Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Houba v květináči u Fíkusu
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Klanus
Anonymní

PříspěvekZaslal: ne 25. března. 2012 14:45
  Předmět: Houba v květináči u Fíkusu
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dobrý den.
Dnes jsem zjisti, že po víkendu mi v květináči u Fíkusu vyrazily tyhle houbičky. Potřeboval bych zjistit co je to zač, aby neškodily ani mě ani stromku.
Jsou to zatím asi 3cm velké, nafialovělé houby a vyskytují se po obvodu květináče, jak je vidět na fotce. Bydlím v centru Brna a substrát je obyčejná rašelina zakoupená ve zverimexu + kokosová drť + písek. o vůni nevím, co bych napsal... Voní jako houby prostě. Wink
Asi toliko k popisu. Snad budete vědět.

S pozdravem
Klanus

107.75 kB    
2012-03-25 13.03.05.jpg
   2012-03-25 13.03.05.jpg

75.38 kB    
2012-03-25 11.05.38.jpg
   2012-03-25 11.05.38.jpg
Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 25. března. 2012 16:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Měla by to být bedla cibulonohá (někde se jí říká cibulkotřenná). Je to tropický druh, který se u nás vyskytuje jen v květináčích nebo třeba sklenících. Moc toho o její ekologii nevím, ale měl by to být mykorhizní druh, tudíž by měla fíkusu pomáhat než škodit

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Teri

PříspěvekZaslal: po 26. března. 2012 8:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Podle mě to cibulkotřenná není - ta by byla žlutá, ale tahle vypadá fialově. Každopádně je to něco z rodu Leucocoprinus.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 26. března. 2012 9:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 26. března. 2012 8:48 Teri napsal:
Podle mě to cibulkotřenná není - ta by byla žlutá, ale tahle vypadá fialově. Každopádně je to něco z rodu Leucocoprinus.

Teri, taky jsem si toho všiml. Měla by být žlutější, ale jsou to dost nekvalitní fotografie, tudíž jde předpokládat, že jsou pořízené nějakým ne moc kvalitním fotoaparátem, který si posunul vyvážení bílé, tudíž, že barvy nejsou věrné

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 26. března. 2012 10:33 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 26. března. 2012 9:17 Roman Manak napsal:
po 26. března. 2012 8:48 Teri napsal:

Teri, taky jsem si toho všiml. Měla by být žlutější, ale jsou to dost nekvalitní fotografie, tudíž jde předpokládat, že jsou pořízené nějakým ne moc kvalitním fotoaparátem, který si posunul vyvážení bílé, tudíž, že barvy nejsou věrné

Jop, instantním foťákem na telefonu, čili nic moc. Nicméně, proč nad tím špekulujete, když to píšu v popisu, že jsou fialový? Confused
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 26. března. 2012 10:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

A když tak na to koukám, tak bílá posunutá nikam není... vypadají přesně takhle.
mat60
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 26. března. 2012 12:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Leucocoprinus ianthinus ???
Teri

PříspěvekZaslal: po 26. března. 2012 13:29 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

citace:
Jop, instantním foťákem na telefonu, čili nic moc. Nicméně, proč nad tím špekulujete, když to píšu v popisu, že jsou fialový? Confused

Týjo, já při čtení přeskočila řádek Very Happy Možná by to mohl být i Leucocoprinus lilacinogranulosus
Klanus
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 26. března. 2012 14:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No já si říkám, proč nad tím dumáte... Smile
Takže se nemusím bát, že mi z toho fíkus zdechne jo? Vlastně to vypadá docela dobře. Very Happy
Teri

PříspěvekZaslal: po 26. března. 2012 19:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ahoj, tu kytku to rozhodně nezabije, právě naopak ji to může pomáhat... Ty houby předávají kytce živiny, které rozkládají a ona by pak měla líp prospívat Wink
Klanus
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 27. března. 2012 11:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

OK. Nechávám to tam. Díkec borci
Luke88
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 27. května 2019 19:52
  Předmět: Houba v květináči u fíkusu
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dobrý den

Potřebuji poradit, našel jsem tuto houbu v květináči u fíkusu.
Můžu jí tam nechat nebo rostlině škodí?
Mám fíkusu asi 8 let a nerad bych o něj přišel.

Dík za radu.

172.44 kB    
_20190527_195035.JPG
   _20190527_195035.JPG

25.78 kB    
_20190527_194649.JPG
   _20190527_194649.JPG
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 28. května 2019 8:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V tomhle vláknu se o tom píše ... platí to i pro tvé květináčové houby.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru