Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Šťavnatka tečkovaná ?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 12. října 2011 22:23
  Předmět: Šťavnatka tečkovaná ?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tuto houbu jsem našel mezi hejnem (cca 27 exemplářů) klouzků žlutých, které rostly na oválu přibližně 3x1,5 m přímo na švagrově zahradě ve Stálkově (Česká Kanada). Určil jsem jí jako šťavnatku tečkovanou. Ale nejsem si jist, tak ji raději dávám sem do Určovny: Švagr má na konci zahrady vysázeno asi 7 modřínů v řadě (stáří cca 40 let) a klouzky tam už několik let rostou celkem pravidelně. Půda bude spíše kyselejší - mezi trávou roste mech (- ale tady na těch fotkách to není vidět - fotil jsem je v trávě na dvoře - teď už nevím proč jsem to takto udělal; asi proto, že si je později určím podle atlasů a tím mě nenapadlo, že pro určení je lepší mít fotku přímo z místa nálezu...) Letos poprvé jsem mezi těmito klouzy objevil tuto houbičku (je možné, že se tam vyskytla i před tím, ale o tom nevím, alespoň šagr nic takového neříkal). Průměr klobouku té větší je 5-6 cm a výška plodnice taky tak. Barva odpovídá fotografii. Je to ona? Šťavnatka tečkovaná? Nebo něco jiného?

99.87 kB    
DSC08526L2.jpg
   DSC08526L2.jpg

Martin Kříž

PříspěvekZaslal: st 12. října 2011 23:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Spíše strmělka kyjonohá. Přičemž barva na fotkách pro tento druh však není věrná.
Mykoň

PříspěvekZaslal: čt 13. října 2011 19:40
  Předmět: Strmělka kyjonohá ?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já jsem letos jednu strmělku kyjonohou našel (viz obrázky), pod buky a smrky. Alespoň si myslím, že to je ona - ale zdá se mi to nějak odlišné od prvních obrázků...

124.21 kB    
StrKyj_02.jpg
   StrKyj_02.jpg

196.56 kB    
StrKyj_01.jpg
   StrKyj_01.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 19. října 2011 20:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Mykoni, prosím tě, v čem a jak ty fotky upravuješ pro web? Já nemám 71ku obrazovku, ale jen klasickou. Shocked
V zájmu objektivity ale musím přiznat, že ve svých začátcích zde na DAMyku jsem se s tímto problémem potýkal též, než mi kdosi poradil, jak na to. Pokusím se tyto zkučenosti předat dál:
Nejprve zmenši počet bodů (pixelů) fotky na cca 900x600 a až pak takto zmenšený obrázek upravuj na požadované kB (velikost snímku pro WEB). Já mám Zoner foto studio 11 a v tomto toto jde úplně parádně. Toto bude možná i u jiných programú na úpravu fotek.
Fotím v rozlišení asi 2300x3400 bodů a když to takto zmenším a hodím Úprava pro web, tak mi pak vychází, že to má při té velikosti (asi 600x900) okolo 96 -100 kB, což je myslím paráda. Smile
A velikost těch cca 600x900 bodů přežvejká valná většina monitorů aniž by obrázek "přesahoval" mimo monitor a navíc fotka pak není rozčtverečkovaná, což chtě nechtě snižuje kvalitu.

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 19. října 2011 20:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 12. října 2011 22:47 Martin Kříž napsal:
Spíše strmělka kyjonohá. Přičemž barva na fotkách pro tento druh však není věrná.

Martine, a souhlasí i styl připojení lupenů ke třeni? Podle fotek Mykoně mám dojem, že mám vyfoceno něco jiného než právě s. kyjonohou. Mrkl jsem i do Datlasu a též mám dojem, že s. kyjonohá přeci jen vypadá trošku jinak. Že nemá až tak sbíhavé lupeny.
Takže zatím zůstávám u té šťavnatky.

wenca

PříspěvekZaslal: st 19. října 2011 21:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Neodvažuju se říct, jestli to je nebo není strmělka kyjonohá, ale odvažuju se říct, že v žádném případě šťavnatka tečkovaná
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 20. října 2011 18:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 19. října 2011 20:51 wenca napsal:
...ale odvažuju se říct, že v žádném případě šťavnatka tečkovaná

Taky se odvážuju... Very Happy
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: st 26. října 2011 4:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hlas pro strmělku kyjonohou.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: po 31. října 2011 23:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 26. října 2011 3:34 Vlkodlak napsal:
Hlas pro strmělku kyjonohou.

Stejně nejsem, ale spíš tak ňák osobně, přesvědčen o tom, že je to s. kyjonohá, ale ze svých zkušeností mě napadá, že to může být i ona, protože, jak už jsem tu někde psal, tak houby jsou i v rámci jednoho druhu hodně proměnlivé.
Najdu-li ji tam i příští rok, budu se snažit o to, abych ji vyfotil lépe (přímo na místě a ne někde vedle) a i lépe popsal místo nálezu. Ale, myslím si, že místo nálezu jsem nyní popsal celkem dobře. Kdyžtak mě ještě nasměrujte k tomu, co je dále důležité.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru