Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Houby na akátu
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Roman Manak

PříspěvekZaslal: út 27. prosince 2011 21:10
  Předmět: Houby na akátu
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Akát je zajímavá dřevina a kdo jste se s ním setkali jistě víte, že pod ním většinou nebývá tak bujná vegetace jako jinde. Vylučuje nějaké látky do půdy, které "brzdí" ostatní rostliny. Vlastně celý akát je jedovatý. I u hub se uvádí, že to není moc slavné. Já osobně neznám žádný mykorhizní druh, který by s ním žil. Ale to není jen případ akátu, třeba taková lípa, taky nemá moc mykorhizních druhů a to nemluvím o nějakých exotických stromech vysazovaných v parcích, ale to už je jiná kapitola. Co se týká dalších druhů hub rostoucích na akátu/poblíž akátu, tak já osobně vím o ohnivcích, které na jeho padlých větvičkách s oblibou rostou. A co se týká dřevokazů, tak znám zatím pouze dva druhy - Phellinus torulosus a ještě jeden choroš, který zatím nemám určený. Ale teď k tomu hlavnímu. Jaké houby nacházíte na akátu/pod akátem? Docela by mě to zajímalo.

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: út 27. prosince 2011 21:23
  Předmět: choroš na akátu

V Hluboké nad Vltavou se na jednom akátu nalézá Phellinus robustus. Bohužel, je asi 6-7 m vysoko a zatím nevím, jak se k němu dostat. Tedy ta determinace není 100%. Ale nedaleko místa tohoto nálezu byl tento druh ohňovce na akátu již dříve spolehlivě zjištěn.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Teri

PříspěvekZaslal: út 27. prosince 2011 23:08 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pod akátem rostou třeba vzácné druhy hvězdovek, nebo třeba i mnohokrčka dírkovaná.
Jinak není pravda, že lípa nemá moc mykorhizních druhů, jenom z hřibovitých jich pod lípou znám několik, vč. například hřiba Fechtnerova. Na Pardubicku, konkrétně v okolí Pardubic jsou i lipové lesy a to bys koukal, co se tam všechno dá najít.
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 28. prosince 2011 6:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

plný souhlas lípu považuji za velice mykorhizní ,u nás třeba Boletus depilatus a z oblibou ji vyhledávají pavučince nejčastěji Phlegmacia
mykožrút

PříspěvekZaslal: st 28. prosince 2011 10:35
  Předmět: Agát a huby

Ja som síce videl agátov len toľko,že by sa dali na prstoch spočítať,no skutočnosť o ktorej ram píše,je mi známa. Napriek tomu,že tento americký strom tu asi nemá mykoríznych partnerov,A.Pilát prekvapivo uvádza na dreve agátov a v jeho blízkosti viacero známych druhov. Medzi inými,ako napr. píše Teri,sa spomínajú májovky,bedle vysoké,niektoré pečiarky,peniazovka dubová,plamienka zimná (penízovka sametonohá),šupinovka kostrbatá,sírovec žltooranžový a ako dosť častý uchovec bazový. A pri tej lipe ma zasa hneď napadli podlipáčky,ako údajne volal František Smotlacha hríby modrejúce (hřib modračka)
pavka

PříspěvekZaslal: st 28. prosince 2011 17:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 27. prosince 2011 23:08 Teri napsal:
pod akátem rostou třeba vzácné druhy hvězdovek, nebo třeba i mnohokrčka dírkovaná.
Jinak není pravda, že lípa nemá moc mykorhizních druhů, jenom z hřibovitých jich pod lípou znám několik, vč. například hřiba Fechtnerova. Na Pardubicku, konkrétně v okolí Pardubic jsou i lipové lesy a to bys koukal, co se tam všechno dá najít.

To mě zajímá, vždycky jsem si myslel, že lípa je spíš tak nějak solitérní, na návsi a tak Smile , lipový les jsem nikdy neviděl. Do Pardubic to mám kousek, kam bych se měl podívat?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu MSN Messenger
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 28. prosince 2011 19:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky všem za odpovědi. S těmi mykorhizními druhy jsem to myslel tak, že nemá žádný specifický, jako třeba klouzek sličný má modřín a tak. Má jen takové ty "obecné" mykorhizní partnery, aspoň co vím. Stejně tak ta lípa. Mě tu na sídlišti roste pod lípou třeba koloděj, ale ten vyroste prakticky pod čímkoliv Smile

Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 28. prosince 2011 19:42
  Předmět: Re: Agát a huby

st 28. prosince 2011 10:35 mykožrút napsal:
Ja som síce videl agátov len toľko,že by sa dali na prstoch spočítať,no skutočnosť o ktorej ram píše,je mi známa. Napriek tomu,že tento americký strom tu asi nemá mykoríznych partnerov,A.Pilát prekvapivo uvádza na dreve agátov a v jeho blízkosti viacero známych druhov. Medzi inými,ako napr. píše Teri,sa spomínajú májovky,bedle vysoké,niektoré pečiarky,peniazovka dubová,plamienka zimná (penízovka sametonohá),šupinovka kostrbatá,sírovec žltooranžový a ako dosť častý uchovec bazový. A pri tej lipe ma zasa hneď napadli podlipáčky,ako údajne volal František Smotlacha hríby modrejúce (hřib modračka)

Díky za informace. Zaujal mě třeba ten sírovec a hlavně uchovec. Když se pomine bez černý kde ušisko roste jak divé, tak uchovec jsem viděl na různých substrátech, i když třeba sporadicky, ale ten akát by mě opravdu nenapadl.

mykožrút

PříspěvekZaslal: so 21. ledna 2012 18:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V súvislosti s tým agátom mi zišlo na um,že vlastne vločnica agátová - náramkovitka rickenova - Ripartitella rickenii by mala byť tou hubou,čo rastie iba pod agátom. Kedysi dávnejšie som to čítal,vraj pod iným stromom nerastie,ale že mykoríza s agátom zatiaľ dokázaná nie je. No veci sa menia,dnes nemusí platiť ani jedno,ani druhé. Vie niekto viac?

Naposledy upravil mykožrút dne ne 22. ledna 2012 5:32, celkově upraveno 1 krát
Roman Manak

PříspěvekZaslal: so 21. ledna 2012 21:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 21. ledna 2012 18:42 mykožrút napsal:
V súvislosti s tým agátom mi zišlo na um,že vlastne vločnica agátová - náramkovitka rickenova - Ripartitella rickenii by mala byť tou hubou,čo rastie iba pod agátom. Kedysi dávnejšie som to čítal,vraj pod iným stromom nerastie,ale mykoríza s agátom zatiaľ dokázaná nie je. Ale veci sa menia,dnes nemusí platiť ani jedno,ani druhé. Vie niekto viac?

To je houba, kterou ani neznám Smile Ale díky za navnadění, určitě se po ní zkusím někde v akátovém lesíku podívat, stálo by to zato ji najít Smile

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru