Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Hygrocybe spadicea - Voskovka hnědožlutá
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 08. července 2011 21:07
  Předmět: Hygrocybe spadicea - Voskovka hnědožlutá
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tento nález mě docela dost nadchnul, myslím, že tato kriticky ohrožená houba se nevidí zrovna často. Bohužel jsem neměl moc času udělat lepší fotky, zdržoval bych kolegy. Houby rostly na slunné stráni, každoročně jednou sečené louce s čedičovým podložím. Nadmořská výška cca 910 m.n.m.

160.64 kB    
Jizerské hory, 8.7.2011, sečená louka
Hygrocybe spadicea.jpg
   Hygrocybe spadicea.jpg

Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: so 09. července 2011 5:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Krásnej nález Honzo, asi bych kolegy klidně zdržel Smile
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 09. července 2011 5:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V té trávě toho stejně nešlo moc vymyslet. Nejlepší bylo, že jsem zpočátku myslel, že je to jen nějaký trus od zvěře. Když jsem se podíval blíž, tak jsem zjistil, že to jsou voskovky, jenže se mi zdály nějaké staré ohnilé, prostě hnus. Jenže mi to nedalo, protože jsem předtím našel jiný druh, a chtěl jsem zjistit zespodu, jestli to bylo původně stejné. Hodně jsem byl překvapený, když jsem tu dvojičku obrátil a zjistil jsem že to jsou krásné mladé plodnice. Hned jsem věděl, že je to bomba a tak ikdyž jsme hodně pospíchali, musel jsem (ač nerad Smile), vytáhnout foťák.
Z.Egertová

PříspěvekZaslal: so 09. července 2011 7:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je supr, gratuluju!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: so 09. července 2011 12:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so července 09, 2011 6:50 am Jan Gaisler napsal:
(ač nerad Smile)

Honzo, od provokací jsem tady já. Laughing
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Forrest Run

PříspěvekZaslal: so 09. července 2011 22:09
  Předmět: Re: Hygrocybe spadicea - voskovka hnědožlutá
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 08. července 2011 22:07 Jan Gaisler napsal:
Tento nález mě docela dost nadchnul, myslím, že tato kriticky ohrožená houba se nevidí zrovna často. Bohužel jsem neměl moc času udělat lepší fotky, zdržoval bych kolegy. Houby rostly na slunné stráni, každoročně jednou sečené louce s čedičovým podložím. Nadmořská výška cca 910 m.n.m.

La Bomba, Hanzále, srdečná gratulace!Smile
Mám několik dotazů stran voskovek...maj nějakej vrchol výskytu nebo jedou rovnoměrně od jara do podzimu?
Máš vypozorovaný nějaký růstový vlny nebo jedou víceméně náhodně, podle vláhy?
Vadí jim přihnojování od kraf a vofcí?
Po jak dlouhý době od senoseče má smysl se po nich koukat?
Děkuju za info a přeju pohodičkovej večer!Smile

Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 10. července 2011 6:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Velká většina voskovek roste hlavně na podzim - září, možná spíš říjen, ale i listopad. Některé můžeš najít i v létě, třeba v. kuželovitá roste skoro vždy, když zaprší.
Přihnojování od ovcí by jim nemělo vadit, hodně druhů roste i na kravských a koňských pastvinách. My máme jednu lokalitu přímo na pokusné ploše, kde se pasou jalovice. Pěkné výskyty jsou na kosených nehnojených loukách a trávnících.
Základem je ale stáří porostu, na nedávno obnovovaných (setých) loukách a trávnících žádné voskovky nenajdeš. Čím starší (myslím roky) porost, tím lepší druhy. To platí i o hnojení (myslím umělými hnojivy).
Za čtrnáct dní po senoseči se můžou klidně nějaké voskovky objevit, ale je lepší fakt počkat na podzimní chladnější počasí, to možná neplatí o tomto druhu, zdá se že roste v létě.

Forrest Run

PříspěvekZaslal: ne 10. července 2011 9:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 10. července 2011 7:58 Jan Gaisler napsal:
Velká většina voskovek roste hlavně na podzim - září, možná spíš říjen, ale i listopad. Některé můžeš najít i v létě, třeba v. kuželovitá roste skoro vždy, když zaprší.
Přihnojování od ovcí by jim nemělo vadit, hodně druhů roste i na kravských a koňských pastvinách. My máme jednu lokalitu přímo na pokusné ploše, kde se pasou jalovice. Pěkné výskyty jsou na kosených nehnojených loukách a trávnících.
Základem je ale stáří porostu, na nedávno obnovovaných (setých) loukách a trávnících žádné voskovky nenajdeš. Čím starší (myslím roky) porost, tím lepší druhy. To platí i o hnojení (myslím umělými hnojivy).
Za čtrnáct dní po senoseči se můžou klidně nějaké voskovky objevit, ale je lepší fakt počkat na podzimní chladnější počasí, to možná neplatí o tomto druhu, zdá se že roste v létě.

Vřelé díky, Hanzi, jsi Zlatej!Smile
Takže zámecký parky a starý hřbitovy, kde se staletí nehejbalo s drnem, by taky mohli vydat nějaký ty voskofkopoklady!Wink
Pochopil jsem stran toho čediče dobře, že preferujou bazickej substrát nebo je to některý tak a některý onak, prosím?

Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 10. července 2011 9:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tahle patří zrovna mezi výjimky, většina roste na kyselých substrátech. Zámecké parky jsou dobré, protože se tam většinou dlouho neoralo ani nehnojilo.
Forrest Run

PříspěvekZaslal: ne 10. července 2011 9:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 10. července 2011 10:41 Jan Gaisler napsal:
Tahle patří zrovna mezi výjimky, většina roste na kyselých substrátech. Zámecké parky jsou dobré, protože se tam většinou dlouho neoralo ani nehnojilo.

Dík, Hanzále, juknu po nich a první takto nalezenou budu dedikovat Tobě!Smile

Miroslav Comorous

PříspěvekZaslal: po 11. července 2011 10:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mě by zajímalo, zda máte na pročesávání luk nějaký systém. Mně to připomíná hledání jehly v kupce sena. Vždyť se tam není čeho chytit.
To musí být pěkná nuda nebo se pletu?

Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 11. července 2011 11:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Krásný nález!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 11. července 2011 11:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 11. července 2011 11:31 Miroslav Comorous napsal:
Mě by zajímalo, zda máte na pročesávání luk nějaký systém. Mně to připomíná hledání jehly v kupce sena. Vždyť se tam není čeho chytit.
To musí být pěkná nuda nebo se pletu?

V tomto případě jsme hledali s kolegy vzácné kapradinky - vratičky heřmánkolisté, voskovky byly jen vedlejším produktem Smile Jinak většinou systém nemám, je to věc náhody. Když něco opravdu hledám, vytipuji si podle porostu, kde by něco mohlo být, ale nefunguje to samozřejmě na 100%. Chce to trpělivost a zkušenost. V případě voskovek, které jsou barevně většinou dost nápadné, to jde, ale u pazoubků a kyjanek se musí rozhrnovat tráva a to dá pak teprve práci něco najít.

DavidusCZ

PříspěvekZaslal: po 11. července 2011 16:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A co jsem viděl v novinách, tak se našly Smile Jistě, od tebe to sedí Smile .....hele, housenice / ve svahu kolem kterýho chodim každej den a Honza tam šel prvně/. Nebo - tady by ti mohly růst pazoubky zelený- za tejden tam byly Laughing njn, holt kdo umí, ten umí Smile A gratuluju Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Jan Gaisler
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 14. července 2011 19:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jinak další a asi používanější český název je voskovka osmahlá. Jméno v. hnědožlutá je převzato z Červeného seznamu, nevím co vlastně platí.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru