Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Igor Hnízdo
Založen: 24. 08. 2010 Příspěvky: 87
|
Zaslal: st 31. října 2012 18:05 Předmět: Rozdíl v chuti zmražených hub |
|
|
Poznáte rozdíl v chuti u hub, které jsou čerstvé, od hub, které byly za syrova zamražené a od hub, které byly zamražené až po podušení?
Jsem teď jedl (asi poprvé, protože houby moc často nejíme), bez podušení zamražené a až potom podušené a asi to byly hříbky, ale jak se říká, že by houby měly být po rozmražení blátivé, tak to mi vůbec nepřišlo. Zato mi připadalo, že neměly nijak zvláštní chuť (ale současně ani pachuť), prostě jako by tomu chyběla čerstvost. Ale to asi je u mražených hub normální, což? |
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
Založen: 31. 07. 2012 Příspěvky: 1384 Bydliště: jižní Čechy
|
Zaslal: st 31. října 2012 18:41 |
|
|
Pokud šlo o pravé hřiby, tak u těch se aroma rozvíjí sušením. Takže pokud je člověk zvyklý na sušené a dá si pak mražené, můžou mu připadat méně výrazné. |
|
Návrat nahoru |
|
|
emil54
Založen: 10. 06. 2012 Příspěvky: 274
|
Zaslal: st 31. října 2012 19:04 |
|
|
st 31. října 2012 18:41 no-X napsal: |
Pokud šlo o pravé hřiby, tak u těch se aroma rozvíjí sušením. Takže pokud je člověk zvyklý na sušené a dá si pak mražené, můžou mu připadat méně výrazné. |
Přesně. Já jsem dřív taky vždycky nějaké houby hodil do mrazáku, ale už to nedělám. U některých hub se chuť zvýrazní, u některých naopak potlačí. Lišky třeba poměrně dost zhořknou. Řešil jsem to tak, že jsem zamražoval směsi - ono se to tak nějak vyrovnalo.
Každopádně je lepší houby nejdřív blanšírovat, nebo trochu podusit na sádle. Zmrazením se pak tolik nemění jejich struktura a i chuť se změní méně. Při zpracování je pak nejlepší zmrazek rozlámat či pokrájet a rovnou s ním do kastrolu. Ale to jsou moje zkušenosti a dojmy. Každý má svůj "zaručený" recept.
A odpověď na otázku: ano myslím, že to poznat je. Neříkám, že to je horší chuť (to je věc gusta), ale je jiná. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Igor Hnízdo
Založen: 24. 08. 2010 Příspěvky: 87
|
Zaslal: st 31. října 2012 19:15 |
|
|
blanšírovat - to znamená co?
četl jsem o dušení lišek na tuku, že to pak nezhořkne.
Ale mám takový těžký pocit v žaludku, ne moc příjemný. Možná je to právě tím... Nebo málo dušené? |
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
Založen: 31. 07. 2012 Příspěvky: 1384 Bydliště: jižní Čechy
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Vendelín
Založen: 19. 12. 2010 Příspěvky: 28 Bydliště: Rakovník
|
Zaslal: st 31. října 2012 22:01 |
|
|
Z mé zkušenosti má každý druh hub jinou vhodnější konzervaci. Jak bylo už řečeno, s pravými hříbky je škoda dělat cokoli jiného než sušit. Lišky a holubinky je dobré zamrazit blanšírované. Suchohřiby, klouzky a spol zamražuji zase podušené na sádle. Naopak růžovku nedoporučuji k žádnému zamražení. Dostává pak takovou nepříjemnou zatuchlou chuť. Mimo sušení a zamražení ještě sterilizuji ve vlastní šťávě, nakládám na kyselo, matesuji a udím. Je docela zábavné metodou pokus omyl zjišťovat, co s kterým druhem ten který způsob konzervace udělá. |
|
Návrat nahoru |
|
|
Igor Hnízdo
Založen: 24. 08. 2010 Příspěvky: 87
|
Zaslal: st 31. října 2012 23:37 |
|
|
st 31. října 2012 22:01 Vendelín napsal: |
ještě sterilizuji ve vlastní šťávě, nakládám na kyselo, matesuji a udím. Je docela zábavné metodou pokus omyl zjišťovat, co s kterým druhem ten který způsob konzervace udělá. |
Matesování jsem na wiki nenašel to je co? |
|
Návrat nahoru |
|
|
Tori Anonymní
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|
Powered by
phpBB © phpBB Group
Copyright © DAMyko 2005-2021, pokud není jednoznačně uveden autor. Všechna práva vyhrazena autorům, pokud není uvedeno jinak.
Copyright © by the DAMyko 2005-2021, when no specific author is mentioned. All rights reserved by authors, except when otherwise stated.
Správce stránek - Site Admin:
BoLuBol