Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Josef Chalupský II
|
Zaslal: st 02. května 2012 20:22 Předmět: troudnatec kopytovitý (Fomes fomentarius) |
|
|
Znovu troudnatec kopytovitý (Fomes fomentarius) a zase trochu jinak. Hodinu po poledni LSEČ na okraji Milešického pralesa. Ti troudnatci byli tak aktivní, že plavuně (Lycopodium annotinum) pod jejich klobouky se pod tíhou výtrusů jen prohýbaly. Chvílemi ze spodní strany jejich plodnic vystupovaly slaboulinké pružky dýmu, stejné jako vystupují z právě uhašeného ohniště. Jak je vidět z první fotografie, ve vhodných podmínkách se výtrusy dostávají jak na klobouk, tak jich mohou být úplné nánosy v podrostu pod plodnicí. Druhé zátiší mělo extrémní rozpětí světla a troudnatec, schovaný dole pod kmenem buku, byl prakticky nefotitelný. To bílé světlo na horní straně jeho klobouku, to jsou výtrusy! Na levé straně ano, na pravé ne. Většina z asi 10 plodnic měla stejný černobílý design. Jako kárované kimono klauna v cirkusu. Nemyslete si, prosím, že to bylo tím, že na levou polovinu klobouku dopadalo světlo a na pravou ne. Malý záblesk sluníčka je vidět jen na tom malém hnědém bukovém lístku v dolní části snímku.
|
196.36 kB |
|
Šumava, Boubínská hornatina, 28.4.2012, padlý buk |
|
|
|
j11.jpg |
|
195.43 kB |
|
Šumava, Boubínská hornatina, 28.4.2012, padlý buk |
|
|
|
j55.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Josef Chalupský II
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
|
Návrat nahoru |
|
|
planetahub
Založen: 21. 07. 2009 Příspěvky: 178 Bydliště: Červený Kostelec
|
Zaslal: so 14. září 2013 9:50 Předmět: Výtrusy na klobouku |
|
|
Někde v předchozí diskusi už je ta záhada výtrusů na klobouku docela dobře vysvětlena, tak si dovolím to potvrdit ještě z jiného zdroje:
"Po vystřelení výtrusu z bazídie padá výtrus chvíli volným pádem, než opustí rourku nebo lupen. Velkou metabolickou činností hymenia je vzduch v okolí teplejší a většinu výtrusů odnáší vzhůru nad klobouk. Zde se teprve uplatňuje vlastní proudění vzduchu (vítr), který unáší výtrusy dále. Pokud je bezvětří, výtrusy se ihned usazují na nejbližší objekty. Např. u choroše lesklokorky ploské, který má hnědý výtrusný prach, bývají bazídiospory vidět hned na klobouku téže plodnice, z níž vypadaly."
Klán, Jaroslav: Co nevíme o houbách, SPN, 1989, strana 123
Vtírá se otázka proč nejsou takto poprášeny všechny houby, jen chorošovité? Dovoluji si odhadovat, že je to řádově větší produkcí výtrusů u chorošovitých. Klán v téže knize na straně 51 uvádí produkci 5,5 trilionů výtrusů za půl roku a lesklokorky ploské. To je "masa", která už někde musí být vidět.
Samozřejmě tato čísla jsou těžko představitelná a tak to zkusím zlidštit. Kdo neviděl či nedělal sporeprint, nechť si najde foto a udělá si představu o množství výtrusů. Je to takové nic Pěstoval jsem jednoho času lesklokorky lesklé (je z toho na damyku někde reportáž) a množství výtrusů lze nabírat polévkou lžící... Jsou to až několik milimetrů tlusté souvislé povlaky výtrusů.
_________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan |
|
Návrat nahoru |
|
|
krakalek
|
Zaslal: so 14. září 2013 12:03 |
|
|
citace: |
Pěstoval jsem jednoho času lesklokorky lesklé (je z toho na damyku někde reportáž) a množství výtrusů lze nabírat polévkou lžící... Jsou to až několik milimetrů tlusté souvislé povlaky výtrusů. |
mohu se zeptat v jake rustove fazi lesklokorka leskla (popr. podobne chorosovite houby) vypousti vytrusy? Ja z ni nikdy nic nedostal, tak nevim ,jestli byly prilis mlade ci uz "vyprasene" stare. Konkretne u te Ganoderma lucidum jsem zatim vzdy nasel jen shora nepoprasene plodnice + samozrejme v okoli vetsinou nejake upadle stare. Tudiz byly prilis mlade a vytrusy jeste neprodukovaly? Jelikoz sporeprint mi nikdy z nich nevysel
|
|
Návrat nahoru |
|
|
planetahub
Založen: 21. 07. 2009 Příspěvky: 178 Bydliště: Červený Kostelec
|
|
Návrat nahoru |
|
|
krakalek
|
Zaslal: so 14. září 2013 21:00 |
|
|
diky moc za informace a foto, to je opravdova zaplava vytrusama
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: čt 07. listopadu 2013 19:04 Předmět: Troudnatec kopytovitý Fomes fomentarius |
|
|
Ale zpátky ke kopytům. 23. 9. jsem v České Kanadě poblíž jedné zapomenuté silničky mezi Rožnovem a Klenovou objevil ve více méně smrkovém lese mýtinku s několika buky a pár pahýly těchto stromů. 2 pahýly byly dá se říci "okopytované" skoro kolem dokola plodnicemi různého stáří -1. sn. Na tom není nic divného. Kopytovce buky milují. Teprve když jsem přišel blíže, abych si nějaké pěkné kopyto zvěčnil, tak jsem trochu užasl: Na dvou plodnicích vedle sebe byly kapky na spodku klobouku a krásně seřazené po okraji -2. dvojsnímek. Ale jenom na těchto 2 plodnicích, na jiných nic. A že jich tu dohromady bylo "hafo".
Dalším překvapením pro mě bylo, když jsem jeden z těch pahýlů obešel a na mi dříve "odvrácené" straně kmenu byla jedna plodnice polorozlitá nebo skororozlitá -3. sn.
Obojí, jak ty kapky, tak polorozlitou plodnici jsem u kopyt viděl úplně prvně.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: po 20. ledna 2014 19:35 |
|
|
Před vložením tohoto příspěvku jsem si prošel téma od začátku a vida - je možné, že jde o tentýž kousek, který zachytil Josef Chalupský II na druhém snímku tohoto příspěvku:
http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=55545#55545
Pokud jde o stejný exemplář, pak je odstup obou snímků 1 rok a 9 měsíců. Nevím, jak ta topolová kláda vypadala tehdy, ale když jsem jí nyní prohlédl, dospěl jsem k závěru, že jediné, co jí drží nad zemí, je právě plodnice troudnatce. Skoro to vypadá, jako by si hrála na hever...
|
182.4 kB |
|
20. ledna 2014, Č. Budějovice |
|
|
|
SDIM0331_960.jpg |
|
|
Návrat nahoru |
|