Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
co je to?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
kubik
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 12. prosince 2011 19:15
  Předmět: co je to?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Potřebuji pomoc při určení houby. Ze shora je k nerozenání od třepenitky makové, má řídké rezavé lupeny, roste na stejných stanovištích. Potřebuji určit jedlost či nejedlost. Děkuji.

50.74 kB    
DSC00910.JPG
   DSC00910.JPG

52.83 kB    
DSC00909.JPG
   DSC00909.JPG
Hercuus

PříspěvekZaslal: po 12. prosince 2011 22:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Z těchto fotek se toho opravdu moc poznat nedá, ale myslel bych si, že to bude nějaká šupinovka, třeba šupinovka pařezová. Určitě bych tyto houby nejedl
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 13. prosince 2011 10:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Z těch rozmazaných snímků to asi nikdo přesně nepozná, ale souhlasím s Hercuusem, že by to mohla být nějaká šupinovka

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 14. prosince 2011 23:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kubíku, z těch mázlých fotek nepozná nic ani odborník (což já nejsem). Já můžu jen říci to, že to třepenitka maková není (znám ji). Možná nějaká šupinovka, jak zde zmiňují. Zkus to příště vyfotit lépe. Byl by dobrý stativ. nebo to udělat třeba tak, že foťák postavíš na stůt a před něj dáš ty houbičky třeba na krabičku zápalek a vyfotíš samospouští. Tím bude i znázorněná poměrná velikost dané houby. (Jak je veliká krabička sirek, to si každý umí představit. a v závislosti na tom i velikost dané houby.) POkud máš takové možnosti. Ale toto vypadá, že jsi to fotil mobilem a to v tom případě, který já ti radím, to neuděláš, protože mobil (většinou) fotí až od cca 60 cm.
Miroslav

PříspěvekZaslal: út 03. ledna 2012 17:59
  Předmět: co je to?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Při dnešní procházce jsem se pokochal houbičkou, rostla na vrbě, nevíte prosím co je to zač?? díky!

53.64 kB    
Houba na vrbě pod Sedlecem - 1.jpg
   Houba na vrbě pod Sedlecem - 1.jpg
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 03. ledna 2012 18:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Penízovka sametonohá
Miroslav

PříspěvekZaslal: út 03. ledna 2012 19:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

díky! no tak to bych ji mohl hned poprve ochutnat:) diky moc
Miroslav

PříspěvekZaslal: út 03. ledna 2012 21:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě mě zajímá, zda ji mohu konzumovat nebo ne, jak známo, mnohé houby po přemrznutí zbůsobují ledasco... děkuji
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 03. ledna 2012 21:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 03. ledna 2012 20:15 Miroslav napsal:
Ještě mě zajímá, zda ji mohu konzumovat nebo ne, jak známo, mnohé houby po přemrznutí zbůsobují ledasco... děkuji

No, můžu-li mluvit za sebe, tak já (a moji blízcí, kterým jsem je naservíroval) jsem konzumoval sametonožky v různých "stadiích", různě přemrznuté, nacucané vodou a kdoví co ještě. A vždycky to byla chutná houba s vůní po dřevě. Snad jediné, čeho bych se u ní bál, by byla možná záměna s čepičatkou jehličnanovou, které je letos víc než dost a také případu, kdy by několik dnů po sobě teploty opakovaně klesaly pod bod mrazu a následně se dostávaly nad nulu. Takové mnohočetné rozmrazování a zmrazování jistě není dobré ani pro sametonožku

mykožrút

PříspěvekZaslal: st 04. ledna 2012 6:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tiež s ňou máme len dobré skúsenosti. Je to z jedlých zimných húb tá najzimnejšia,takže vydrží naozaj veľa. Pokiaľ plodnice vyzerajú mlado a sviežo nebude problém. Starým sa ako pri iných druhoch treba radšej vyhýbať. Aj hlúbiky sú dosť tuhé,takže ju treba zrezávať pod klobúkom. Rozpoznať ju od čepičatky nie je ťažké,pomôže napr.neprítomnosť prstienka a tmavý zamatový hlúbik v dolnej časti.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 04. ledna 2012 8:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 04. ledna 2012 5:51 mykožrút napsal:
Tiež s ňou máme len dobré skúsenosti. Je to z jedlých zimných húb tá najzimnejšia,takže vydrží naozaj veľa. Pokiaľ plodnice vyzerajú mlado a sviežo nebude problém. Starým sa ako pri iných druhoch treba radšej vyhýbať. Aj hlúbiky sú dosť tuhé,takže ju treba zrezávať pod klobúkom. Rozpoznať ju od čepičatky nie je ťažké,pomôže napr.neprítomnosť prstienka a tmavý zamatový hlúbik v dolnej časti.

Samozřejmě, rozeznat ji od čepičatky není těžké. Ale člověk si musí dávat pozor! Když je na jednom kmenu spousta trsů, tak má většina houbařů tendeci to řezat hlava nehlava a už tak nezkoumají každý trsík. A to je právě kámen úrazu. Viděl jsem již několikrát, kdy na kmenu bylo několik trsů sametonožek a na stejném kmenu buď jednotlivě nebo v malých trsech i čepičatka - naposled jsem to viděl právě včera, kdy na jednom kmenu bylo několik desítek menších či větších trsů sametonožek a asi dvacítka plodniček čepičatek! Navíc na tom samém kmenu poblíž báze i krásné trsy hlívy. Bál bych se, že většina praktických houbařů to sebere všechno...

Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 04. ledna 2012 9:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jen k propojení s tématem zaměnitelných druhů s čepičatkou http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=11 Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 04. ledna 2012 9:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 04. ledna 2012 8:23 Bob napsal:
Jen k propojení s tématem zaměnitelných druhů s čepičatkou http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=11 Wink

Jasně, opeňka je čepičatce ještě podobnější než sametonožka, jen podle mě opeňklu zná míň lidí než sametonožku Smile Díky za upozornění

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru