Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Kuriozity II
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
mykožrút

PříspěvekZaslal: po 14. ledna 2013 19:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

"že by se dubáky mohly kamarádit s břízou."

Breza je strom veľmi univerzálny a dokáže pod ním vyrásť množstvo druhov húb. Prečo by práve dubák nemal...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 14. ledna 2013 20:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Netvrdím, že nemůže. Jen to žádná z cca 15 publikací, které jsem prošel (nové i staré), neuvádí. Zatímco pro hřib smrkový se růst pod břízami uvádí poměrně běžně.

U hřibu dubového jsem narazil na údaje o vazbě na duby, buky, habry, lípy, v jižní Evropě kaštanovníky a nakonec ty spory o výskytu pod jehličnany. Ale o bříze v případě dubáku není nikde ani zmínka. Minimálně z literatury to vypadá, že s výjimkou dubu a buku jsou obě houby vázané na odlišné stromy (h. smrkový na jehličnany + břízu a h. dubový na lípu + habr).
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 16. ledna 2013 23:09 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 14. ledna 2013 19:15 mykožrút napsal:
"že by se dubáky mohly kamarádit s břízou."

Breza je strom veľmi univerzálny a dokáže pod ním vyrásť množstvo druhov húb. Prečo by práve dubák nemal...

Mykožrúte, já si nyní momentálně nevzpomenu s určitostí, které stromy byly v "pozadí". Jak uvádím, je to na okraji smíšeného lesa (tzv. šábí, kde jsem popsal, co tam roste)), kde hned vedle tohoto "šábí" rsměrem do lesa, rostou smrky, duby, i břízy. Navíc Michal Mikšík (tuším, že on) uvádí, že tyto dva hřiby se nechají od sebe rozeznat strukturou tzv. síťky na třeni. že jeden z nich má síťku spíš naznačenou a druhý celkem výraznou na horní části třeně. Ale jsem pořád spíše "praktický houbař" než abych tyto dva druhy od sebe dokázal odlišit. Jak uvádím, jěště nejsem tak zkušený, abych to dokázal rozeznat.

mykožrút

PříspěvekZaslal: čt 17. ledna 2013 21:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nie som žiaden expert,ale pri ich rozlíšení okrem iného zrejme najviac zaváži pokožka klobúka a sieťka na hlúbiku. Dospelý smrekáč má pokožku lysú,za vlhka lesklú. Dubák jemne plstnatú,za vlhka matnú,bez lesku,za sucha políčkovite rozpraskanú. Sieťka býva u smrekáčov jemnejšia,belavá,zväčša v hornej polovici hlúbika. U dubákov býva sieťka zvyčajne výraznejšia,hnednúca,na hnedavom podklade,temer po celom hlúbiku,niekedy až úplne k báze. Občas hlúbik vyzerá,ako odetý v pyžame. Michal Mikšík tu nedávno spomínal charakteristický znak pre smrekáče a to hnedé sfarbenie medzi okami sieťky v hornej časti hlúbika.
Čo sa týka toho výskytu dubáka pod brezou v literatúre,myslím že ho spomína M. Smotlacha s Erhartovcami v nejakom atlase. Aj kdesi na hubárskych stránkach je pekná fotka dubáka z breziny s lieskou.
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: čt 17. ledna 2013 23:30 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kdyby sis náhodou vzpomněl, v které knize to bylo, tak mi dej prosím vědět. Já mám od kombinace těchto autorů jen Poznáváme houby, které napsali společně s Kluzákem.

Musím říct, že znám místo, kde pod břízou rostou dubáky, dokonce i koloděje a kováři, ale je to na hrázi rybníku oboustranně lemované duby, takže spíš předpokládám klasickou dvojici dub-dubák, kde jim ta bříza jen dělá křena Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
mykožrút

PříspěvekZaslal: pá 18. ledna 2013 20:42 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je to Vreckový atlas húb. OTTOVO nakladatelství - Cesty,Praha 2002.
Napadlo ma,že roky nachádzam,ale len na jedinom miestečku dubáky v osikovom hájiku. Predpokladám,že osiku asi tiež knihy nespomínajú. Ale možno je to len omyl v ktorom žijem a kdesi v blízkosti sa ukrýva ešte nejaký iný strom,ktorý unikol mojej pozornosti. Je fakt,že som to nikdy poriadne nepreskúmal a krk by som za to veru nedal. A už vôbec nie ten svoj.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: pá 25. ledna 2013 20:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Asi bych si tipnul, že to budou h. dubové. Mohu-li se k tomuto svému snímku ještě vrátit. Při dnešním znovu prohlížení svých snímků jsem si uvědomil, že smrkové mívají třeň až takový jakoby podélně sotvaznatelně žíhaný a to zhruba od 1/3 směrem dolů. Co si tak ještě dokážu vzpomenout, u těchto jsem nic takového neviděl. Jaké máte v tomto směru zkušenosti?
Magic_mushroom

PříspěvekZaslal: čt 09. května 2013 20:24
  Předmět: Destice chřapáčová ve štěrku???
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nic jinýho mě teda nenapadá...možná Terčka žilnatá, ale vzhledem k tomu, že to nemělo téměř žádnou třeň, tak se spíš přoklánim k té Destici.
Bylo to nalezeno v Plzni na zahradě. V místě kde máme sezení a ohniště.
Původně tam byl takový ten zelený venkovní koberec, který se z nějakého důvodu zaypal štěrkem. A díky tomu koberci se tam drží vysoká vlhkost...

136.98 kB    
20130508_172312---.jpg
   20130508_172312---.jpg

135.85 kB    
20130508_172254---.jpg
   20130508_172254---.jpg

Naposledy upravil Magic_mushroom dne čt 09. května 2013 20:56, celkově upraveno 1 krát
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: čt 09. května 2013 20:32 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To mi přijde jak nějaká řasnatka.
Magic_mushroom

PříspěvekZaslal: čt 09. května 2013 20:46 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jojo máš asi pravdu. Akorát sem tady ted ještě něco projížděl, páč se mi to pořád moc nezdálo a mohla by to bejt Peziza michelii - Řasnatka Michelova...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 20. května 2013 8:50 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Je to řasnatka, ale Michelova jisto jistě ne. Bez mikroskopu se jich moc určit nedá. Tohle může být třeba vosková, měnlivá, ... a jí podobné Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: ne 09. června 2013 18:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak sem přidám také jeden příspěvek, protože pro mě to kuriozita je. Takhle pozdě jsem nikdy smrže nenašel, na mých lokalitách už je měsíc po nich, navíc tento seděl u cesty ve smrkovém lese Smile Ani si netroufám určovat, o jakého smrže jde.

189.17 kB    
9.6. 2013 Bezručák /CV/
smrž.jpg
   smrž.jpg
Tori
Anonymní

PříspěvekZaslal: ne 09. června 2013 19:55 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 09. června 2013 19:06 DavidusCZ napsal:
Ani si netroufám určovat, o jakého smrže jde.

Vypadá to, že kolemjdoucí (kolemseplazící) zvířátko ho zcela jednoznačně určilo jako Morchella deliciosa neboli Smrž chutný. Smile
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 18. června 2013 18:56
  Předmět: Houby skoroumělecky ????
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Potkal jsem voskovku voskovou (doufám, že je to ona, dle mne je těžko zaměnitelná). Bylo to krátce po skončení těch dešťů. Rostla na louce pod lesem v poměrně vysoké trávě. Při jejím focení jsem si všiml, že mám nějak orosený objektiv. Pak jsem si uvědomil, že díky těm dešťům je země nasosaná a jak začíná být teplo, tak vypařuje hodně vodní páry a ta se mi sráží na čočce. Do tohoto místa se opíralo slunko a jak jsem vytáhl přístroj z brašny, musel mít nižší teplotu než ta vlastně (zřejmě) zapařená tráva a už to bylo. Akorát, že se mi to zatím ještě nestalo. No a díky této neobvyklé kombinaci "meteorologických mikropodmínek" vznikl takovýto měkký snímek těchto houbiček.

96.63 kB    
DSC04411L.jpg
   DSC04411L.jpg

borovec

PříspěvekZaslal: út 18. června 2013 19:15 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Zajímavé a pěkné,příroda nás stále překvapuje!
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Houbárna - Povídání si o houbách a houbaření Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Strana 4 z 5

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru