Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Sírovec ? - Hnědák schweinitzův
Jdi na stránku 1, 2  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
emil54

PříspěvekZaslal: ne 17. června 2012 17:10
  Předmět: Re: sírovec žllutooranžový
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 15. června 2012 15:40 Jiří Novák napsal:
Mně se včera též podařilo jeden nazemirostoucí potkat a i vyfotit.

Já jsem potkal jeden takovej dneska. Z fotky to neni úplně jasně vidět (je i dost mizerná), ale roste těsně vedle padlého tlejícího smrku ze země.
A k jídlu už taky nebyl Sad

161.35 kB    
Na šířku má cca 30 cm
sirovec_zlutooranzovy.jpg
   sirovec_zlutooranzovy.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
novotmil
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 17. června 2012 17:13 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

emil54 - to snad nééééééééééé proboha
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
emil54

PříspěvekZaslal: ne 17. června 2012 17:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 17. června 2012 17:13 novotmil napsal:
emil54 - to snad nééééééééééé proboha

Copak? Něco je špatně? Mužeš bejt konkrétnější v projevu?
Teri

PříspěvekZaslal: ne 17. června 2012 17:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To totiž není sírovec, ale hnědák Schweinitzův Very Happy
Popravdě absolutně nechápu, jak si to někdo může splést... Ty houby jsou jiné jak vzhledově, tak ekologií. Podle čeho si proboha přišel na ten sírovec?
emil54

PříspěvekZaslal: ne 17. června 2012 18:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Aha, tak to sorry. Zdál se mi divnej, nicméně léta na tom místě sírovce na kořenech smrku sbírám a konzumuju je, takže jsem usoudil, že je to přestárlá plodnice a ani jsem ho dál nezkoumal.
Takže se omouvam za hloupej přehmat.

Dá se ten příspěvek nějak odstranit z toho vlákna, aby to tu nemátlo?
Teri

PříspěvekZaslal: ne 17. června 2012 18:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Někdo z adminů to jistě zařídí. Tady alespoň vidíš, že to, že tam danou houbu už léta sbíráš nemůže být NIKDY určovacím znakem.
emil54

PříspěvekZaslal: ne 17. června 2012 18:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

No, určovacím znakem bych to nenazýval. Spíš potvrzenim pravidla "dvakrát měř ..." - já o tom moc nepřemejšlel, kdybych si to pořádně prohlídnul a myslel u toho, nemohl bych takovou kravinu udělat. Ještě jednou se omlouvám.
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: pá 22. června 2012 12:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne června 17, 2012 18:17 Teri napsal:
Někdo z adminů to jistě zařídí. Tady alespoň vidíš, že to, že tam danou houbu už léta sbíráš nemůže být NIKDY určovacím znakem.

Trochu se zpožděním... Embarassed ale rozděleno. Smile

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: ne 01. července 2012 20:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 22. června 2012 12:31 Jirka Kohl napsal:

Jirko, absolutně s tebou souhlasím. To, co pán vyfotil (na kořenech smrku) je dle mne hnědák Schweiínitzův. Mladý. Asi jde o to, že oba jak sírovec tak hnědák, v mladém stadiu vypadají, dá se říci, skoro stejně. Akorát já (nevím jak ty) ale nemám žádnou zpráu o tom, že by sírovec rostl na jehličnanech. Tím, samozřejmě tuto možnost nevylučuji. Akorát vím to, že konkrtétně hnědák Schweinitzův s oblibou vyhledává tlející smrkové dřevo (pařezy, spadané větší větve apod. Samozřejmě, může to být i jinak. Ale já osobně jsem hnědáka jinde než na "zbytcích smrku" ještě nenašel.

Teri

PříspěvekZaslal: po 02. července 2012 9:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 01. července 2012 20:23 Jiří Novák napsal:
pá 22. června 2012 12:31 Jirka Kohl napsal:

Jirko, absolutně s tebou souhlasím. To, co pán vyfotil (na kořenech smrku) je dle mne hnědák Schweiínitzův. Mladý. Asi jde o to, že oba jak sírovec tak hnědák, v mladém stadiu vypadají, dá se říci, skoro stejně. Akorát já (nevím jak ty) ale nemám žádnou zpráu o tom, že by sírovec rostl na jehličnanech. Tím, samozřejmě tuto možnost nevylučuji. Akorát vím to, že konkrtétně hnědák Schweinitzův s oblibou vyhledává tlející smrkové dřevo (pařezy, spadané větší větve apod. Samozřejmě, může to být i jinak. Ale já osobně jsem hnědáka jinde než na "zbytcích smrku" ještě nenašel.

Hnědák Schweinitzův roste zejména na jehličnanech - smrku, borovici, modřínu, douglasce atd., vzácně se může vyskytnout i na listnáčích.

Sírovec roste i na jehličnanech - v českých atlasech bývá uváděno, že se jedná o jiný druh, sírovec horský. Například v monografii Polyporaceae nebo v sérii Pilze der Schweiz se ale uvádí růst na jehličnanech i u sírovce žlutooranžového.
emil54

PříspěvekZaslal: po 02. července 2012 11:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vím, že to po tom extempore s hnědákem nemusí vyznít příliš věrohodně (nemám, bohužel ani fotku jako důkaz), ale sírovec právě v téhle lokalitě na obnažených, nebo téměř obnažených kořenech smrku nacházím jednou či dvakrát téměř každou sezonu. Většinou se jedná o osamocenou plodnici a zpravidla v jarním období (duben, květen - letos jeden malý začátkem května).
Jedná se o velmi rozmanitý smíšený les, kde se střídají podmáčené zatravněné dubiny se suchými oblastmi se smrkem, borovicí, břízou, bukem, dubem... A právě na rozhraní těchto vzrostlých kultur se sírovec občas objeví.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 02. července 2012 13:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Až se tam objeví, tak to dobře zdokumentuj, včetně onoho kořene, třeba je pod smrkem, ale né smrkový Wink
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Teri

PříspěvekZaslal: po 02. července 2012 14:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 02. července 2012 11:47 emil54 napsal:
Vím, že to po tom extempore s hnědákem nemusí vyznít příliš věrohodně (nemám, bohužel ani fotku jako důkaz), ale sírovec právě v téhle lokalitě na obnažených, nebo téměř obnažených kořenech smrku nacházím jednou či dvakrát téměř každou sezonu. Většinou se jedná o osamocenou plodnici a zpravidla v jarním období (duben, květen - letos jeden malý začátkem května).
Jedná se o velmi rozmanitý smíšený les, kde se střídají podmáčené zatravněné dubiny se suchými oblastmi se smrkem, borovicí, břízou, bukem, dubem... A právě na rozhraní těchto vzrostlých kultur se sírovec občas objeví.

Proč by to nemělo znít věrohodně? Každému z nás se občas podaří nějaký "sek". Pokud ho tam najdeš, určitě kousek usuš na exsikát, zajímalo by mě, jestli budou spory jinak velké.
emil54

PříspěvekZaslal: út 03. července 2012 9:34 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 02. července 2012 13:46 Bob napsal:
Až se tam objeví, tak to dobře zdokumentuj, včetně onoho kořene, třeba je pod smrkem, ale né smrkový Wink

Jestli to třeba neni telekomunikační kabel Very Happy Very Happy Very Happy - bylo by mi to podobný...

Teri: až se objeví, neni problém poslat vzorek, budu na to myslet.
Joeking

PříspěvekZaslal: út 03. července 2012 17:43 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 02. července 2012 11:47 emil54 napsal:

Jak vysoko? Takový sírovec horský (pokud se tak nyní jmenuje) se vyskytuje občas ve vyšších nadmořských výškách, rozdíly jsou makroskopicky téměř neznatelné...
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku 1, 2  Další
Strana 1 z 2

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru