Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Rozdíl v chuti zmražených hub
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Igor Hnízdo



Založen: 24. 08. 2010
Příspěvky: 87

PříspěvekZaslal: st 31. října 2012 18:05
  Předmět: Rozdíl v chuti zmražených hub
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Poznáte rozdíl v chuti u hub, které jsou čerstvé, od hub, které byly za syrova zamražené a od hub, které byly zamražené až po podušení?

Jsem teď jedl (asi poprvé, protože houby moc často nejíme), bez podušení zamražené a až potom podušené a asi to byly hříbky, ale jak se říká, že by houby měly být po rozmražení blátivé, tak to mi vůbec nepřišlo. Zato mi připadalo, že neměly nijak zvláštní chuť (ale současně ani pachuť), prostě jako by tomu chyběla čerstvost. Ale to asi je u mražených hub normální, což?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen


Založen: 31. 07. 2012
Příspěvky: 1384
Bydliště: jižní Čechy

PříspěvekZaslal: st 31. října 2012 18:41 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pokud šlo o pravé hřiby, tak u těch se aroma rozvíjí sušením. Takže pokud je člověk zvyklý na sušené a dá si pak mražené, můžou mu připadat méně výrazné.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
emil54



Založen: 10. 06. 2012
Příspěvky: 274

PříspěvekZaslal: st 31. října 2012 19:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 31. října 2012 18:41 no-X napsal:
Pokud šlo o pravé hřiby, tak u těch se aroma rozvíjí sušením. Takže pokud je člověk zvyklý na sušené a dá si pak mražené, můžou mu připadat méně výrazné.

Přesně. Já jsem dřív taky vždycky nějaké houby hodil do mrazáku, ale už to nedělám. U některých hub se chuť zvýrazní, u některých naopak potlačí. Lišky třeba poměrně dost zhořknou. Řešil jsem to tak, že jsem zamražoval směsi - ono se to tak nějak vyrovnalo.
Každopádně je lepší houby nejdřív blanšírovat, nebo trochu podusit na sádle. Zmrazením se pak tolik nemění jejich struktura a i chuť se změní méně. Při zpracování je pak nejlepší zmrazek rozlámat či pokrájet a rovnou s ním do kastrolu. Ale to jsou moje zkušenosti a dojmy. Každý má svůj "zaručený" recept.
A odpověď na otázku: ano myslím, že to poznat je. Neříkám, že to je horší chuť (to je věc gusta), ale je jiná.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Igor Hnízdo



Založen: 24. 08. 2010
Příspěvky: 87

PříspěvekZaslal: st 31. října 2012 19:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

blanšírovat - to znamená co?
četl jsem o dušení lišek na tuku, že to pak nezhořkne.
Ale mám takový těžký pocit v žaludku, ne moc příjemný. Možná je to právě tím... Nebo málo dušené?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
no-X
Čestný člen


Založen: 31. 07. 2012
Příspěvky: 1384
Bydliště: jižní Čechy

PříspěvekZaslal: st 31. října 2012 19:22 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 31. října 2012 19:15 Igor Hnízdo napsal:
blanšírovat - to znamená co?

http://cs.wikipedia.org/wiki/Blanšírování
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Vendelín



Založen: 19. 12. 2010
Příspěvky: 28
Bydliště: Rakovník

PříspěvekZaslal: st 31. října 2012 22:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Z mé zkušenosti má každý druh hub jinou vhodnější konzervaci. Jak bylo už řečeno, s pravými hříbky je škoda dělat cokoli jiného než sušit. Lišky a holubinky je dobré zamrazit blanšírované. Suchohřiby, klouzky a spol zamražuji zase podušené na sádle. Naopak růžovku nedoporučuji k žádnému zamražení. Dostává pak takovou nepříjemnou zatuchlou chuť. Mimo sušení a zamražení ještě sterilizuji ve vlastní šťávě, nakládám na kyselo, matesuji a udím. Je docela zábavné metodou pokus omyl zjišťovat, co s kterým druhem ten který způsob konzervace udělá.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Igor Hnízdo



Založen: 24. 08. 2010
Příspěvky: 87

PříspěvekZaslal: st 31. října 2012 23:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 31. října 2012 22:01 Vendelín napsal:
ještě sterilizuji ve vlastní šťávě, nakládám na kyselo, matesuji a udím. Je docela zábavné metodou pokus omyl zjišťovat, co s kterým druhem ten který způsob konzervace udělá.


Matesování jsem na wiki nenašel to je co?
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Tori
Anonymní





PříspěvekZaslal: čt 01. listopadu 2012 7:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 31. října 2012 23:37 Igor Hnízdo napsal:
Matesování jsem na wiki nenašel to je co?


Matesy: vysvětlení, houbové recepty na damyku
Návrat nahoru
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete hlasovat v tomto fóru
Můžeš k příspěvkům připojovat soubory
Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory