Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Phellodon confluens - Lošáček statný
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Forrest Run

PříspěvekZaslal: čt 29. září 2011 13:10
  Předmět: Phellodon confluens - Lošáček statný
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Phellodon confluens (Pers.) Pouz. Předminulej tejden jsem na jednu plodničku narazil při sběru vzorků hub na výstavu na Vysočinu a vůbec jsem netušil, že se jedná o vzácnou....dokonce chráněnou záležitost!Smile
Takže jsem se, zcela dle Murphyho zákona, ani nenamáhal s nějakou fotodokumentací!Smile
Když jsem byl následně upozorněnej Jiříkem Burlíkem, o co je jednalo...ještě se telefonicky ujišťoval, že to bylo z nížinný doubravy, protože jinak ho lze makroskopicky jen těžko rozeznat od jehličnanovýho (pod)horskýho Lošáčka černého....vypravil jsem se minulej pátek na lokalitu ještě jednou a i když přímo na fleku už žádnej další fešáček nevegetil, o cca 300 metrů dál jsem objevil další sublokalitku, tentokrát už z několika plodnic různýho stáří....vzal jsem exikát a párkrát ho cvaknul!Smile
Popis biotopu: Vzrostlá doubrava...v obou případech směska dubu letního a zimního.....v jednom stáří 70-80, ve druhým 120-150 let.....prosvětlená kyselá doubrava na nymbursku, těsně pod 200m.n.m.....jedná se pravděpodobně o povodňový nánosy PraLabe nebo PraJizery....směs hrubozrnnýho písku a kačírku s minimální bonitou kvůli malý vrstvě humusu a tímpádem i úživnosti.....suchá a "hladová" půda.....horizont mírnýho návrší.....mech, lišejníky a neduživá, sluncem vyšisovaná tráva, semtam "obohacená" koláčem vřesu nebo šlahounem ostružiny...... je tu krásně vidět, že čím horší půda, tím větší "motivaci" mají stromy ke "kámošení se" s mykorhizníma houbama, který jim pomáhaj s vláhou i s živinama, co by se jinak rychle spláchly skrz písek do spodních vod....podivuhodný mykobohatství i druhovou rozmanitost tohoto místa můžou potvrdit jak Mahony, tak Ram2007, který tam se mnou byli kvůlivá sběru vzorků pro výstavu v Ratíškovicích!Smile

186.3 kB    
DSCN5094.JPG
   DSCN5094.JPG

195.34 kB    
DSCN5090.JPG
   DSCN5090.JPG

198.69 kB    
DSCN5087.JPG
   DSCN5087.JPG

Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 02. října 2011 14:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jasně, těch hub tam bylo opravdu hodně a na výstavě se mnohé z nich pěkně vyjímaly Smile Tak díky a gratulace k tomuto vzácnému nálezu!

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Forrest Run

PříspěvekZaslal: po 03. října 2011 10:57 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 02. října 2011 14:43 ram2007 napsal:
Jasně, těch hub tam bylo opravdu hodně a na výstavě se mnohé z nich pěkně vyjímaly Smile Tak díky a gratulace k tomuto vzácnému nálezu!

Díky, díky,díky, Honiči!Smile
Rád jsem pomohl tak Pohodovejm a Zapálenejm Nadšencům, jako jste vy, Kucí...dnes si s Kájinkou otevřeme nějaký to Vaše výborný vínko, co jsem od Vás dostal, takže jestli Vám bude zvonit v uších, tak Vás zrovna budeme chválit!Smile
Pozdavuj Mahonyho, please!Smile

Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 03. října 2011 18:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 03. října 2011 10:57 Forrest Run napsal:
ne 02. října 2011 14:43 ram2007 napsal:

Díky, díky,díky, Honiči!Smile
Rád jsem pomohl tak Pohodovejm a Zapálenejm Nadšencům, jako jste vy, Kucí...dnes si s Kájinkou otevřeme nějaký to Vaše výborný vínko, co jsem od Vás dostal, takže jestli Vám bude zvonit v uších, tak Vás zrovna budeme chválit!Smile
Pozdavuj Mahonyho, please!Smile

Už zvoní Smile

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 23. října 2017 19:34
  Předmět: Phellodon confluens - Lošáček statný
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V sobotu jsem si stěžoval Pavlu Špinarovi, který objevil novou lokalitu tohoto druhu, že už několik let navštěvuju dvě známé na hrázích rybníků, abych tento druh viděl, ale přesto se mi stále vyhýbá. Poradil mi novou mikrokolokalitu v rámci jedné z těch hrází. Dneska jsem při přípravě trasy pro exkurzi pro studenty vyprávěl Martině Vašutové, že se na tu hráz koncem týdne zajedu podívat a jak jsme tak šli borem u pískovny a hledali, co tam studentům ukážeme, našli jsme ho během pár minut přímo tam. Zvláštní náhoda.
---
Borovičky a břízy u zaniklé pískovny, v opadu a borůvčí, bylo tam docela dost plodnic, ale většinou prorostlé listím, jehličím a borůvčím, takže různě deformované.

Vykazuje aroma po maggi a má černé, šedohnědé, hnědé a bílé odstíny. Může být zaměněn za lošáček tmavý (Phellodon connatus), který také mívá hnědavé odstíny, ale lošáček statný - jak název napovídá - je statnější, okraje má silnější a bývá různě ztloustlý nebo naopak více roztřepený. Nevím, jestli je to pravidlo, ale nalezené plodnice byly poměrně měkké, skoro pěnovité. Mnohem měkčí a snáze krájitelné než mají ostatní menší lošáčky.

Červený seznam: EN, zákonem chráněný.

197.45 kB    
23. říjen 2017, poblíž pískovny nedaleko Č. Budějovic, borovice a břízy, v opadu a borůvčí, přes 400 m n. m.
SDIM5788_960.jpg
   SDIM5788_960.jpg

197.51 kB    
SDIM5770_960.jpg
   SDIM5770_960.jpg

197.48 kB    
SDIM5779_960.jpg
   SDIM5779_960.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru