Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
b.gun Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
|
Návrat nahoru |
|
|
planetahub
Založen: 21. 07. 2009 Příspěvky: 178 Bydliště: Červený Kostelec
|
Zaslal: čt 22. listopadu 2012 8:28 Předmět: Kam na ni? |
|
|
Čirůvka fialová - kam a kdy na ni? Nemám žádné svoje místo, ale rád bych se po nich poohlédnul. Popis stanovišť v atlasech je jen všeobecný. Prosím o Vaše zkušenosti - na jaký typ lesa, podkladu a dobu se soustředit?
_________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan |
|
Návrat nahoru |
|
|
DavidusCZ
|
Zaslal: čt 22. listopadu 2012 9:17 |
|
|
Cíleně na ně nechodím, ale protože navštěvuji hlavně listnaté lesy, nacházím je převážně tam. Velmi rády rostou ve větší vrstvě listí, málokdy je vidím růst z trávy nebo holé země, ale to je asi také dáno lokalitou kterou navštěvuji. Řekl bych, že si vybírá podobná stanoviště, jako strmělka mlženka. Často roste i podél cest, silnic, ve škarpě nebo těsně u ní, opět ve vyšší vrstvě napadaného listí. Zrovna včera jsem viděl krásné 4 plodnice v opadu u zahrádek, na místě, kam vyváží zahrádkáři "bioodpad". Z toho plyne, že asi upřednostňují na humus bohatou půdu. Nacházím je v období, kdy se více ochladí a hrozí první mrazíky, rostou i po nich, pokud mrazík poleví, viz včerejší případ. Jednou jsem našel č. fialovou v únoru.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Yohaness
|
Zaslal: čt 22. listopadu 2012 9:25 |
|
|
Já je nacházím i v čistých smrčinách, když rostou tak většinou hromadně a ve velkém množství, často i v kruzích.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Roman Manak
Založen: 08. 07. 2009 Příspěvky: 1379 Bydliště: Veselí nad Moravou
|
Zaslal: čt 22. listopadu 2012 19:20 |
|
|
Já navštěvuji jak listnaté, tak smíšené a jehličnaté lesy (co se týká jehličnanů, tak jsou to převážně bory). Nacházím je všude, ale řekl bych, že se jim více daří v listnáčích. Kam bych na ně nechodil, jsou lužní lesy nebo lesy podobného typu. Tady v okolí je jich dost a na tuto krasavici v nich narazím jen velice zřídka
_________________ ---
RAM
Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby |
|
Návrat nahoru |
|
|
mykožrút
|
Zaslal: pá 23. listopadu 2012 5:31 |
|
|
Tiež môžem potvrdiť jej výskyt v listnáčoch,v čistej smrečine i na pasienku mimo lesa. To je ale príliš všeobecné,aby sa človek mohol na nejakú konkrétnu lokalitu zamerať. Ako som už kedysi spomínal,mám výborné skúsenosti s ich rastom v okolí kŕmelcov pre lesnú zver,kde je rozvláčené staré seno. Obľubuje podobné lokality ako mlženka,Davidus to vystihol dobre.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
planetahub
Založen: 21. 07. 2009 Příspěvky: 178 Bydliště: Červený Kostelec
|
Zaslal: pá 23. listopadu 2012 8:52 |
|
|
Díky všem za vaše zkušenosti a nasměrování. Vyplynulo mi z nich, že č.fialová preferuje stanoviště bohatá živinami a taky jo - včera jsem vlezl do takového neřádstva kolem potoka (jasany, duby, ale i jeřabiny, smrky, osiky, černý bez a tráva - prostě binec) a měl jsem je během chvíle.
Nejdřív jsem se nechal zmást fotkami, kde má barvu jako kráva Milka a neviděl jsem logicky nic. Pak jsem ale zvolnil a našel jich celou skupinu. Jak je už vybledlá tak je v listí skoro neviditelná.
_________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan |
|
Návrat nahoru |
|
|
mara73
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mykožrút
|