Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
kubik Anonymní
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Hercuus

Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
|
Zaslal: po 12. prosince 2011 22:55 |
 |
|
Z těchto fotek se toho opravdu moc poznat nedá, ale myslel bych si, že to bude nějaká šupinovka, třeba šupinovka pařezová. Určitě bych tyto houby nejedl
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: út 13. prosince 2011 10:29 |
 |
|
Z těch rozmazaných snímků to asi nikdo přesně nepozná, ale souhlasím s Hercuusem, že by to mohla být nějaká šupinovka
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: st 14. prosince 2011 23:25 |
 |
|
Kubíku, z těch mázlých fotek nepozná nic ani odborník (což já nejsem). Já můžu jen říci to, že to třepenitka maková není (znám ji). Možná nějaká šupinovka, jak zde zmiňují. Zkus to příště vyfotit lépe. Byl by dobrý stativ. nebo to udělat třeba tak, že foťák postavíš na stůt a před něj dáš ty houbičky třeba na krabičku zápalek a vyfotíš samospouští. Tím bude i znázorněná poměrná velikost dané houby. (Jak je veliká krabička sirek, to si každý umí představit. a v závislosti na tom i velikost dané houby.) POkud máš takové možnosti. Ale toto vypadá, že jsi to fotil mobilem a to v tom případě, který já ti radím, to neuděláš, protože mobil (většinou) fotí až od cca 60 cm.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Miroslav
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Kraken Čestný člen

Založen: 10. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: út 03. ledna 2012 18:37 |
 |
|
Penízovka sametonohá
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Miroslav
|
Zaslal: út 03. ledna 2012 19:30 |
 |
|
díky! no tak to bych ji mohl hned poprve ochutnat:) diky moc
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Miroslav
|
Zaslal: út 03. ledna 2012 21:15 |
 |
|
Ještě mě zajímá, zda ji mohu konzumovat nebo ne, jak známo, mnohé houby po přemrznutí zbůsobují ledasco... děkuji
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: út 03. ledna 2012 21:25 |
 |
|
út 03. ledna 2012 20:15 Miroslav napsal: |
Ještě mě zajímá, zda ji mohu konzumovat nebo ne, jak známo, mnohé houby po přemrznutí zbůsobují ledasco... děkuji |
No, můžu-li mluvit za sebe, tak já (a moji blízcí, kterým jsem je naservíroval) jsem konzumoval sametonožky v různých "stadiích", různě přemrznuté, nacucané vodou a kdoví co ještě. A vždycky to byla chutná houba s vůní po dřevě. Snad jediné, čeho bych se u ní bál, by byla možná záměna s čepičatkou jehličnanovou, které je letos víc než dost a také případu, kdy by několik dnů po sobě teploty opakovaně klesaly pod bod mrazu a následně se dostávaly nad nulu. Takové mnohočetné rozmrazování a zmrazování jistě není dobré ani pro sametonožku
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
mykožrút

|
Zaslal: st 04. ledna 2012 6:51 |
 |
|
Tiež s ňou máme len dobré skúsenosti. Je to z jedlých zimných húb tá najzimnejšia,takže vydrží naozaj veľa. Pokiaľ plodnice vyzerajú mlado a sviežo nebude problém. Starým sa ako pri iných druhoch treba radšej vyhýbať. Aj hlúbiky sú dosť tuhé,takže ju treba zrezávať pod klobúkom. Rozpoznať ju od čepičatky nie je ťažké,pomôže napr.neprítomnosť prstienka a tmavý zamatový hlúbik v dolnej časti.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: st 04. ledna 2012 8:03 |
 |
|
st 04. ledna 2012 5:51 mykožrút napsal: |
Tiež s ňou máme len dobré skúsenosti. Je to z jedlých zimných húb tá najzimnejšia,takže vydrží naozaj veľa. Pokiaľ plodnice vyzerajú mlado a sviežo nebude problém. Starým sa ako pri iných druhoch treba radšej vyhýbať. Aj hlúbiky sú dosť tuhé,takže ju treba zrezávať pod klobúkom. Rozpoznať ju od čepičatky nie je ťažké,pomôže napr.neprítomnosť prstienka a tmavý zamatový hlúbik v dolnej časti. |
Samozřejmě, rozeznat ji od čepičatky není těžké. Ale člověk si musí dávat pozor! Když je na jednom kmenu spousta trsů, tak má většina houbařů tendeci to řezat hlava nehlava a už tak nezkoumají každý trsík. A to je právě kámen úrazu. Viděl jsem již několikrát, kdy na kmenu bylo několik trsů sametonožek a na stejném kmenu buď jednotlivě nebo v malých trsech i čepičatka - naposled jsem to viděl právě včera, kdy na jednom kmenu bylo několik desítek menších či větších trsů sametonožek a asi dvacítka plodniček čepičatek! Navíc na tom samém kmenu poblíž báze i krásné trsy hlívy. Bál bych se, že většina praktických houbařů to sebere všechno...
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Roman Manak

|
Zaslal: st 04. ledna 2012 9:27 |
 |
|
Jasně, opeňka je čepičatce ještě podobnější než sametonožka, jen podle mě opeňklu zná míň lidí než sametonožku Díky za upozornění
_________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
 |
|