký opožděný apríl Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
planetahub

PříspěvekZaslal: ne 22. května 2011 15:29
  Předmět: Myslím, že to není apríl...

Substrát je +/- nechutný, ale ono nejde asi v první řadě o produkci hub, ale o dekompozici těch plen - pak to má smysl.
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 23. května 2011 22:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky jsem o tom slyšel, jsem zvědavý na výsledek! Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Wyky

PříspěvekZaslal: pá 08. července 2011 9:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jak to dopadlo?? Tak jak jsem ocekaval? Laughing
Anonymní

PříspěvekZaslal: st 13. července 2011 15:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dobrý den prosím mám dotaz kdo mi odpoví co se mi to stalo z hlívou letos jsme si opět koupili pytel a teď nám začaly růst houbičky ale jak koukněte na to celé se mi to uzavřelo bude to vůbec jedlé děkuji
Wyky

PříspěvekZaslal: út 30. srpen 2011 9:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já bych to nejedl. Měl jsem podobnou věc i ve své pěstírně a raději jsem vyvezl polovinu kostek ven a vyhodil, než abych to riskoval konzumovat. Myslím, že dokonce i divně páchla, nevoněla jako normální hlíva. Doporučuju nejíst !!
planetahub

PříspěvekZaslal: út 30. srpen 2011 15:51
  Předmět: Experiment ukončen

pá 08. července 2011 10:23 Wyky napsal:
Jak to dopadlo?? Tak jak jsem ocekaval? Laughing

Nejdříve raketový start podhoubí, ale časem stagnace a funus. Jakoby se myceliu nechtělo do "substrátu" - přisuzuji to vysoké koncentraci čpavku a celkově agresivnímu prostředí. Zajímavý postřeh - ani po cca dvou měsících použité dětské plenky v uzavřeném obalu neplesniví Shocked

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Pěstírna - Pěstování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru