Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Jan Gaisler Čestný člen
Založen: 29. 08. 2006 Příspěvky: 735 Bydliště: Rychnov u Jablonce
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: so 09. července 2011 5:19 |
|
|
Krásnej nález Honzo, asi bych kolegy klidně zdržel
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jan Gaisler Čestný člen
|
Zaslal: so 09. července 2011 5:50 |
|
|
V té trávě toho stejně nešlo moc vymyslet. Nejlepší bylo, že jsem zpočátku myslel, že je to jen nějaký trus od zvěře. Když jsem se podíval blíž, tak jsem zjistil, že to jsou voskovky, jenže se mi zdály nějaké staré ohnilé, prostě hnus. Jenže mi to nedalo, protože jsem předtím našel jiný druh, a chtěl jsem zjistit zespodu, jestli to bylo původně stejné. Hodně jsem byl překvapený, když jsem tu dvojičku obrátil a zjistil jsem že to jsou krásné mladé plodnice. Hned jsem věděl, že je to bomba a tak ikdyž jsme hodně pospíchali, musel jsem (ač nerad ), vytáhnout foťák.
_________________ honza |
|
Návrat nahoru |
|
|
Z.Egertová
Založen: 30. 03. 2007 Příspěvky: 142 Bydliště: Jablonné v Podještědí
|
Zaslal: so 09. července 2011 7:21 |
|
|
To je supr, gratuluju!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Martin Kříž
Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: so 09. července 2011 12:14 |
|
|
so července 09, 2011 6:50 am Jan Gaisler napsal: |
(ač nerad ) |
Honzo, od provokací jsem tady já.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Forrest Run
Založen: 25. 01. 2011 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha 10-Zahradní Město
|
Zaslal: so 09. července 2011 22:09 Předmět: Re: Hygrocybe spadicea - voskovka hnědožlutá |
|
|
pá 08. července 2011 22:07 Jan Gaisler napsal: |
Tento nález mě docela dost nadchnul, myslím, že tato kriticky ohrožená houba se nevidí zrovna často. Bohužel jsem neměl moc času udělat lepší fotky, zdržoval bych kolegy. Houby rostly na slunné stráni, každoročně jednou sečené louce s čedičovým podložím. Nadmořská výška cca 910 m.n.m. |
La Bomba, Hanzále, srdečná gratulace!
Mám několik dotazů stran voskovek...maj nějakej vrchol výskytu nebo jedou rovnoměrně od jara do podzimu?
Máš vypozorovaný nějaký růstový vlny nebo jedou víceméně náhodně, podle vláhy?
Vadí jim přihnojování od kraf a vofcí?
Po jak dlouhý době od senoseče má smysl se po nich koukat?
Děkuju za info a přeju pohodičkovej večer!
_________________ "Náhoda přeje připraveným!" |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jan Gaisler Čestný člen
|
Zaslal: ne 10. července 2011 6:58 |
|
|
Velká většina voskovek roste hlavně na podzim - září, možná spíš říjen, ale i listopad. Některé můžeš najít i v létě, třeba v. kuželovitá roste skoro vždy, když zaprší.
Přihnojování od ovcí by jim nemělo vadit, hodně druhů roste i na kravských a koňských pastvinách. My máme jednu lokalitu přímo na pokusné ploše, kde se pasou jalovice. Pěkné výskyty jsou na kosených nehnojených loukách a trávnících.
Základem je ale stáří porostu, na nedávno obnovovaných (setých) loukách a trávnících žádné voskovky nenajdeš. Čím starší (myslím roky) porost, tím lepší druhy. To platí i o hnojení (myslím umělými hnojivy).
Za čtrnáct dní po senoseči se můžou klidně nějaké voskovky objevit, ale je lepší fakt počkat na podzimní chladnější počasí, to možná neplatí o tomto druhu, zdá se že roste v létě.
|
Návrat nahoru |
|
|
Forrest Run
|
Zaslal: ne 10. července 2011 9:25 |
|
|
ne 10. července 2011 7:58 Jan Gaisler napsal: |
Velká většina voskovek roste hlavně na podzim - září, možná spíš říjen, ale i listopad. Některé můžeš najít i v létě, třeba v. kuželovitá roste skoro vždy, když zaprší.
Přihnojování od ovcí by jim nemělo vadit, hodně druhů roste i na kravských a koňských pastvinách. My máme jednu lokalitu přímo na pokusné ploše, kde se pasou jalovice. Pěkné výskyty jsou na kosených nehnojených loukách a trávnících.
Základem je ale stáří porostu, na nedávno obnovovaných (setých) loukách a trávnících žádné voskovky nenajdeš. Čím starší (myslím roky) porost, tím lepší druhy. To platí i o hnojení (myslím umělými hnojivy).
Za čtrnáct dní po senoseči se můžou klidně nějaké voskovky objevit, ale je lepší fakt počkat na podzimní chladnější počasí, to možná neplatí o tomto druhu, zdá se že roste v létě. |
Vřelé díky, Hanzi, jsi Zlatej!
Takže zámecký parky a starý hřbitovy, kde se staletí nehejbalo s drnem, by taky mohli vydat nějaký ty voskofkopoklady!
Pochopil jsem stran toho čediče dobře, že preferujou bazickej substrát nebo je to některý tak a některý onak, prosím?
|
Návrat nahoru |
|
|
Jan Gaisler Čestný člen
|
Zaslal: ne 10. července 2011 9:41 |
|
|
Tahle patří zrovna mezi výjimky, většina roste na kyselých substrátech. Zámecké parky jsou dobré, protože se tam většinou dlouho neoralo ani nehnojilo.
|
Návrat nahoru |
|
|
Forrest Run
|
Zaslal: ne 10. července 2011 9:50 |
|
|
ne 10. července 2011 10:41 Jan Gaisler napsal: |
Tahle patří zrovna mezi výjimky, většina roste na kyselých substrátech. Zámecké parky jsou dobré, protože se tam většinou dlouho neoralo ani nehnojilo. |
Dík, Hanzále, juknu po nich a první takto nalezenou budu dedikovat Tobě!
|
Návrat nahoru |
|
|
Miroslav Comorous
|
Zaslal: po 11. července 2011 10:31 |
|
|
Mě by zajímalo, zda máte na pročesávání luk nějaký systém. Mně to připomíná hledání jehly v kupce sena. Vždyť se tam není čeho chytit.
To musí být pěkná nuda nebo se pletu?
_________________ Na přání poskytnu komentované hlasy ptáků ve formátu MP3. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Tuřín Čestný člen
|
Zaslal: po 11. července 2011 11:35 |
|
|
Krásný nález!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jan Gaisler Čestný člen
|
Zaslal: po 11. července 2011 11:56 |
|
|
po 11. července 2011 11:31 Miroslav Comorous napsal: |
Mě by zajímalo, zda máte na pročesávání luk nějaký systém. Mně to připomíná hledání jehly v kupce sena. Vždyť se tam není čeho chytit.
To musí být pěkná nuda nebo se pletu? |
V tomto případě jsme hledali s kolegy vzácné kapradinky - vratičky heřmánkolisté, voskovky byly jen vedlejším produktem Jinak většinou systém nemám, je to věc náhody. Když něco opravdu hledám, vytipuji si podle porostu, kde by něco mohlo být, ale nefunguje to samozřejmě na 100%. Chce to trpělivost a zkušenost. V případě voskovek, které jsou barevně většinou dost nápadné, to jde, ale u pazoubků a kyjanek se musí rozhrnovat tráva a to dá pak teprve práci něco najít.
|
Návrat nahoru |
|
|
DavidusCZ
|
Zaslal: po 11. července 2011 16:29 |
|
|
A co jsem viděl v novinách, tak se našly Jistě, od tebe to sedí .....hele, housenice / ve svahu kolem kterýho chodim každej den a Honza tam šel prvně/. Nebo - tady by ti mohly růst pazoubky zelený- za tejden tam byly njn, holt kdo umí, ten umí A gratuluju
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jan Gaisler Čestný člen
|
Zaslal: čt 14. července 2011 19:26 |
|
|
Jinak další a asi používanější český název je voskovka osmahlá. Jméno v. hnědožlutá je převzato z Červeného seznamu, nevím co vlastně platí.
|
Návrat nahoru |
|
|
|