Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Boletus luridus - Hřib koloděj
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
bore

PříspěvekZaslal: út 24. srpen 2010 14:13
  Předmět: Boletus luridus forma
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zdar, tady je forma s růžovým kloboukem...

53.4 kB    
Český Šternberk - Vrábov, srpen 2010
foto3.jpg
   foto3.jpg

49.5 kB    
foto2.jpg
   foto2.jpg

48.71 kB    
foto1.jpg
   foto1.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: so 01. ledna 2011 22:40 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vloni jsem jich našel víc než jindy. Nějak jsem na ně zapoměl...

194.6 kB    
Klášterec - 8. 7. 2010
Kopie - kolodej.JPG
   Kopie - kolodej.JPG

198.28 kB    
Kopie - hrib kolodej.JPG
   Kopie - hrib kolodej.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 26. června 2011 5:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

tak už vyrazily..

194.26 kB    
lipový porost,okolí Roudnice n.Labem 25.6.2011
hřib koloděj-Boletus luridus.jpg
   hřib koloděj-Boletus luridus.jpg
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 26. června 2011 6:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 26. června 2011 6:18 JETHRO napsal:
tak už vyrazily..
Tak ty se povedly!
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Michal Fokt

PříspěvekZaslal: čt 07. července 2011 23:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Park "na Škvárovně", Český Brod, 19.6.2011

240.25 kB    
kolodej2011-02.JPG
   kolodej2011-02.JPG

257.11 kB    
kolodej2011-03.JPG
   kolodej2011-03.JPG

224.37 kB    
kolodej2011-04.JPG
   kolodej2011-04.JPG

218.85 kB    
tatáž lokalita 2.7., ještě s dalším jedlým druhem
kolodej-a-kozak.JPG
   kolodej-a-kozak.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 21. června 2012 20:26 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zdejší sídliště je na koloděje docela vděčná lokalita, ale dnes jsem našel nádhernou skupinku, navíc záře zapadajícího slunce jim dodala výrazné syté zlatavé barvy. Rostly v trávě u paneláku, poblíž bříza (3 metry), o kousek dál (cca 10 metrů) mohutná lípa, tak těžko říct, se kterým stromem byla tato skupinka v mykorhize. Ale další plodnice na sídlišti rostou výhradně u lip

194.25 kB    
21.6.2012, Veselsko
blur.jpg
   blur.jpg

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 21. června 2012 20:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 21. června 2012 21:26 Roman Manak napsal:
Zdejší sídliště je na koloděje docela vděčná lokalita, ale dnes jsem našel nádhernou skupinku, navíc záře zapadajícího slunce jim dodala výrazné syté zlatavé barvy. Rostly v trávě u paneláku, poblíž bříza (3 metry), o kousek dál (cca 10 metrů) mohutná lípa, tak těžko říct, se kterým stromem byla tato skupinka v mykorhize. Ale další plodnice na sídlišti rostou výhradně u lip

Jo a ještě dodám svoji zkušenost s focením hub na sídlišti. Tohle byl zrovna typický příklad, kdy jsem kolem obletoval snad půl hodiny než jsem se rozhodl jak fotit. Tato skupinka rostla na rohu chodníku kousek od něj (asi 30 cm), takže ze dvou stran byl chodník, respektive takový ten obrubník, který byl na prvních fotkách, jež jsem udělal, víc než viditelný. Kromě toho auta stojící u silnice. Třetí stranu okupoval panelák, tak zase nic, na čtvrté straně taková betonová ohrádka s kytkama. Bylo to dost akční nafotit to bez těchto "okras" zvlášť když na mě koukalo z oken deset lidí Smile Ale to jste určitě taky zažili, když jste někdy fotili "blbě umístěné" houby na sídlišti

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
Oťas

PříspěvekZaslal: pá 06. července 2012 11:40
  Předmět: Boletus luridus - Hřib koloděj

Koloděje přežívají i současné jihomoravské sucho (ale tyhle jsem fotil asi před 14 dny). teplý. prosvětlený les: dub, habr, bříza (+lípa, javor). S olivově zeleným kloboukem jsou v trávě docela maskované

173.33 kB    
koloděj2.jpg
   koloděj2.jpg

110.03 kB    
koloděj.jpg
   koloděj.jpg
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 12. července 2012 22:16
  Předmět: Boletus luridus - Hřib koloděj

byl jsem obhlédnout své hřibárny a kolodějárna nezklamala 47 mladých kousků

196.84 kB    
6.jpg
   6.jpg

182.55 kB    
47.jpg
   47.jpg
JETHRO
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 15. července 2012 9:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

kolodějů je na kosu 3 koše za 2 hodiny pár dubáků..

196.94 kB    
3 koše.jpg
   3 koše.jpg
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 09. září 2012 13:28 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

rybník Dasenský, duby

snímek přesouvám sem, pan Špinar mi potvrdil, že tyto plodničky nejsou kováře (které se na hrázi běžně vyskytují), ale koloděje

Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Teri

PříspěvekZaslal: ne 09. září 2012 21:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 09. září 2012 14:28 no-X napsal:
rybník Dasenský, duby

snímek přesouvám sem, pan Špinar mi potvrdil, že tyto plodničky nejsou kováře (které se na hrázi běžně vyskytují), ale koloděje

No podle mě jsou tohle spíš mladé hřiby Le Galové.
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 09. září 2012 21:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Byla tam skupinka těchto s kováři - různě promíchaná. Vzal jsem ze skupinky dva různé - jeden bez síťky s tmavší hlavou, druhý se síťkou a světlejší hlavou - verdikt byl takový, že bez síťky s tmavší hlavou byl kovář a ty, které přecházely do síťky a měly světlejší hlavu, byly koloděje. Dnes jsem kousek od toho místa našel jednoho 100% koloděje, už vzrostlého - ale toho jsem nefotil, byl ve vyšší trávě.

Legaliae jsem na té hrázi jednou našel, ale na opačném konci (navíc xanthoidní f. spinarii). Teoreticky by to tedy možné bylo, ale znamenalo by to, že na ploše cca 1,5 × 2 metry jsou a ve stejnou dobu vyrazily B. luridus, luridiformis i legaliae Confused
Teri

PříspěvekZaslal: ne 09. září 2012 22:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 09. září 2012 22:54 no-X napsal:
Byla tam skupinka těchto s kováři - různě promíchaná. Vzal jsem ze skupinky dva různé - jeden bez síťky s tmavší hlavou, druhý se síťkou a světlejší hlavou - verdikt byl takový, že bez síťky s tmavší hlavou byl kovář a ty, které přecházely do síťky a měly světlejší hlavu, byly koloděje. Dnes jsem kousek od toho místa našel jednoho 100% koloděje, už vzrostlého - ale toho jsem nefotil, byl ve vyšší trávě.

Legaliae jsem na té hrázi jednou našel, ale na opačném konci (navíc xanthoidní f. spinarii). Teoreticky by to tedy možné bylo, ale znamenalo by to, že na ploše cca 1,5 × 2 metry jsou a ve stejnou dobu vyrazily B. luridus, luridiformis i legaliae Confused

No ale i to je klidně možné, na hrázích mohou růst pospolu. Tohle by se na 100% vyřešilo jedině tak, že bys měl fotku této skupinky, jako dospělých plodnic.
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 09. září 2012 22:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tudy denně projde tolik lidí a houbařů, že tam nezůstávají ani hřiby medotrpké Smile Budu to místo sledovat a pokud se tam zase něco objeví, vezmu to do poradny - víc toho asi nevymyslím.
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Strana 3 z 5

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru