Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Forrest Run
Založen: 25. 01. 2011 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha 10-Zahradní Město
|
Zaslal: čt 29. září 2011 13:10 Předmět: Phellodon confluens - Lošáček statný |
|
|
Phellodon confluens (Pers.) Pouz. Předminulej tejden jsem na jednu plodničku narazil při sběru vzorků hub na výstavu na Vysočinu a vůbec jsem netušil, že se jedná o vzácnou....dokonce chráněnou záležitost!
Takže jsem se, zcela dle Murphyho zákona, ani nenamáhal s nějakou fotodokumentací!
Když jsem byl následně upozorněnej Jiříkem Burlíkem, o co je jednalo...ještě se telefonicky ujišťoval, že to bylo z nížinný doubravy, protože jinak ho lze makroskopicky jen těžko rozeznat od jehličnanovýho (pod)horskýho Lošáčka černého....vypravil jsem se minulej pátek na lokalitu ještě jednou a i když přímo na fleku už žádnej další fešáček nevegetil, o cca 300 metrů dál jsem objevil další sublokalitku, tentokrát už z několika plodnic různýho stáří....vzal jsem exikát a párkrát ho cvaknul!
Popis biotopu: Vzrostlá doubrava...v obou případech směska dubu letního a zimního.....v jednom stáří 70-80, ve druhým 120-150 let.....prosvětlená kyselá doubrava na nymbursku, těsně pod 200m.n.m.....jedná se pravděpodobně o povodňový nánosy PraLabe nebo PraJizery....směs hrubozrnnýho písku a kačírku s minimální bonitou kvůli malý vrstvě humusu a tímpádem i úživnosti.....suchá a "hladová" půda.....horizont mírnýho návrší.....mech, lišejníky a neduživá, sluncem vyšisovaná tráva, semtam "obohacená" koláčem vřesu nebo šlahounem ostružiny...... je tu krásně vidět, že čím horší půda, tím větší "motivaci" mají stromy ke "kámošení se" s mykorhizníma houbama, který jim pomáhaj s vláhou i s živinama, co by se jinak rychle spláchly skrz písek do spodních vod....podivuhodný mykobohatství i druhovou rozmanitost tohoto místa můžou potvrdit jak Mahony, tak Ram2007, který tam se mnou byli kvůlivá sběru vzorků pro výstavu v Ratíškovicích!
_________________ "Náhoda přeje připraveným!" |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: ne 02. října 2011 14:43 |
|
|
Jasně, těch hub tam bylo opravdu hodně a na výstavě se mnohé z nich pěkně vyjímaly Tak díky a gratulace k tomuto vzácnému nálezu!
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Forrest Run
Založen: 25. 01. 2011 Příspěvky: 409 Bydliště: Praha 10-Zahradní Město
|
Zaslal: po 03. října 2011 10:57 |
|
|
ne 02. října 2011 14:43 ram2007 napsal: |
Jasně, těch hub tam bylo opravdu hodně a na výstavě se mnohé z nich pěkně vyjímaly Tak díky a gratulace k tomuto vzácnému nálezu! |
Díky, díky,díky, Honiči!
Rád jsem pomohl tak Pohodovejm a Zapálenejm Nadšencům, jako jste vy, Kucí...dnes si s Kájinkou otevřeme nějaký to Vaše výborný vínko, co jsem od Vás dostal, takže jestli Vám bude zvonit v uších, tak Vás zrovna budeme chválit!
Pozdavuj Mahonyho, please!
_________________ "Náhoda přeje připraveným!" |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: po 03. října 2011 18:44 |
|
|
po 03. října 2011 10:57 Forrest Run napsal: |
ne 02. října 2011 14:43 ram2007 napsal: |
Jasně, těch hub tam bylo opravdu hodně a na výstavě se mnohé z nich pěkně vyjímaly Tak díky a gratulace k tomuto vzácnému nálezu! |
Díky, díky,díky, Honiči!
Rád jsem pomohl tak Pohodovejm a Zapálenejm Nadšencům, jako jste vy, Kucí...dnes si s Kájinkou otevřeme nějaký to Vaše výborný vínko, co jsem od Vás dostal, takže jestli Vám bude zvonit v uších, tak Vás zrovna budeme chválit!
Pozdavuj Mahonyho, please! |
Už zvoní
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: po 23. října 2017 19:34 Předmět: Phellodon confluens - Lošáček statný |
|
|
V sobotu jsem si stěžoval Pavlu Špinarovi, který objevil novou lokalitu tohoto druhu, že už několik let navštěvuju dvě známé na hrázích rybníků, abych tento druh viděl, ale přesto se mi stále vyhýbá. Poradil mi novou mikrokolokalitu v rámci jedné z těch hrází. Dneska jsem při přípravě trasy pro exkurzi pro studenty vyprávěl Martině Vašutové, že se na tu hráz koncem týdne zajedu podívat a jak jsme tak šli borem u pískovny a hledali, co tam studentům ukážeme, našli jsme ho během pár minut přímo tam. Zvláštní náhoda.
---
Borovičky a břízy u zaniklé pískovny, v opadu a borůvčí, bylo tam docela dost plodnic, ale většinou prorostlé listím, jehličím a borůvčím, takže různě deformované.
Vykazuje aroma po maggi a má černé, šedohnědé, hnědé a bílé odstíny. Může být zaměněn za lošáček tmavý (Phellodon connatus), který také mívá hnědavé odstíny, ale lošáček statný - jak název napovídá - je statnější, okraje má silnější a bývá různě ztloustlý nebo naopak více roztřepený. Nevím, jestli je to pravidlo, ale nalezené plodnice byly poměrně měkké, skoro pěnovité. Mnohem měkčí a snáze krájitelné než mají ostatní menší lošáčky.
Červený seznam: EN, zákonem chráněný.
|
197.45 kB |
|
23. říjen 2017, poblíž pískovny nedaleko Č. Budějovic, borovice a břízy, v opadu a borůvčí, přes 400 m n. m. |
|
|
|
SDIM5788_960.jpg |
|
197.51 kB |
|
|
|
|
SDIM5770_960.jpg |
|