Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Laetiporus sulphureus - Sírovec žlutooranžový
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Anri

PříspěvekZaslal: st 16. listopadu 2011 8:55
  Předmět: Sírovcový sad ...
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

... dotaz ... mám k dispozici starý jabloňový sad stranou od civilizace, který téměř neplodí, anžto je v špatném místě, kde každý rok jarní mráz spálí většinu květů (zkrátka založený za hlubokého totáče ... Confused ) ... a jelikož se to místo má stejně časem změnit na stavební parcely, uvažoval jsem, zda-li je možno tyto stromy naočkovat sírovcem, by z nich byl (krom kyslíku) alespoň nějaký užitek ... Embarassed ... díky za odpovědi ...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Joeking

PříspěvekZaslal: st 16. listopadu 2011 9:39 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Odpověď zní, ano to je možné...jen v klasických podmínkách lehce obtížné Smile...je potřeba získat inoculum sírovce, pak už je to jednoduché Smile
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 16. listopadu 2011 20:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je zajímavé. Určitě by mě zajímalo, jak to dopadne! Já jsem ještě sírovec na jabloni neviděl. Čas od času je vídám na trnkách, ale přeci jen to je už jiný rod než jabloň.

Apropo, když už je to tu nakousnuté - viděl jste někdo sírovec na jabloni?

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Joeking

PříspěvekZaslal: st 16. listopadu 2011 21:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jojo, několikrát Smile..on roste celkem na všech listnáčích, na jinanu jsem ho tedy zatím neviděl, to je pravda...
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 16. listopadu 2011 21:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 16. listopadu 2011 21:28 Joeking napsal:
Jojo, několikrát Smile..on roste celkem na všech listnáčích, na jinanu jsem ho tedy zatím neviděl, to je pravda...

Teda, tak to mám asi smůku. letos jsem viděl sírovců víc než kterýkoliv rok předtím a škála listnáčů na kterých rostl, je opravdu bohatá, ale na jabloni opravdu ne. A to jsem několikrát procházel starý jabloňový sad, kde je cca 10 tisíc stromů. Hledal jsem tam sice hrotnatku zápašnou, ale kdyby tam byl sírovec, tak bych si ho snad všiml...

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Anri

PříspěvekZaslal: čt 17. listopadu 2011 23:29
  Předmět: Inoculum ...

st 16. listopadu 2011 9:39 Joeking napsal:
Odpověď zní, ano to je možné...jen v klasických podmínkách lehce obtížné Smile...je potřeba získat inoculum sírovce, pak už je to jednoduché Smile

... koncem léta jsem si schoval několik postarších sírovcových plodnic vč. malé části dřeva z pařezu, ale už jsem se k "roubování" nedostal ... mám je uschovány ve dvou kbelících s víkem, které jsou pravidelně větrány a přiměřeně vlhčeny ... (jedna várka je zatím v pohodě, ta druhá začíná "vonět po čersvě sundaných kanadách" ... Very Happy ) ... takže dá se tohoto nějak využít ??? ... nějaké nápady ??? ... thx4re ... Wink ...
Joeking

PříspěvekZaslal: pá 18. listopadu 2011 9:05
  Předmět: Re: Inoculum ...

čt 17. listopadu 2011 23:29 Anri napsal:
st 16. listopadu 2011 9:39 Joeking napsal:

... koncem léta jsem si schoval několik postarších sírovcových plodnic vč. malé části dřeva z pařezu, ale už jsem se k "roubování" nedostal ... mám je uschovány ve dvou kbelících s víkem, které jsou pravidelně větrány a přiměřeně vlhčeny ... (jedna várka je zatím v pohodě, ta druhá začíná "vonět po čersvě sundaných kanadách" ... Very Happy ) ... takže dá se tohoto nějak využít ??? ... nějaké nápady ??? ... thx4re ... Wink ...

Tak já bych řekl, že nejlepší způsob je klasický agar, poté vytvořit ječmenné inoculum a pak infikovat stromy pomocí vrtáku a vosku..ale k tomu je většinou potřeba flowbox a podobné věci Smile.
Napadá mě ale jiná věc. Najít strom napadený sírovcem, vzít větší část, dřeva. Toto dřevo poté donést ke stromům které jsou vytipované k infekci. Navrtat otvory do hostitele. Donesené dřevo s hnilobou "naštípnout" a poté ručne dále rozlomit (aby se zamezil kontakt sekery s hnilobou. Odebrat co nejsterilnějším nástrojem hnilobu a vložit do vytvořených děr. Ty poté zavoskovat nebo celý kmen obalit potravinářskou folií. No...a pak čekat, jestli se to podaří.
Dřevo v kyblících už pravděpodobně bude infikované nějakým druhem Trichodermy, který je tam hned...důležité je v tomto případě prostě "předběhnout" mykopatogenní houby...
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 08. května 2012 21:37
  Předmět: Laetiporus sulphureus - Sírovec žlutooranžový

První letošní ze staré hrušně u cesty. Objeven už v sobotu, ale bouřka mne vyhnala z lesa, takže vyfocen až dnes. Kolega z Ústecka také hlásil v sobotu první dva nálezy na dubech.

122.83 kB    
08.05.2012 - České středohoří (TP)
Laetiporus sulphureus.jpg
   Laetiporus sulphureus.jpg
mara73

PříspěvekZaslal: ne 13. května 2012 17:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dneska jsem na něho poprvé narazil, Kokořínsko.

96.95 kB    
h70.jpg
   h70.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 16. května 2012 8:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne května 13, 2012 6:35 pm mara73 napsal:
Dneska jsem na něho poprvé narazil, Kokořínsko.

jaký strom?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
afruska
Anonymní

PříspěvekZaslal: st 16. května 2012 10:05 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Také už jsme na něj narazili....
Hrušeň, na staré áleji, Rokycansko.

110.33 kB    
IMG_4010_1.jpg
   IMG_4010_1.jpg
Tori
Anonymní

PříspěvekZaslal: st 16. května 2012 15:53 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jak často vlastně na stejném stromě vyroste plodnice sírovce? Někdo tu psal o stromu/pařezu, kde je každoročně jeden sírovec na jaře a jeden na podzim - je to pravidlem? Byla jsem se dnes podívat na pařez, kde jsem ho minulý týden sklidila a řezná plocha je úplně suchá a tvrdá jak staré choroše - tzn. že už letos na stejném místě nedoroste? Díky za odpověď, min. týden jsem ho viděla podruhé v životě, tak o něm ještě moc nevím.
lesánek

PříspěvekZaslal: st 23. května 2012 8:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle mých zkušeností se sírovcema bych řekl, že neroste vždy na stejným místě, ale spíš o kousek vedle. Ale nepamatuju si, že bych sklidil 2x v roce ze stejného stromu. Jinak už i já sklízím první letošní sírovce z okolí Telče Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Nuvi

PříspěvekZaslal: st 23. května 2012 15:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nikdy jsem na nic takového bohužel nenarazil. Nevíte, kde takové sírovce hledat? Smile .
lesánek

PříspěvekZaslal: čt 24. května 2012 5:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na listnatých stromech, převážně starších a nemocných, je to parazit. Já ho nejčastěji najdu na třešních, pak i na hrušních, švestkách, dubech, vrbách, javorech, akátech ...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20  Další
Strana 16 z 20

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru