Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
jedovatá bedla?
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Antonín
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 09. října 2012 20:54
  Předmět: jedovatá bedla?
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V pondělí jsem v lese ochutnal malou bedlu, zhruba 7 cm v průměru, rozvinutý klobouk, bílé žebrování,bílý třeň, po řezu červenala. Množství zhruba velikosti nehtu palce. Dočetl jsem se že obsahuje stejný toxin jako much.zelená. Jsem nějak ohrožen? Příznaky nejspíše žádné, jen únava a nechutenství.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: st 10. října 2012 9:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Červenající bedla této velikosti by snad měla být jedlá bedla červenající. Ale! Jednak to být ona nemusí, a jednak můžete mít na ní nějakou "alergickou" reakci. Další variantou je vsugerovaná otrava = je vám špatně s představy, že jste se otrávil. Každopádně asi neporadím, ale je-li Vám zle, pak k doktorovi. Množství, co jste snědl není smrtelně jedovatá dávka ani v případě muchomůrky zelené (kolem 50 g = přibližně jedna celá plodnice).
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Antonín
Anonymní

PříspěvekZaslal: st 10. října 2012 13:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Velice děkuji za racionální odpověď. Špatně mi vlastně začalo být až když jsem si vyhledal články o jedovatých bedlách, zároveň mě těší že tak malé množství není smrtelné.
Hercuus

PříspěvekZaslal: čt 11. října 2012 6:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V případě ale, že byste jen ochutnal například Hřib satan, tak by se otrava dostavila i jen z pouhého ochutnání.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 11. října 2012 9:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je vlastně koncentrace těch varem rozložitelných jedů v satanu vyšší než například u kovářů a kolodějů?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Hercuus

PříspěvekZaslal: čt 11. října 2012 20:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak to nevím, ale myslím si, že kdybych jen ochutnal kováře nebo koloděje zasyrova, tak se z toho neotrávím, tím pádem asi je v satanu koncentrace termolabilních jedů více než v kováři, nebo v koloději a nebo satan obsahuje jiný termolabilní jed. Vážně nevím jak to je Smile
Tori
Anonymní

PříspěvekZaslal: pá 12. října 2012 8:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Když mluvíte o ochutnání, myslíte tím "rozkousat, poválet v puse a vyplivnout (a vypláchnout si čistou vodou)", anebo "rozkousat a spolknout"?
Kováře jsem (tím prvním způsobem) ochutnávala, nic mi z toho nebylo, ale u neznámých (hlavně lupenitých) hub, kde netipnu ani rod, bych si to nelajsla. Nicméně občas se i u jedovatých / nejedlých zmiňuje chuť jako rozlišovací, tak by mě zajímalo, jestli je to bezpečné, pokud houbu zas vyplivnu (např. v případě třepenitky svazčité nebo hlavně pavučinců).
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 12. října 2012 9:03 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pokud tím nerozlišuješ jen dvě jedlé houby (nebo jedlou oproti neškodné nejedlé), tak rozhodně plivat Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: pá 12. října 2012 10:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Určitě nepolykat nikdy! Navíc je to zbytečné, jde o zjištění chuti, příp. palčivosti. Spolknutím se můžeš obohatit leda o další znak a to je např. nevolnost Smile Ochutnávání se preferuje např. u holubinek ( pokud bezpečně poznáš rod holubinka), pro určení jedlosti. Nepalčivá (nepálivá)= jedlá, palčivá, pálivá= může být jedlá, nejedlá. Znamená to, že i mezi palčivými jsou holubinky jedlé, kdežto mezi nepalčivými by neměly být nejedlé. Pokud se mýlím, určitě mě někdo opraví Smile U ryzců ochutnáváme mléko, opět kvůli určení, v tomto případě však určení druhu, nikoli jedlosti!- nasládlé, nakyslé, štiplavé, palčivé a opět vyplivneme.
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: pá 12. října 2012 15:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

pá 12. října 2012 10:56 DavidusCZ napsal:
Pokud se mýlím, určitě mě někdo opraví Smile

Zrovna nedávno se tohle řešilo v Budějovicích v poradně. M. Beran upozornil, že to sice platí, ale po ochutnání 3 - 4 pálivých druhů už člověk není schopný objektivně rozlišit, co pálí a co ne.

Dost lidí ochutnáním rozlišuje i hořčáky - nevím jak u nich, ale třeba velmi mladé plodnice hřibu medotrpkého hořké nejsou a ta chuť se zřejmě dostavuje až "s věkem"...
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 18. října 2012 19:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 11. října 2012 20:59 Hercuus napsal:
Tak to nevím, ale myslím si, že kdybych jen ochutnal kováře nebo koloděje zasyrova, tak se z toho neotrávím, tím pádem asi je v satanu koncentrace termolabilních jedů více než v kováři, nebo v koloději a nebo satan obsahuje jiný termolabilní jed. Vážně nevím jak to je Smile

Zeptal jsem se na názor doktora Jegorova a řekl mi, že satan obsahuje jed, který rozvrací iontovou rovnováhu, kovář neobsahuje jed(!) a jde jen o jeho strukturu, která působí těžkou stravitelnost a koloděj se nesnáší s alkoholem (použil odbornější termín než "nesnáší", který si nemůžu vybavit), ale sám o sobě jedovatý není.
Hercuus

PříspěvekZaslal: čt 18. října 2012 19:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

díky za vysvětlení Smile
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 05. ledna 2013 23:49 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 11. října 2012 20:59 Hercuus napsal:

Hercuusi, ono asi taky dost záleží na tom, jak má kdo "nastavenou" imunitu. Pro příklad: někdo sní bez násladků řízky z kováře (v podstatě krátká tepelná úprava, i když při vyšší teplotě), a druhý z toho může mít "průjem jako bič". A při tom se snad ve všech atlasech u tohoto hřiba udává, že je NUTNÁ delší tepelná úprava. Takže já bych to viděl asi tak, že hodně záleží na tom, jak je ten či onen konkrétní člověk, respektive jeho obranyschonost těla, jak je schopná se s těmito termolabilními jedy, respektive jejich zbytky, vypořádat. Samozřejmě, nemám patent na rozum. To je jenom moje úvaha.

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru