Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Anri
|
Zaslal: st 16. listopadu 2011 8:55 Předmět: Sírovcový sad ... |
|
|
... dotaz ... mám k dispozici starý jabloňový sad stranou od civilizace, který téměř neplodí, anžto je v špatném místě, kde každý rok jarní mráz spálí většinu květů (zkrátka založený za hlubokého totáče ... ) ... a jelikož se to místo má stejně časem změnit na stavební parcely, uvažoval jsem, zda-li je možno tyto stromy naočkovat sírovcem, by z nich byl (krom kyslíku) alespoň nějaký užitek ... ... díky za odpovědi ...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Joeking
|
Zaslal: st 16. listopadu 2011 9:39 |
|
|
Odpověď zní, ano to je možné...jen v klasických podmínkách lehce obtížné ...je potřeba získat inoculum sírovce, pak už je to jednoduché
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: st 16. listopadu 2011 20:54 |
|
|
To je zajímavé. Určitě by mě zajímalo, jak to dopadne! Já jsem ještě sírovec na jabloni neviděl. Čas od času je vídám na trnkách, ale přeci jen to je už jiný rod než jabloň.
Apropo, když už je to tu nakousnuté - viděl jste někdo sírovec na jabloni?
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Joeking
|
Zaslal: st 16. listopadu 2011 21:28 |
|
|
Jojo, několikrát ..on roste celkem na všech listnáčích, na jinanu jsem ho tedy zatím neviděl, to je pravda...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: st 16. listopadu 2011 21:42 |
|
|
st 16. listopadu 2011 21:28 Joeking napsal: |
Jojo, několikrát ..on roste celkem na všech listnáčích, na jinanu jsem ho tedy zatím neviděl, to je pravda... |
Teda, tak to mám asi smůku. letos jsem viděl sírovců víc než kterýkoliv rok předtím a škála listnáčů na kterých rostl, je opravdu bohatá, ale na jabloni opravdu ne. A to jsem několikrát procházel starý jabloňový sad, kde je cca 10 tisíc stromů. Hledal jsem tam sice hrotnatku zápašnou, ale kdyby tam byl sírovec, tak bych si ho snad všiml...
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Anri
|
Zaslal: čt 17. listopadu 2011 23:29 Předmět: Inoculum ... |
|
|
st 16. listopadu 2011 9:39 Joeking napsal: |
Odpověď zní, ano to je možné...jen v klasických podmínkách lehce obtížné ...je potřeba získat inoculum sírovce, pak už je to jednoduché |
... koncem léta jsem si schoval několik postarších sírovcových plodnic vč. malé části dřeva z pařezu, ale už jsem se k "roubování" nedostal ... mám je uschovány ve dvou kbelících s víkem, které jsou pravidelně větrány a přiměřeně vlhčeny ... (jedna várka je zatím v pohodě, ta druhá začíná "vonět po čersvě sundaných kanadách" ... ) ... takže dá se tohoto nějak využít ??? ... nějaké nápady ??? ... thx4re ... ...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Joeking
|
Zaslal: pá 18. listopadu 2011 9:05 Předmět: Re: Inoculum ... |
|
|
čt 17. listopadu 2011 23:29 Anri napsal: |
st 16. listopadu 2011 9:39 Joeking napsal: |
Odpověď zní, ano to je možné...jen v klasických podmínkách lehce obtížné ...je potřeba získat inoculum sírovce, pak už je to jednoduché |
... koncem léta jsem si schoval několik postarších sírovcových plodnic vč. malé části dřeva z pařezu, ale už jsem se k "roubování" nedostal ... mám je uschovány ve dvou kbelících s víkem, které jsou pravidelně větrány a přiměřeně vlhčeny ... (jedna várka je zatím v pohodě, ta druhá začíná "vonět po čersvě sundaných kanadách" ... ) ... takže dá se tohoto nějak využít ??? ... nějaké nápady ??? ... thx4re ... ... |
Tak já bych řekl, že nejlepší způsob je klasický agar, poté vytvořit ječmenné inoculum a pak infikovat stromy pomocí vrtáku a vosku..ale k tomu je většinou potřeba flowbox a podobné věci .
Napadá mě ale jiná věc. Najít strom napadený sírovcem, vzít větší část, dřeva. Toto dřevo poté donést ke stromům které jsou vytipované k infekci. Navrtat otvory do hostitele. Donesené dřevo s hnilobou "naštípnout" a poté ručne dále rozlomit (aby se zamezil kontakt sekery s hnilobou. Odebrat co nejsterilnějším nástrojem hnilobu a vložit do vytvořených děr. Ty poté zavoskovat nebo celý kmen obalit potravinářskou folií. No...a pak čekat, jestli se to podaří.
Dřevo v kyblících už pravděpodobně bude infikované nějakým druhem Trichodermy, který je tam hned...důležité je v tomto případě prostě "předběhnout" mykopatogenní houby...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
b.gun Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mara73
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 16. května 2012 8:37 |
|
|
ne května 13, 2012 6:35 pm mara73 napsal: |
Dneska jsem na něho poprvé narazil, Kokořínsko. |
jaký strom?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
afruska Anonymní
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Tori Anonymní
|
Zaslal: st 16. května 2012 15:53 |
|
|
Jak často vlastně na stejném stromě vyroste plodnice sírovce? Někdo tu psal o stromu/pařezu, kde je každoročně jeden sírovec na jaře a jeden na podzim - je to pravidlem? Byla jsem se dnes podívat na pařez, kde jsem ho minulý týden sklidila a řezná plocha je úplně suchá a tvrdá jak staré choroše - tzn. že už letos na stejném místě nedoroste? Díky za odpověď, min. týden jsem ho viděla podruhé v životě, tak o něm ještě moc nevím.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
lesánek
Založen: 10. 08. 2007 Příspěvky: 848 Bydliště: Mrákotín, okres Jihlava
|
Zaslal: st 23. května 2012 8:49 |
|
|
Podle mých zkušeností se sírovcema bych řekl, že neroste vždy na stejným místě, ale spíš o kousek vedle. Ale nepamatuju si, že bych sklidil 2x v roce ze stejného stromu. Jinak už i já sklízím první letošní sírovce z okolí Telče
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Nuvi
|
Zaslal: st 23. května 2012 15:29 |
|
|
Nikdy jsem na nic takového bohužel nenarazil. Nevíte, kde takové sírovce hledat? .
|
|
Návrat nahoru |
|
|
lesánek
Založen: 10. 08. 2007 Příspěvky: 848 Bydliště: Mrákotín, okres Jihlava
|
Zaslal: čt 24. května 2012 5:34 |
|
|
Na listnatých stromech, převážně starších a nemocných, je to parazit. Já ho nejčastěji najdu na třešních, pak i na hrušních, švestkách, dubech, vrbách, javorech, akátech ...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|