Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
emil54
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
novotmil Čestný člen
|
Zaslal: ne 17. června 2012 17:13 |
 |
|
emil54 - to snad nééééééééééé proboha
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
Zaslal: ne 17. června 2012 17:18 |
 |
|
ne 17. června 2012 17:13 novotmil napsal: |
emil54 - to snad nééééééééééé proboha |
Copak? Něco je špatně? Mužeš bejt konkrétnější v projevu?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

Založen: 23. 06. 2009 Příspěvky: 800 Bydliště: Pardubice/Hradec Králové
|
Zaslal: ne 17. června 2012 17:58 |
 |
|
To totiž není sírovec, ale hnědák Schweinitzův
Popravdě absolutně nechápu, jak si to někdo může splést... Ty houby jsou jiné jak vzhledově, tak ekologií. Podle čeho si proboha přišel na ten sírovec?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
Zaslal: ne 17. června 2012 18:11 |
 |
|
Aha, tak to sorry. Zdál se mi divnej, nicméně léta na tom místě sírovce na kořenech smrku sbírám a konzumuju je, takže jsem usoudil, že je to přestárlá plodnice a ani jsem ho dál nezkoumal.
Takže se omouvam za hloupej přehmat.
Dá se ten příspěvek nějak odstranit z toho vlákna, aby to tu nemátlo?
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

|
Zaslal: ne 17. června 2012 18:17 |
 |
|
Někdo z adminů to jistě zařídí. Tady alespoň vidíš, že to, že tam danou houbu už léta sbíráš nemůže být NIKDY určovacím znakem.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
Zaslal: ne 17. června 2012 18:23 |
 |
|
No, určovacím znakem bych to nenazýval. Spíš potvrzenim pravidla "dvakrát měř ..." - já o tom moc nepřemejšlel, kdybych si to pořádně prohlídnul a myslel u toho, nemohl bych takovou kravinu udělat. Ještě jednou se omlouvám.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jirka Kohl Site Admin

|
Zaslal: pá 22. června 2012 12:31 |
 |
|
ne června 17, 2012 18:17 Teri napsal: |
Někdo z adminů to jistě zařídí. Tady alespoň vidíš, že to, že tam danou houbu už léta sbíráš nemůže být NIKDY určovacím znakem. |
Trochu se zpožděním... ale rozděleno.
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: ne 01. července 2012 20:23 |
 |
|
pá 22. června 2012 12:31 Jirka Kohl napsal: |
Někdo z adminů to jistě zařídí. Tady alespoň vidíš, že to, že tam danou houbu už léta sbíráš nemůže být NIKDY určovacím znakem. |
Trochu se zpožděním... ale rozděleno.  |
Jirko, absolutně s tebou souhlasím. To, co pán vyfotil (na kořenech smrku) je dle mne hnědák Schweiínitzův. Mladý. Asi jde o to, že oba jak sírovec tak hnědák, v mladém stadiu vypadají, dá se říci, skoro stejně. Akorát já (nevím jak ty) ale nemám žádnou zpráu o tom, že by sírovec rostl na jehličnanech. Tím, samozřejmě tuto možnost nevylučuji. Akorát vím to, že konkrtétně hnědák Schweinitzův s oblibou vyhledává tlející smrkové dřevo (pařezy, spadané větší větve apod. Samozřejmě, může to být i jinak. Ale já osobně jsem hnědáka jinde než na "zbytcích smrku" ještě nenašel.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

|
Zaslal: po 02. července 2012 9:50 |
 |
|
ne 01. července 2012 20:23 Jiří Novák napsal: |
pá 22. června 2012 12:31 Jirka Kohl napsal: |
Trochu se zpožděním... ale rozděleno.  |
Jirko, absolutně s tebou souhlasím. To, co pán vyfotil (na kořenech smrku) je dle mne hnědák Schweiínitzův. Mladý. Asi jde o to, že oba jak sírovec tak hnědák, v mladém stadiu vypadají, dá se říci, skoro stejně. Akorát já (nevím jak ty) ale nemám žádnou zpráu o tom, že by sírovec rostl na jehličnanech. Tím, samozřejmě tuto možnost nevylučuji. Akorát vím to, že konkrtétně hnědák Schweinitzův s oblibou vyhledává tlející smrkové dřevo (pařezy, spadané větší větve apod. Samozřejmě, může to být i jinak. Ale já osobně jsem hnědáka jinde než na "zbytcích smrku" ještě nenašel. |
Hnědák Schweinitzův roste zejména na jehličnanech - smrku, borovici, modřínu, douglasce atd., vzácně se může vyskytnout i na listnáčích.
Sírovec roste i na jehličnanech - v českých atlasech bývá uváděno, že se jedná o jiný druh, sírovec horský. Například v monografii Polyporaceae nebo v sérii Pilze der Schweiz se ale uvádí růst na jehličnanech i u sírovce žlutooranžového.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
Zaslal: po 02. července 2012 11:47 |
 |
|
Vím, že to po tom extempore s hnědákem nemusí vyznít příliš věrohodně (nemám, bohužel ani fotku jako důkaz), ale sírovec právě v téhle lokalitě na obnažených, nebo téměř obnažených kořenech smrku nacházím jednou či dvakrát téměř každou sezonu. Většinou se jedná o osamocenou plodnici a zpravidla v jarním období (duben, květen - letos jeden malý začátkem května).
Jedná se o velmi rozmanitý smíšený les, kde se střídají podmáčené zatravněné dubiny se suchými oblastmi se smrkem, borovicí, břízou, bukem, dubem... A právě na rozhraní těchto vzrostlých kultur se sírovec občas objeví.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Bob Site Admin

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 02. července 2012 13:46 |
 |
|
Až se tam objeví, tak to dobře zdokumentuj, včetně onoho kořene, třeba je pod smrkem, ale né smrkový
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Teri

|
Zaslal: po 02. července 2012 14:59 |
 |
|
po 02. července 2012 11:47 emil54 napsal: |
Vím, že to po tom extempore s hnědákem nemusí vyznít příliš věrohodně (nemám, bohužel ani fotku jako důkaz), ale sírovec právě v téhle lokalitě na obnažených, nebo téměř obnažených kořenech smrku nacházím jednou či dvakrát téměř každou sezonu. Většinou se jedná o osamocenou plodnici a zpravidla v jarním období (duben, květen - letos jeden malý začátkem května).
Jedná se o velmi rozmanitý smíšený les, kde se střídají podmáčené zatravněné dubiny se suchými oblastmi se smrkem, borovicí, břízou, bukem, dubem... A právě na rozhraní těchto vzrostlých kultur se sírovec občas objeví. |
Proč by to nemělo znít věrohodně? Každému z nás se občas podaří nějaký "sek". Pokud ho tam najdeš, určitě kousek usuš na exsikát, zajímalo by mě, jestli budou spory jinak velké.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
emil54
|
Zaslal: út 03. července 2012 9:34 |
 |
|
po 02. července 2012 13:46 Bob napsal: |
Až se tam objeví, tak to dobře zdokumentuj, včetně onoho kořene, třeba je pod smrkem, ale né smrkový  |
Jestli to třeba neni telekomunikační kabel - bylo by mi to podobný...
Teri: až se objeví, neni problém poslat vzorek, budu na to myslet.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Joeking

|
Zaslal: út 03. července 2012 17:43 |
 |
|
po 02. července 2012 11:47 emil54 napsal: |
Jedná se o velmi rozmanitý smíšený les, kde se střídají podmáčené zatravněné dubiny se suchými oblastmi se smrkem, borovicí, břízou, bukem, dubem... A právě na rozhraní těchto vzrostlých kultur se sírovec občas objeví. |
Jak vysoko? Takový sírovec horský (pokud se tak nyní jmenuje) se vyskytuje občas ve vyšších nadmořských výškách, rozdíly jsou makroskopicky téměř neznatelné...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|