Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Antonín Anonymní
|
Zaslal: út 09. října 2012 20:54 Předmět: jedovatá bedla? |
|
|
V pondělí jsem v lese ochutnal malou bedlu, zhruba 7 cm v průměru, rozvinutý klobouk, bílé žebrování,bílý třeň, po řezu červenala. Množství zhruba velikosti nehtu palce. Dočetl jsem se že obsahuje stejný toxin jako much.zelená. Jsem nějak ohrožen? Příznaky nejspíše žádné, jen únava a nechutenství. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: st 10. října 2012 9:06 |
|
|
Červenající bedla této velikosti by snad měla být jedlá bedla červenající. Ale! Jednak to být ona nemusí, a jednak můžete mít na ní nějakou "alergickou" reakci. Další variantou je vsugerovaná otrava = je vám špatně s představy, že jste se otrávil. Každopádně asi neporadím, ale je-li Vám zle, pak k doktorovi. Množství, co jste snědl není smrtelně jedovatá dávka ani v případě muchomůrky zelené (kolem 50 g = přibližně jedna celá plodnice). |
|
Návrat nahoru |
|
|
Antonín Anonymní
|
Zaslal: st 10. října 2012 13:00 |
|
|
Velice děkuji za racionální odpověď. Špatně mi vlastně začalo být až když jsem si vyhledal články o jedovatých bedlách, zároveň mě těší že tak malé množství není smrtelné. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Hercuus
Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
|
Zaslal: čt 11. října 2012 6:44 |
|
|
V případě ale, že byste jen ochutnal například Hřib satan, tak by se otrava dostavila i jen z pouhého ochutnání. |
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
Založen: 31. 07. 2012 Příspěvky: 1384 Bydliště: jižní Čechy
|
Zaslal: čt 11. října 2012 9:52 |
|
|
Je vlastně koncentrace těch varem rozložitelných jedů v satanu vyšší než například u kovářů a kolodějů? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Hercuus
Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
|
Zaslal: čt 11. října 2012 20:59 |
|
|
Tak to nevím, ale myslím si, že kdybych jen ochutnal kováře nebo koloděje zasyrova, tak se z toho neotrávím, tím pádem asi je v satanu koncentrace termolabilních jedů více než v kováři, nebo v koloději a nebo satan obsahuje jiný termolabilní jed. Vážně nevím jak to je |
|
Návrat nahoru |
|
|
Tori Anonymní
|
Zaslal: pá 12. října 2012 8:17 |
|
|
Když mluvíte o ochutnání, myslíte tím "rozkousat, poválet v puse a vyplivnout (a vypláchnout si čistou vodou)", anebo "rozkousat a spolknout"?
Kováře jsem (tím prvním způsobem) ochutnávala, nic mi z toho nebylo, ale u neznámých (hlavně lupenitých) hub, kde netipnu ani rod, bych si to nelajsla. Nicméně občas se i u jedovatých / nejedlých zmiňuje chuť jako rozlišovací, tak by mě zajímalo, jestli je to bezpečné, pokud houbu zas vyplivnu (např. v případě třepenitky svazčité nebo hlavně pavučinců). |
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
Založen: 31. 07. 2012 Příspěvky: 1384 Bydliště: jižní Čechy
|
Zaslal: pá 12. října 2012 9:03 |
|
|
Pokud tím nerozlišuješ jen dvě jedlé houby (nebo jedlou oproti neškodné nejedlé), tak rozhodně plivat |
|
Návrat nahoru |
|
|
DavidusCZ
Založen: 06. 10. 2008 Příspěvky: 1111 Bydliště: Chomutov
|
Zaslal: pá 12. října 2012 10:56 |
|
|
Určitě nepolykat nikdy! Navíc je to zbytečné, jde o zjištění chuti, příp. palčivosti. Spolknutím se můžeš obohatit leda o další znak a to je např. nevolnost Ochutnávání se preferuje např. u holubinek ( pokud bezpečně poznáš rod holubinka), pro určení jedlosti. Nepalčivá (nepálivá)= jedlá, palčivá, pálivá= může být jedlá, nejedlá. Znamená to, že i mezi palčivými jsou holubinky jedlé, kdežto mezi nepalčivými by neměly být nejedlé. Pokud se mýlím, určitě mě někdo opraví U ryzců ochutnáváme mléko, opět kvůli určení, v tomto případě však určení druhu, nikoli jedlosti!- nasládlé, nakyslé, štiplavé, palčivé a opět vyplivneme. |
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
Založen: 31. 07. 2012 Příspěvky: 1384 Bydliště: jižní Čechy
|
Zaslal: pá 12. října 2012 15:01 |
|
|
pá 12. října 2012 10:56 DavidusCZ napsal: |
Pokud se mýlím, určitě mě někdo opraví |
Zrovna nedávno se tohle řešilo v Budějovicích v poradně. M. Beran upozornil, že to sice platí, ale po ochutnání 3 - 4 pálivých druhů už člověk není schopný objektivně rozlišit, co pálí a co ne.
Dost lidí ochutnáním rozlišuje i hořčáky - nevím jak u nich, ale třeba velmi mladé plodnice hřibu medotrpkého hořké nejsou a ta chuť se zřejmě dostavuje až "s věkem"... |
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
Založen: 31. 07. 2012 Příspěvky: 1384 Bydliště: jižní Čechy
|
Zaslal: čt 18. října 2012 19:19 |
|
|
čt 11. října 2012 20:59 Hercuus napsal: |
Tak to nevím, ale myslím si, že kdybych jen ochutnal kováře nebo koloděje zasyrova, tak se z toho neotrávím, tím pádem asi je v satanu koncentrace termolabilních jedů více než v kováři, nebo v koloději a nebo satan obsahuje jiný termolabilní jed. Vážně nevím jak to je |
Zeptal jsem se na názor doktora Jegorova a řekl mi, že satan obsahuje jed, který rozvrací iontovou rovnováhu, kovář neobsahuje jed(!) a jde jen o jeho strukturu, která působí těžkou stravitelnost a koloděj se nesnáší s alkoholem (použil odbornější termín než "nesnáší", který si nemůžu vybavit), ale sám o sobě jedovatý není. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Hercuus
Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
|
Zaslal: čt 18. října 2012 19:48 |
|
|
díky za vysvětlení |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: so 05. ledna 2013 23:49 |
|
|
čt 11. října 2012 20:59 Hercuus napsal: |
Tak to nevím, ale myslím si, že kdybych jen ochutnal kováře nebo koloděje zasyrova, tak se z toho neotrávím, tím pádem asi je v satanu koncentrace termolabilních jedů více než v kováři, nebo v koloději a nebo satan obsahuje jiný termolabilní jed. Vážně nevím jak to je |
Hercuusi, ono asi taky dost záleží na tom, jak má kdo "nastavenou" imunitu. Pro příklad: někdo sní bez násladků řízky z kováře (v podstatě krátká tepelná úprava, i když při vyšší teplotě), a druhý z toho může mít "průjem jako bič". A při tom se snad ve všech atlasech u tohoto hřiba udává, že je NUTNÁ delší tepelná úprava. Takže já bych to viděl asi tak, že hodně záleží na tom, jak je ten či onen konkrétní člověk, respektive jeho obranyschonost těla, jak je schopná se s těmito termolabilními jedy, respektive jejich zbytky, vypořádat. Samozřejmě, nemám patent na rozum. To je jenom moje úvaha. _________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Powered by
phpBB © phpBB Group
Copyright © DAMyko 2005-2021, pokud není jednoznačně uveden autor. Všechna práva vyhrazena autorům, pokud není uvedeno jinak.
Copyright © by the DAMyko 2005-2021, when no specific author is mentioned. All rights reserved by authors, except when otherwise stated.
Správce stránek - Site Admin:
BoLuBol