Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Fomes fomentarius - Troudnatec kopytovitý
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: st 02. května 2012 20:22
  Předmět: troudnatec kopytovitý (Fomes fomentarius)
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Znovu troudnatec kopytovitý (Fomes fomentarius) a zase trochu jinak. Hodinu po poledni LSEČ na okraji Milešického pralesa. Ti troudnatci byli tak aktivní, že plavuně (Lycopodium annotinum) pod jejich klobouky se pod tíhou výtrusů jen prohýbaly. Chvílemi ze spodní strany jejich plodnic vystupovaly slaboulinké pružky dýmu, stejné jako vystupují z právě uhašeného ohniště. Jak je vidět z první fotografie, ve vhodných podmínkách se výtrusy dostávají jak na klobouk, tak jich mohou být úplné nánosy v podrostu pod plodnicí. Druhé zátiší mělo extrémní rozpětí světla a troudnatec, schovaný dole pod kmenem buku, byl prakticky nefotitelný. To bílé světlo na horní straně jeho klobouku, to jsou výtrusy! Na levé straně ano, na pravé ne. Většina z asi 10 plodnic měla stejný černobílý design. Jako kárované kimono klauna v cirkusu. Nemyslete si, prosím, že to bylo tím, že na levou polovinu klobouku dopadalo světlo a na pravou ne. Malý záblesk sluníčka je vidět jen na tom malém hnědém bukovém lístku v dolní části snímku.

196.36 kB    
Šumava, Boubínská hornatina, 28.4.2012, padlý buk
j11.jpg
   j11.jpg

195.43 kB    
Šumava, Boubínská hornatina, 28.4.2012, padlý buk
j55.jpg
   j55.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Roman Manak

PříspěvekZaslal: ne 30. prosince 2012 15:00
  Předmět: Fomes fomentarius - Troudnatec kopytovitý

Trošku netradiční pohled na tuto běžnou houbu. Jde o olši, která byla již delší dobu napadená troudnatcem. Letos ji pokáceli a na pařezu je krásně vidět zóna troudnatcem napadená a nenapadená. Dodám, že jde o lignivorní houbu, tudíž způsobuje bílou hnilobu, tak si jistě domyslíte, která zóna je napadená Smile

172.98 kB    
28.12.2012, Kyjovsko
121228_07_Vracov_Fomes fomentarius_zz.jpg
   121228_07_Vracov_Fomes fomentarius_zz.jpg

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: ne 28. dubna 2013 9:20
  Předmět: troudnatec kopytovitý (Fomes fomentarius)

Sněhobílé výtrusy na klobouku choroše - troudnatce kopytovitého. Opakující se obrázek každý rok na jaře. Ani se nechce věřit, že by k tomu docházelo pouhým vytvořením mikroklimatických podmínek v těsném okolí klobouku. (Viz starší diskuse.) Tato plodnice o velikosti asi 15-18 cm byla jednou z mnoha na ležícím kmeni břízy. Některé klobouky prášily, jiné málo, další vůbec ne. Ta plodnice na obrázku je posypaná doslova jako cukřenkou. Bílá vrsta byla tak silná, že se výtrusy sesouvaly jako malé laviny sněhu.

146.13 kB    
Č.Budějovice, rybník Velký Vávrovský, 27.4.2013, bříza
ff01.JPG
   ff01.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: pá 06. září 2013 14:47
  Předmět: Fomes fomentarius troudnatec kopytovitý.

Nevím jak častý je t. kopytovitý na ovocných stromech. Nejčastěji se (asi) uvádí růst na buku, bříze, topolu, vrbě nebo lípě. Já jsem jej včera nalezl na jabloni za obcí Poličná (Valašsko) v aleji u silnice. Je tak 80 cm nad zemí. Při focení jsem si pak všimnul dalšího v koruně stromu mezi větvemi asi tak 3-3,5 m vysoko. Oba mají průměr tak 20 cm.

96.75 kB    
Fomes fomentarius na jabloni: pohled -shora/zepředu/zespodu.
DSCN4515L4.jpg
   DSCN4515L4.jpg

99.14 kB    
Fomes fomentarius na jabloni v koruně.
DSCN4516L.jpg
   DSCN4516L.jpg

planetahub

PříspěvekZaslal: so 14. září 2013 9:50
  Předmět: Výtrusy na klobouku

Někde v předchozí diskusi už je ta záhada výtrusů na klobouku docela dobře vysvětlena, tak si dovolím to potvrdit ještě z jiného zdroje:

"Po vystřelení výtrusu z bazídie padá výtrus chvíli volným pádem, než opustí rourku nebo lupen. Velkou metabolickou činností hymenia je vzduch v okolí teplejší a většinu výtrusů odnáší vzhůru nad klobouk. Zde se teprve uplatňuje vlastní proudění vzduchu (vítr), který unáší výtrusy dále. Pokud je bezvětří, výtrusy se ihned usazují na nejbližší objekty. Např. u choroše lesklokorky ploské, který má hnědý výtrusný prach, bývají bazídiospory vidět hned na klobouku téže plodnice, z níž vypadaly."

Klán, Jaroslav: Co nevíme o houbách, SPN, 1989, strana 123

Vtírá se otázka proč nejsou takto poprášeny všechny houby, jen chorošovité? Dovoluji si odhadovat, že je to řádově větší produkcí výtrusů u chorošovitých. Klán v téže knize na straně 51 uvádí produkci 5,5 trilionů výtrusů za půl roku a lesklokorky ploské. To je "masa", která už někde musí být vidět.

Samozřejmě tato čísla jsou těžko představitelná a tak to zkusím zlidštit. Kdo neviděl či nedělal sporeprint, nechť si najde foto a udělá si představu o množství výtrusů. Je to takové nic Very Happy Pěstoval jsem jednoho času lesklokorky lesklé (je z toho na damyku někde reportáž) a množství výtrusů lze nabírat polévkou lžící... Jsou to až několik milimetrů tlusté souvislé povlaky výtrusů.

krakalek

PříspěvekZaslal: so 14. září 2013 12:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

citace:
Pěstoval jsem jednoho času lesklokorky lesklé (je z toho na damyku někde reportáž) a množství výtrusů lze nabírat polévkou lžící... Jsou to až několik milimetrů tlusté souvislé povlaky výtrusů.

mohu se zeptat v jake rustove fazi lesklokorka leskla (popr. podobne chorosovite houby) vypousti vytrusy? Ja z ni nikdy nic nedostal, tak nevim ,jestli byly prilis mlade ci uz "vyprasene" stare. Konkretne u te Ganoderma lucidum jsem zatim vzdy nasel jen shora nepoprasene plodnice + samozrejme v okoli vetsinou nejake upadle stare. Tudiz byly prilis mlade a vytrusy jeste neprodukovaly? Jelikoz sporeprint mi nikdy z nich nevysel Embarassed
planetahub

PříspěvekZaslal: so 14. září 2013 17:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

so 14. září 2013 13:03 krakalek napsal:
citace:
Pěstoval jsem jednoho času lesklokorky lesklé (je z toho na damyku někde reportáž) a množství výtrusů lze nabírat polévkou lžící... Jsou to až několik milimetrů tlusté souvislé povlaky výtrusů.

mohu se zeptat v jake rustove fazi lesklokorka leskla (popr. podobne chorosovite houby) vypousti vytrusy? Ja z ni nikdy nic nedostal, tak nevim ,jestli byly prilis mlade ci uz "vyprasene" stare. Konkretne u te Ganoderma lucidum jsem zatim vzdy nasel jen shora nepoprasene plodnice + samozrejme v okoli vetsinou nejake upadle stare. Tudiz byly prilis mlade a vytrusy jeste neprodukovaly? Jelikoz sporeprint mi nikdy z nich nevysel Embarassed

Ta lesklokorka (nevím jak jiné choroše) jen vystrčila "růžky", už se to z ní sypalo. Mnohdy ani nebyly klobouky dorostlé do plné velikosti. Práší přesně v této fázi (viz foto) dokud je okraj plodnice jako "kachní zobák". Měkký, sněhobílý a oblý. Taky může být zádrhel ve vlhkosti. Výtrusy opouštějí plodnici jen za vysoké vzdušné vlhkosti.

91.47 kB    
1_198.jpg
   1_198.jpg

krakalek

PříspěvekZaslal: so 14. září 2013 21:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

diky moc za informace a foto, to je opravdova zaplava vytrusama Very Happy
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 07. listopadu 2013 19:04
  Předmět: Troudnatec kopytovitý Fomes fomentarius

Ale zpátky ke kopytům. 23. 9. jsem v České Kanadě poblíž jedné zapomenuté silničky mezi Rožnovem a Klenovou objevil ve více méně smrkovém lese mýtinku s několika buky a pár pahýly těchto stromů. 2 pahýly byly dá se říci "okopytované" skoro kolem dokola plodnicemi různého stáří -1. sn. Na tom není nic divného. Kopytovce buky milují. Teprve když jsem přišel blíže, abych si nějaké pěkné kopyto zvěčnil, tak jsem trochu užasl: Na dvou plodnicích vedle sebe byly kapky na spodku klobouku a krásně seřazené po okraji -2. dvojsnímek. Ale jenom na těchto 2 plodnicích, na jiných nic. A že jich tu dohromady bylo "hafo".
Dalším překvapením pro mě bylo, když jsem jeden z těch pahýlů obešel a na mi dříve "odvrácené" straně kmenu byla jedna plodnice polorozlitá nebo skororozlitá -3. sn.
Obojí, jak ty kapky, tak polorozlitou plodnici jsem u kopyt viděl úplně prvně.

98.82 kB    
Okopytovaný pahýl buku.
DSC06605L.jpg
   DSC06605L.jpg

99.48 kB    
Plačící kopyto.
DSC06619L.jpg
   DSC06619L.jpg

98.44 kB    
Polorozlité kopyto.
DSC06623L.jpg
   DSC06623L.jpg

no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 20. ledna 2014 19:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Před vložením tohoto příspěvku jsem si prošel téma od začátku a vida - je možné, že jde o tentýž kousek, který zachytil Josef Chalupský II na druhém snímku tohoto příspěvku:

http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?p=55545#55545

Pokud jde o stejný exemplář, pak je odstup obou snímků 1 rok a 9 měsíců. Nevím, jak ta topolová kláda vypadala tehdy, ale když jsem jí nyní prohlédl, dospěl jsem k závěru, že jediné, co jí drží nad zemí, je právě plodnice troudnatce. Skoro to vypadá, jako by si hrála na hever...

182.4 kB    
20. ledna 2014, Č. Budějovice
SDIM0331_960.jpg
   SDIM0331_960.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Tori_
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 21. ledna 2014 1:10 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Echtovní kopyto! Laughing
Kukin

PříspěvekZaslal: ne 21. prosince 2014 19:04
  Předmět: Troudnatec kopytovitý

Foceno dnes v PP Záhlinické rybníky.
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 11. ledna 2015 13:07 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Původně byla fotka pořízena jen jako momentka, kdy se slunci na chvilku podařilo prodrat mlhou a nízkou oblačností. Ale lze ji použít i jako ilustrační foto dokumentující neviditelnou sílu troudnatce, jehož působením se i mohutný strom nemilosrdně poroučí k zemi.

PS: Pokud by někoho zajímalo, co jsou zač ty černé tečky, kterými jsou částečně pokryty ty nalomené větve v levé části snímku, tak je to část velmi početné kolonie klihatek černých.

195.66 kB    
14.11.2014 - České středohoří (TP)
sunrise over the fallen giants.jpg
   sunrise over the fallen giants.jpg
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 28. ledna 2015 9:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Velmi pěkná fotka!!!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3
Strana 3 z 3

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru