Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Luboš Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: pá 11. srpen 2006 8:07 |
|
|
a přitom taková obyčejná ... člověk by jí prostě přešel
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pepa Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Pepa Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Josef Chalupský II
|
Zaslal: út 17. dubna 2012 20:35 Předmět: outkovka Trogova (Coriolopsis trogii) |
|
|
Pohřešovaná slečna O.TROGOVÁ byla spatřena v přírodní rezervaci Vrbenské rybníky na SZ okraji Č.Budějovic. Najdeme desítky plodnic na padlých a zakleslých osikách nebo topolech. Občas tvoří souvislé splývající řady dlouhé třeba 2 m. Většinou ve tvaru konsolovitých, hrubě štětinatých klobouků 5-10 (12) cm, jednotlivě, po dvou nebo několika pohromadě. Jindy polorozlité formy s přehrnutými kloboučky (effused-reflexed). Na dolním okraji bývají úplně rozlité a sbíhají na spodní stranu kmenu těsně nad zem. Takové houby mají rourky protáhlé, cca 6-8 mm, po délce jakoby rozpůlené, trochu labyrintické a částečně potrhané. Slečny O.TROGOVÁ a O.FRANCOUZSKÁ (Coriolopsis gallica) si mohou být podobné makroskopicky. Jako hlavní znak, podle kterého bychom měli obě odlišit již v terénu, se uvádí barva pleti (pórů) a materiálu (dužiny) klobouku. Póry O.TROGOVÉ jsou relativně bělavé, barvy dřeva až růžově okrové a dužina je podobně světle hnědě okrová. Póry O.FRANCOUZSKÉ jsou šedo hnědé a dužina klobouku rezavě až tmavě hnědá, snad nejvíce tmavá ze všech outkovek (Vlasák in T.Papoušek 2010, str. 228; Ryvarden a Gilbertson 1993: str. 219-221; Hagara, Antonín a Baier 2010: str. 156). Zdá se, že nalezená dáma se začíná pěkně roztahovat. Kotlaba (1984: str. 136) uvádí, že: "... v Čechách neroste, nečetné moravské lokality jsou roztroušeny hlavně na j.Moravě a slovenské jsou koncentrovány na jz.Slovensku ..."
Nejlépe je, jako vždy, najít si každý sám pár plodnic a na vlastní oči se přesvědčit, jak že se to rozumí s tou světle a tmavě hnědou barvou pórů a dužiny. Omezenému počtu vážných zájemců rád pošlu vzorky poštou. Vyjdu z domu a po sto metrech jsem na bývalém tankodromu, kde ta dáma roste. Ano, nemýlíte se, je to hned za tím domem pro seniory, který jistý podnikatel z Tábora postavil za obrovskou bankovní půjčku. Samozřejmě s dlouhodobým podnikatelským záměrem: nesplácet, zkrachovat, staré lidi vyklidit a přebudovat objekt na luxusní byty (Reportéři ČT, 26.3.2012, 21:25. Lze dohledat v archivu ČT1.) Kdo z nás na to má? Většina je ráda, že najde nějakou houbu.
|
193.37 kB |
|
Č.Budějovice, 14.4.2012, topol |
|
|
|
tro 12.jpg |
|
195.66 kB |
|
|
|
|
tro 13.jpg |
|
196.57 kB |
|
|
|
|
tro 14.jpg |
|
195.57 kB |
|
|
|
|
tro 15.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Joeking
|
Zaslal: út 17. dubna 2012 21:01 |
|
|
že zase rýpu...v poslední době ji nacházím na v Brněnsku poměrně běžně na vrbových pařezech. Před rekultivací toho byly plné Lužánky, teď všechny pařezy bohužel odstranili, tak už ji je tam poměrně obtížnější najít..
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Josef Chalupský II
|
Zaslal: st 18. dubna 2012 19:55 |
|
|
Thank you, JOE the KING. That´s all right. Aby nezaniklo to hlavní. Outkovka Trogova se šíří. Když F.Kotlaba psal před 30 lety své Zeměpisné rozšíření chorošů (1984), nebyla z Čech vůbec známa. Dnes je zralá do učebnic vlastivědy pro žáky prvního stupně ZŠ. Co za tím je, že tak prospívá?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: čt 19. dubna 2012 18:50 |
|
|
Já teda nesdílím Vaše zkušenosti. Mám prolezlých spoustu lokalit, velkou část z nich mnohokrát (deset dvacet návštěv jedné lokality je víc než běžné) a hlavně nemalá část z těch lokalit by pro ni měla být vhodná. Ale mám zatím jen dva nálezy tohoto druhu. A to vzhledem k mému hlavnímu zájmu, kterým jsou dřevní houby a pyrenomycety, prohlížím každý padlý kmen/větev. Že by se jí tady na jižní Moravě moc nelíbilo?
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Joeking
|
Zaslal: čt 19. dubna 2012 18:58 |
|
|
st 18. dubna 2012 20:55 Josef Chalupský II napsal: |
Thank you, JOE the KING. That´s all right. Aby nezaniklo to hlavní. Outkovka Trogova se šíří. Když F.Kotlaba psal před 30 lety své Zeměpisné rozšíření chorošů (1984), nebyla z Čech vůbec známa. Dnes je zralá do učebnic vlastivědy pro žáky prvního stupně ZŠ. Co za tím je, že tak prospívá? |
Viděl bych to na profláknuté "globální změny klimatu"
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Joeking
|
Zaslal: čt 19. dubna 2012 19:03 |
|
|
čt 19. dubna 2012 19:50 Roman Manak napsal: |
Já teda nesdílím Vaše zkušenosti. Mám prolezlých spoustu lokalit, velkou část z nich mnohokrát (deset dvacet návštěv jedné lokality je víc než běžné) a hlavně nemalá část z těch lokalit by pro ni měla být vhodná. Ale mám zatím jen dva nálezy tohoto druhu. A to vzhledem k mému hlavnímu zájmu, kterým jsou dřevní houby a pyrenomycety, prohlížím každý padlý kmen/větev. Že by se jí tady na jižní Moravě moc nelíbilo? |
Nikdy jsem ji nenašel na větvích, vždy to byly pařezy. Takže bych viděl její rozšíření poměrně synantropní. V klasickém lese se vrby moc nepěstují, takže zbývají ty parky...jenže tam se zase začalo v posledních letech intenzivně klučit neboli "revitalizovat"...z Lužánek třeba tak zmizely 3 velké pařezy, které byly touto houbou doslova obsypané kolem dokola..
Doporučil bych ji tak hledat v člověkem a vodou ovlivněných lokalitách na pařezech nebo vývratech či zlomech.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: čt 19. dubna 2012 19:30 |
|
|
čt 19. dubna 2012 20:03 Joeking napsal: |
čt 19. dubna 2012 19:50 Roman Manak napsal: |
Já teda nesdílím Vaše zkušenosti. Mám prolezlých spoustu lokalit, velkou část z nich mnohokrát (deset dvacet návštěv jedné lokality je víc než běžné) a hlavně nemalá část z těch lokalit by pro ni měla být vhodná. Ale mám zatím jen dva nálezy tohoto druhu. A to vzhledem k mému hlavnímu zájmu, kterým jsou dřevní houby a pyrenomycety, prohlížím každý padlý kmen/větev. Že by se jí tady na jižní Moravě moc nelíbilo? |
Nikdy jsem ji nenašel na větvích, vždy to byly pařezy. Takže bych viděl její rozšíření poměrně synantropní. V klasickém lese se vrby moc nepěstují, takže zbývají ty parky...jenže tam se zase začalo v posledních letech intenzivně klučit neboli "revitalizovat"...z Lužánek třeba tak zmizely 3 velké pařezy, které byly touto houbou doslova obsypané kolem dokola..
Doporučil bych ji tak hledat v člověkem a vodou ovlivněných lokalitách na pařezech nebo vývratech či zlomech. |
No, já ji mám v jednom případě z pařezu (asi vrba), ale ve druhém, docela čerstvé, ze silnější padlé větve osiky, kde rostla na boční straně (nazval bych to řezná plocha, jenže větev byla ulomená asi větrem)
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
Josef Chalupský II
|
|
Návrat nahoru |
|