Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
mykožrút
|
Zaslal: po 14. ledna 2013 19:15 |
|
|
"že by se dubáky mohly kamarádit s břízou."
Breza je strom veľmi univerzálny a dokáže pod ním vyrásť množstvo druhov húb. Prečo by práve dubák nemal...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: po 14. ledna 2013 20:00 |
|
|
Netvrdím, že nemůže. Jen to žádná z cca 15 publikací, které jsem prošel (nové i staré), neuvádí. Zatímco pro hřib smrkový se růst pod břízami uvádí poměrně běžně.
U hřibu dubového jsem narazil na údaje o vazbě na duby, buky, habry, lípy, v jižní Evropě kaštanovníky a nakonec ty spory o výskytu pod jehličnany. Ale o bříze v případě dubáku není nikde ani zmínka. Minimálně z literatury to vypadá, že s výjimkou dubu a buku jsou obě houby vázané na odlišné stromy (h. smrkový na jehličnany + břízu a h. dubový na lípu + habr).
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: st 16. ledna 2013 23:09 |
|
|
po 14. ledna 2013 19:15 mykožrút napsal: |
"že by se dubáky mohly kamarádit s břízou."
Breza je strom veľmi univerzálny a dokáže pod ním vyrásť množstvo druhov húb. Prečo by práve dubák nemal... |
Mykožrúte, já si nyní momentálně nevzpomenu s určitostí, které stromy byly v "pozadí". Jak uvádím, je to na okraji smíšeného lesa (tzv. šábí, kde jsem popsal, co tam roste)), kde hned vedle tohoto "šábí" rsměrem do lesa, rostou smrky, duby, i břízy. Navíc Michal Mikšík (tuším, že on) uvádí, že tyto dva hřiby se nechají od sebe rozeznat strukturou tzv. síťky na třeni. že jeden z nich má síťku spíš naznačenou a druhý celkem výraznou na horní části třeně. Ale jsem pořád spíše "praktický houbař" než abych tyto dva druhy od sebe dokázal odlišit. Jak uvádím, jěště nejsem tak zkušený, abych to dokázal rozeznat.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
mykožrút
|
Zaslal: čt 17. ledna 2013 21:58 |
|
|
Nie som žiaden expert,ale pri ich rozlíšení okrem iného zrejme najviac zaváži pokožka klobúka a sieťka na hlúbiku. Dospelý smrekáč má pokožku lysú,za vlhka lesklú. Dubák jemne plstnatú,za vlhka matnú,bez lesku,za sucha políčkovite rozpraskanú. Sieťka býva u smrekáčov jemnejšia,belavá,zväčša v hornej polovici hlúbika. U dubákov býva sieťka zvyčajne výraznejšia,hnednúca,na hnedavom podklade,temer po celom hlúbiku,niekedy až úplne k báze. Občas hlúbik vyzerá,ako odetý v pyžame. Michal Mikšík tu nedávno spomínal charakteristický znak pre smrekáče a to hnedé sfarbenie medzi okami sieťky v hornej časti hlúbika.
Čo sa týka toho výskytu dubáka pod brezou v literatúre,myslím že ho spomína M. Smotlacha s Erhartovcami v nejakom atlase. Aj kdesi na hubárskych stránkach je pekná fotka dubáka z breziny s lieskou.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: čt 17. ledna 2013 23:30 |
|
|
Kdyby sis náhodou vzpomněl, v které knize to bylo, tak mi dej prosím vědět. Já mám od kombinace těchto autorů jen Poznáváme houby, které napsali společně s Kluzákem.
Musím říct, že znám místo, kde pod břízou rostou dubáky, dokonce i koloděje a kováři, ale je to na hrázi rybníku oboustranně lemované duby, takže spíš předpokládám klasickou dvojici dub-dubák, kde jim ta bříza jen dělá křena
|
|
Návrat nahoru |
|
|
mykožrút
|
Zaslal: pá 18. ledna 2013 20:42 |
|
|
Je to Vreckový atlas húb. OTTOVO nakladatelství - Cesty,Praha 2002.
Napadlo ma,že roky nachádzam,ale len na jedinom miestečku dubáky v osikovom hájiku. Predpokladám,že osiku asi tiež knihy nespomínajú. Ale možno je to len omyl v ktorom žijem a kdesi v blízkosti sa ukrýva ešte nejaký iný strom,ktorý unikol mojej pozornosti. Je fakt,že som to nikdy poriadne nepreskúmal a krk by som za to veru nedal. A už vôbec nie ten svoj.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
Zaslal: pá 25. ledna 2013 20:20 |
|
|
Asi bych si tipnul, že to budou h. dubové. Mohu-li se k tomuto svému snímku ještě vrátit. Při dnešním znovu prohlížení svých snímků jsem si uvědomil, že smrkové mívají třeň až takový jakoby podélně sotvaznatelně žíhaný a to zhruba od 1/3 směrem dolů. Co si tak ještě dokážu vzpomenout, u těchto jsem nic takového neviděl. Jaké máte v tomto směru zkušenosti?
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
Magic_mushroom
|
|
Návrat nahoru |
|
|
DavidusCZ
|
Zaslal: čt 09. května 2013 20:32 |
|
|
To mi přijde jak nějaká řasnatka.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Magic_mushroom
|
Zaslal: čt 09. května 2013 20:46 |
|
|
Jojo máš asi pravdu. Akorát sem tady ted ještě něco projížděl, páč se mi to pořád moc nezdálo a mohla by to bejt Peziza michelii - Řasnatka Michelova...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 20. května 2013 8:50 |
|
|
Je to řasnatka, ale Michelova jisto jistě ne. Bez mikroskopu se jich moc určit nedá. Tohle může být třeba vosková, měnlivá, ... a jí podobné
|
|
Návrat nahoru |
|
|
DavidusCZ
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Tori Anonymní
|
Zaslal: ne 09. června 2013 19:55 |
|
|
ne 09. června 2013 19:06 DavidusCZ napsal: |
Ani si netroufám určovat, o jakého smrže jde. |
Vypadá to, že kolemjdoucí (kolemseplazící) zvířátko ho zcela jednoznačně určilo jako Morchella deliciosa neboli Smrž chutný.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
|
Návrat nahoru |
|
|
borovec
Založen: 16. 01. 2008 Příspěvky: 218 Bydliště: Tržek u Litomyšle
|
Zaslal: út 18. června 2013 19:15 |
|
|
Zajímavé a pěkné,příroda nás stále překvapuje!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|