Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Coriolopsis trogii - Outkovka Trogova
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Luboš
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 10. srpen 2006 21:04
  Předmět: Coriolopsis trogii - Outkovka Trogova
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jedna z méně běžných druhů outkovek Very Happy

95.61 kB    
8.8.2006, Brněnsko
Outkovka Trogova 1.jpg
   Outkovka Trogova 1.jpg

123.88 kB    
8.8.2006, Brněnsko
Outkovka Trogova 2.jpg
   Outkovka Trogova 2.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 11. srpen 2006 8:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

a přitom taková obyčejná ... člověk by jí prostě přešel Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 21. června 2007 14:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tohle by měla být taky ona. Bohužel trochu deformovaná

196.25 kB    
16.6. 2007 Brno-Vinohrady
Outkovka Trogova - Coriolopsis trogii (2).jpg
   Outkovka Trogova - Coriolopsis trogii (2).jpg

194.05 kB    
Outkovka Trogova - Coriolopsis trogii (1).jpg
   Outkovka Trogova - Coriolopsis trogii (1).jpg
Pepa
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 21. června 2007 14:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tato deformovaná nebyla, ale zase byla moc mladá. Než dorostla tak ji nějaký ňouma uřízl. To by jeden zaplakal.

189.86 kB    
Outkovka Trogova - Coriolopsis trogii.jpg
   Outkovka Trogova - Coriolopsis trogii.jpg
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: út 17. dubna 2012 20:35
  Předmět: outkovka Trogova (Coriolopsis trogii)

Pohřešovaná slečna O.TROGOVÁ byla spatřena v přírodní rezervaci Vrbenské rybníky na SZ okraji Č.Budějovic. Najdeme desítky plodnic na padlých a zakleslých osikách nebo topolech. Občas tvoří souvislé splývající řady dlouhé třeba 2 m. Většinou ve tvaru konsolovitých, hrubě štětinatých klobouků 5-10 (12) cm, jednotlivě, po dvou nebo několika pohromadě. Jindy polorozlité formy s přehrnutými kloboučky (effused-reflexed). Na dolním okraji bývají úplně rozlité a sbíhají na spodní stranu kmenu těsně nad zem. Takové houby mají rourky protáhlé, cca 6-8 mm, po délce jakoby rozpůlené, trochu labyrintické a částečně potrhané. Slečny O.TROGOVÁ a O.FRANCOUZSKÁ (Coriolopsis gallica) si mohou být podobné makroskopicky. Jako hlavní znak, podle kterého bychom měli obě odlišit již v terénu, se uvádí barva pleti (pórů) a materiálu (dužiny) klobouku. Póry O.TROGOVÉ jsou relativně bělavé, barvy dřeva až růžově okrové a dužina je podobně světle hnědě okrová. Póry O.FRANCOUZSKÉ jsou šedo hnědé a dužina klobouku rezavě až tmavě hnědá, snad nejvíce tmavá ze všech outkovek (Vlasák in T.Papoušek 2010, str. 228; Ryvarden a Gilbertson 1993: str. 219-221; Hagara, Antonín a Baier 2010: str. 156). Zdá se, že nalezená dáma se začíná pěkně roztahovat. Kotlaba (1984: str. 136) uvádí, že: "... v Čechách neroste, nečetné moravské lokality jsou roztroušeny hlavně na j.Moravě a slovenské jsou koncentrovány na jz.Slovensku ..."

Nejlépe je, jako vždy, najít si každý sám pár plodnic a na vlastní oči se přesvědčit, jak že se to rozumí s tou světle a tmavě hnědou barvou pórů a dužiny. Omezenému počtu vážných zájemců rád pošlu vzorky poštou. Vyjdu z domu a po sto metrech jsem na bývalém tankodromu, kde ta dáma roste. Ano, nemýlíte se, je to hned za tím domem pro seniory, který jistý podnikatel z Tábora postavil za obrovskou bankovní půjčku. Samozřejmě s dlouhodobým podnikatelským záměrem: nesplácet, zkrachovat, staré lidi vyklidit a přebudovat objekt na luxusní byty (Reportéři ČT, 26.3.2012, 21:25. Lze dohledat v archivu ČT1.) Kdo z nás na to má? Většina je ráda, že najde nějakou houbu.

193.37 kB    
Č.Budějovice, 14.4.2012, topol
tro 12.jpg
   tro 12.jpg

195.66 kB    
tro 13.jpg
   tro 13.jpg

196.57 kB    
tro 14.jpg
   tro 14.jpg

195.57 kB    
tro 15.jpg
   tro 15.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Joeking

PříspěvekZaslal: út 17. dubna 2012 21:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

že zase rýpu...v poslední době ji nacházím na v Brněnsku poměrně běžně na vrbových pařezech. Před rekultivací toho byly plné Lužánky, teď všechny pařezy bohužel odstranili, tak už ji je tam poměrně obtížnější najít.. Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: st 18. dubna 2012 19:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Thank you, JOE the KING. That´s all right. Aby nezaniklo to hlavní. Outkovka Trogova se šíří. Když F.Kotlaba psal před 30 lety své Zeměpisné rozšíření chorošů (1984), nebyla z Čech vůbec známa. Dnes je zralá do učebnic vlastivědy pro žáky prvního stupně ZŠ. Co za tím je, že tak prospívá?
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 19. dubna 2012 18:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já teda nesdílím Vaše zkušenosti. Mám prolezlých spoustu lokalit, velkou část z nich mnohokrát (deset dvacet návštěv jedné lokality je víc než běžné) a hlavně nemalá část z těch lokalit by pro ni měla být vhodná. Ale mám zatím jen dva nálezy tohoto druhu. A to vzhledem k mému hlavnímu zájmu, kterým jsou dřevní houby a pyrenomycety, prohlížím každý padlý kmen/větev. Že by se jí tady na jižní Moravě moc nelíbilo?

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Joeking

PříspěvekZaslal: čt 19. dubna 2012 18:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 18. dubna 2012 20:55 Josef Chalupský II napsal:
Thank you, JOE the KING. That´s all right. Aby nezaniklo to hlavní. Outkovka Trogova se šíří. Když F.Kotlaba psal před 30 lety své Zeměpisné rozšíření chorošů (1984), nebyla z Čech vůbec známa. Dnes je zralá do učebnic vlastivědy pro žáky prvního stupně ZŠ. Co za tím je, že tak prospívá?

Viděl bych to na profláknuté "globální změny klimatu" Smile
Joeking

PříspěvekZaslal: čt 19. dubna 2012 19:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 19. dubna 2012 19:50 Roman Manak napsal:
Já teda nesdílím Vaše zkušenosti. Mám prolezlých spoustu lokalit, velkou část z nich mnohokrát (deset dvacet návštěv jedné lokality je víc než běžné) a hlavně nemalá část z těch lokalit by pro ni měla být vhodná. Ale mám zatím jen dva nálezy tohoto druhu. A to vzhledem k mému hlavnímu zájmu, kterým jsou dřevní houby a pyrenomycety, prohlížím každý padlý kmen/větev. Že by se jí tady na jižní Moravě moc nelíbilo?

Nikdy jsem ji nenašel na větvích, vždy to byly pařezy. Takže bych viděl její rozšíření poměrně synantropní. V klasickém lese se vrby moc nepěstují, takže zbývají ty parky...jenže tam se zase začalo v posledních letech intenzivně klučit neboli "revitalizovat"...z Lužánek třeba tak zmizely 3 velké pařezy, které byly touto houbou doslova obsypané kolem dokola..
Doporučil bych ji tak hledat v člověkem a vodou ovlivněných lokalitách na pařezech nebo vývratech či zlomech.
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 19. dubna 2012 19:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 19. dubna 2012 20:03 Joeking napsal:
čt 19. dubna 2012 19:50 Roman Manak napsal:

Nikdy jsem ji nenašel na větvích, vždy to byly pařezy. Takže bych viděl její rozšíření poměrně synantropní. V klasickém lese se vrby moc nepěstují, takže zbývají ty parky...jenže tam se zase začalo v posledních letech intenzivně klučit neboli "revitalizovat"...z Lužánek třeba tak zmizely 3 velké pařezy, které byly touto houbou doslova obsypané kolem dokola..
Doporučil bych ji tak hledat v člověkem a vodou ovlivněných lokalitách na pařezech nebo vývratech či zlomech.

No, já ji mám v jednom případě z pařezu (asi vrba), ale ve druhém, docela čerstvé, ze silnější padlé větve osiky, kde rostla na boční straně (nazval bych to řezná plocha, jenže větev byla ulomená asi větrem)

Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: st 26. prosince 2012 10:29
  Předmět: outkovka Trogova (Coriolopsis trogii)

V Č.Budějovicích na torzu celkem slabé zlámané vrby. Kousek od břehu Vltavy blízko sportovní haly. Asi o metr výše rostou 2 troudnatci kopytovití (Fomes fomentarius).

199.09 kB    
Č.Budějovice, 25.12.2012, vrba
a22.JPG
   a22.JPG
Roman Manak

PříspěvekZaslal: po 25. února 2013 14:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak loňský rok byl pro mě úspěšný, co se týká nálezů tohoto druhu. Možná za to částečně mohlo i to sucho, že jsem své obvyklé lokality jen proletěl a nově prošel i jejich okolí, nebo že jsem se byl podívat i jinam. Za loňský rok tak můžu hlásit asi 5 nových lokalit a za letošek už další 4!!! většinou na topolu, ve dvou případech ji mám prokazatelně i na vrbě. Teď už můžu říct, že je tu docela hojná Smile

Plodnice na fotce je z podmáčené lokality, kde převládají olše (A. glutinosa i A. incana), topoly (hlavně P. tremula) a vrby. Plodnice rostly na padlých mohutných větvích topolů na více místech lokality

154.72 kB    
26.11.2012, Kyjovsko
121126_06_Coriolopsis trogii_zz.jpg
   121126_06_Coriolopsis trogii_zz.jpg

JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 22. února 2014 11:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

včera na padlé vrbě několik plodnic

194.96 kB    
vyvrácený kmen vrby okolí Horních Počapel 21.2.2014
outkovka Trogova-Trmetes trogii 1.jpg
   outkovka Trogova-Trmetes trogii 1.jpg

196.28 kB    
outkovka Trogova-Trametes trogii.jpg
   outkovka Trogova-Trametes trogii.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru