Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Lepista nuda - Čirůvka fialová
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 21. září 2012 21:42
  Předmět: Lepista nuda - Čirůvka fialová
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Při včerejší obhlídce smrkové monokultury na hřebeni hor nalezeno prvních 19 kousků.

121.64 kB    
20.09.2012 - Krušné hory (TP)
Lepista nuda.jpg
   Lepista nuda.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Roman Manak

PříspěvekZaslal: st 14. listopadu 2012 20:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tuto plodnici jsem hledal dost dlouho. Požadoval jsem fialku, která by byla dobře rostlá a hlavně aby měla výrazné barvy a ne mdlé jako naprostá většina z nich. Tady tato z neděle splnila všechna moje očekávání. Dodám, že si vyrostla na rozhraní mezi listnatým a borovým lesem na hlinitopísčitém podloží

192.17 kB    
11.11.2012, Kyjovsko
xf2 046_zz.jpg
   xf2 046_zz.jpg

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
planetahub

PříspěvekZaslal: čt 22. listopadu 2012 8:28
  Předmět: Kam na ni?

Čirůvka fialová - kam a kdy na ni? Nemám žádné svoje místo, ale rád bych se po nich poohlédnul. Popis stanovišť v atlasech je jen všeobecný. Prosím o Vaše zkušenosti - na jaký typ lesa, podkladu a dobu se soustředit?
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: čt 22. listopadu 2012 9:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Cíleně na ně nechodím, ale protože navštěvuji hlavně listnaté lesy, nacházím je převážně tam. Velmi rády rostou ve větší vrstvě listí, málokdy je vidím růst z trávy nebo holé země, ale to je asi také dáno lokalitou kterou navštěvuji. Řekl bych, že si vybírá podobná stanoviště, jako strmělka mlženka. Často roste i podél cest, silnic, ve škarpě nebo těsně u ní, opět ve vyšší vrstvě napadaného listí. Zrovna včera jsem viděl krásné 4 plodnice v opadu u zahrádek, na místě, kam vyváží zahrádkáři "bioodpad". Z toho plyne, že asi upřednostňují na humus bohatou půdu. Nacházím je v období, kdy se více ochladí a hrozí první mrazíky, rostou i po nich, pokud mrazík poleví, viz včerejší případ. Jednou jsem našel č. fialovou v únoru.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Yohaness

PříspěvekZaslal: čt 22. listopadu 2012 9:25 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já je nacházím i v čistých smrčinách, když rostou tak většinou hromadně a ve velkém množství, často i v kruzích.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Roman Manak

PříspěvekZaslal: čt 22. listopadu 2012 19:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já navštěvuji jak listnaté, tak smíšené a jehličnaté lesy (co se týká jehličnanů, tak jsou to převážně bory). Nacházím je všude, ale řekl bych, že se jim více daří v listnáčích. Kam bych na ně nechodil, jsou lužní lesy nebo lesy podobného typu. Tady v okolí je jich dost a na tuto krasavici v nich narazím jen velice zřídka

Do lesa se dá jít vždy. Když tam člověk nenajde houby, tak tam najde houby
mykožrút

PříspěvekZaslal: pá 23. listopadu 2012 5:31 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tiež môžem potvrdiť jej výskyt v listnáčoch,v čistej smrečine i na pasienku mimo lesa. To je ale príliš všeobecné,aby sa človek mohol na nejakú konkrétnu lokalitu zamerať. Ako som už kedysi spomínal,mám výborné skúsenosti s ich rastom v okolí kŕmelcov pre lesnú zver,kde je rozvláčené staré seno. Obľubuje podobné lokality ako mlženka,Davidus to vystihol dobre.
planetahub

PříspěvekZaslal: pá 23. listopadu 2012 8:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Díky všem za vaše zkušenosti a nasměrování. Vyplynulo mi z nich, že č.fialová preferuje stanoviště bohatá živinami a taky jo - včera jsem vlezl do takového neřádstva kolem potoka (jasany, duby, ale i jeřabiny, smrky, osiky, černý bez a tráva - prostě binec) a měl jsem je během chvíle.

Nejdřív jsem se nechal zmást fotkami, kde má barvu jako kráva Milka Very Happy a neviděl jsem logicky nic. Pak jsem ale zvolnil a našel jich celou skupinu. Jak je už vybledlá tak je v listí skoro neviditelná.

mara73

PříspěvekZaslal: út 19. listopadu 2013 23:30
  Předmět: Lepista nuda - Čirůvka fialová

Na okraji mladé smrčiny, zatím odolávají přízemním mrazíkům. Překvapivě byly červavé, to bych v tomto období nečekal Sad

Mělnicko, 17.11.2013

146.1 kB    
h085.jpg
   h085.jpg
mykožrút

PříspěvekZaslal: ne 18. května 2014 15:47
  Předmět: Májové pôvabky - Lepista nuda - Čirůvka fialová

Dnes na nás v lese čakalo milé prekvapko. Len pár kúskov, ale potešili.

178.18 kB    
18.5.2014. Žilina - Trnové, asi 400 m.n.m.
májové pôvabky.JPG
   májové pôvabky.JPG
mykožrút

PříspěvekZaslal: ne 25. května 2014 21:05
  Předmět: Ešte pôvabky.

Tie hubiská si na nás vždy niečo vymyslia. Dnes po horúcom týždni sa v lese nedalo nájsť takmer nič. Anilen strapcovky, hnojníky, muchotrávky a podobné hubičky, o ktoré zvyčajne nieje núdza. Podivnou súhrou okolností, sa ale darilo práve tejto chladnomilnej hube. To som z toho blbec. Shocked

190.39 kB    
Žilina - Trnové. Asi 400 m.n.m.
pôvabky.JPG
   pôvabky.JPG
mara73

PříspěvekZaslal: so 21. listopadu 2015 18:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ještě rostou mladé kousky ve smrčině, spolu s ostatními druhy čirůvek ve velké množství.

96.19 kB    
Mělnicko, 21.11.2015
h295.jpg
   h295.jpg
emil54

PříspěvekZaslal: pá 14. října 2016 11:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vypadá to, že letos ještě něco poroste

193.25 kB    
14.10.2016
IMG_20161014_111406.jpg
   IMG_20161014_111406.jpg
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6
Strana 6 z 6

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru