Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: út 27. prosince 2011 21:10 Předmět: Houby na akátu |
|
|
Akát je zajímavá dřevina a kdo jste se s ním setkali jistě víte, že pod ním většinou nebývá tak bujná vegetace jako jinde. Vylučuje nějaké látky do půdy, které "brzdí" ostatní rostliny. Vlastně celý akát je jedovatý. I u hub se uvádí, že to není moc slavné. Já osobně neznám žádný mykorhizní druh, který by s ním žil. Ale to není jen případ akátu, třeba taková lípa, taky nemá moc mykorhizních druhů a to nemluvím o nějakých exotických stromech vysazovaných v parcích, ale to už je jiná kapitola. Co se týká dalších druhů hub rostoucích na akátu/poblíž akátu, tak já osobně vím o ohnivcích, které na jeho padlých větvičkách s oblibou rostou. A co se týká dřevokazů, tak znám zatím pouze dva druhy - Phellinus torulosus a ještě jeden choroš, který zatím nemám určený. Ale teď k tomu hlavnímu. Jaké houby nacházíte na akátu/pod akátem? Docela by mě to zajímalo. _________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Josef Chalupský II
|
Zaslal: út 27. prosince 2011 21:23 Předmět: choroš na akátu |
|
|
V Hluboké nad Vltavou se na jednom akátu nalézá Phellinus robustus. Bohužel, je asi 6-7 m vysoko a zatím nevím, jak se k němu dostat. Tedy ta determinace není 100%. Ale nedaleko místa tohoto nálezu byl tento druh ohňovce na akátu již dříve spolehlivě zjištěn. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Teri
Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: út 27. prosince 2011 23:08 |
|
|
pod akátem rostou třeba vzácné druhy hvězdovek, nebo třeba i mnohokrčka dírkovaná.
Jinak není pravda, že lípa nemá moc mykorhizních druhů, jenom z hřibovitých jich pod lípou znám několik, vč. například hřiba Fechtnerova. Na Pardubicku, konkrétně v okolí Pardubic jsou i lipové lesy a to bys koukal, co se tam všechno dá najít. |
|
Návrat nahoru |
|
|
JETHRO Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 1922 Bydliště: Roudnice nad.Labem
|
Zaslal: st 28. prosince 2011 6:23 |
|
|
plný souhlas lípu považuji za velice mykorhizní ,u nás třeba Boletus depilatus a z oblibou ji vyhledávají pavučince nejčastěji Phlegmacia |
|
Návrat nahoru |
|
|
mykožrút
|
Zaslal: st 28. prosince 2011 10:35 Předmět: Agát a huby |
|
|
Ja som síce videl agátov len toľko,že by sa dali na prstoch spočítať,no skutočnosť o ktorej ram píše,je mi známa. Napriek tomu,že tento americký strom tu asi nemá mykoríznych partnerov,A.Pilát prekvapivo uvádza na dreve agátov a v jeho blízkosti viacero známych druhov. Medzi inými,ako napr. píše Teri,sa spomínajú májovky,bedle vysoké,niektoré pečiarky,peniazovka dubová,plamienka zimná (penízovka sametonohá),šupinovka kostrbatá,sírovec žltooranžový a ako dosť častý uchovec bazový. A pri tej lipe ma zasa hneď napadli podlipáčky,ako údajne volal František Smotlacha hríby modrejúce (hřib modračka) |
|
Návrat nahoru |
|
|
pavka
|
Zaslal: st 28. prosince 2011 17:42 |
|
|
út 27. prosince 2011 23:08 Teri napsal: |
pod akátem rostou třeba vzácné druhy hvězdovek, nebo třeba i mnohokrčka dírkovaná.
Jinak není pravda, že lípa nemá moc mykorhizních druhů, jenom z hřibovitých jich pod lípou znám několik, vč. například hřiba Fechtnerova. Na Pardubicku, konkrétně v okolí Pardubic jsou i lipové lesy a to bys koukal, co se tam všechno dá najít. |
To mě zajímá, vždycky jsem si myslel, že lípa je spíš tak nějak solitérní, na návsi a tak , lipový les jsem nikdy neviděl. Do Pardubic to mám kousek, kam bych se měl podívat? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: st 28. prosince 2011 19:40 |
|
|
Díky všem za odpovědi. S těmi mykorhizními druhy jsem to myslel tak, že nemá žádný specifický, jako třeba klouzek sličný má modřín a tak. Má jen takové ty "obecné" mykorhizní partnery, aspoň co vím. Stejně tak ta lípa. Mě tu na sídlišti roste pod lípou třeba koloděj, ale ten vyroste prakticky pod čímkoliv _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: st 28. prosince 2011 19:42 Předmět: Re: Agát a huby |
|
|
st 28. prosince 2011 10:35 mykožrút napsal: |
Ja som síce videl agátov len toľko,že by sa dali na prstoch spočítať,no skutočnosť o ktorej ram píše,je mi známa. Napriek tomu,že tento americký strom tu asi nemá mykoríznych partnerov,A.Pilát prekvapivo uvádza na dreve agátov a v jeho blízkosti viacero známych druhov. Medzi inými,ako napr. píše Teri,sa spomínajú májovky,bedle vysoké,niektoré pečiarky,peniazovka dubová,plamienka zimná (penízovka sametonohá),šupinovka kostrbatá,sírovec žltooranžový a ako dosť častý uchovec bazový. A pri tej lipe ma zasa hneď napadli podlipáčky,ako údajne volal František Smotlacha hríby modrejúce (hřib modračka) |
Díky za informace. Zaujal mě třeba ten sírovec a hlavně uchovec. Když se pomine bez černý kde ušisko roste jak divé, tak uchovec jsem viděl na různých substrátech, i když třeba sporadicky, ale ten akát by mě opravdu nenapadl. _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
mykožrút
|
Zaslal: so 21. ledna 2012 18:42 |
|
|
V súvislosti s tým agátom mi zišlo na um,že vlastne vločnica agátová - náramkovitka rickenova - Ripartitella rickenii by mala byť tou hubou,čo rastie iba pod agátom. Kedysi dávnejšie som to čítal,vraj pod iným stromom nerastie,ale že mykoríza s agátom zatiaľ dokázaná nie je. No veci sa menia,dnes nemusí platiť ani jedno,ani druhé. Vie niekto viac?
Naposledy upravil mykožrút dne ne 22. ledna 2012 5:32, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
|
Zaslal: so 21. ledna 2012 21:09 |
|
|
so 21. ledna 2012 18:42 mykožrút napsal: |
V súvislosti s tým agátom mi zišlo na um,že vlastne vločnica agátová - náramkovitka rickenova - Ripartitella rickenii by mala byť tou hubou,čo rastie iba pod agátom. Kedysi dávnejšie som to čítal,vraj pod iným stromom nerastie,ale mykoríza s agátom zatiaľ dokázaná nie je. Ale veci sa menia,dnes nemusí platiť ani jedno,ani druhé. Vie niekto viac? |
To je houba, kterou ani neznám Ale díky za navnadění, určitě se po ní zkusím někde v akátovém lesíku podívat, stálo by to zato ji najít _________________ ---
RAM
|
Návrat nahoru |
|
|
|