Zaslal: ne 19. května 2013 9:54 Předmět: Neznáná/ý (choroš)
Tuto zajímavou z největší pravděpodobností dřevokaznou houbu jsem nalezl 15. 5. v listnatém lese na naplaveninách řeky Rožnovské Bečvy poblíž obce Janová na Valašsku. Na spadlém trouchnivějícím kmeni buku. Vypadalo to, že donedávna pahýl ještě stál a padl možná pár chvil před mým příchodem - v místě báze kmene byla zem taková rozhrábnutá a pak dle orientace růstu plodnice. "Shora" je plodnice skutečně takto ohnivočerveně zbarvená. "Zespodu" (a z boku) jsou velmi husté droboučké póry světle okrové až světle okrovorůžové barvy. Velikost: 9 - 10 cm v průměru a tak 5 cm "na výšku". Co si vzpomínám, tak nic podobného neznám. Nadmořská výška nálezu je asi 310 m. Nevíte někdo co to je? Či co to může být?
Teri, to mě nenapadlo. A on je za mlada takto svrchu jasně červený? Mladého, který teprve vyrůstá, nemám "nakoukaného". Vždy potkávám jen starší plodnice, které "obrévují", tedy znovu rostou (např. po loňsku), ale to už jsou nahoře tmavé. _________________ JGLN
Jojo, jako mladý někdy může být i takhle do tmavěčervena. Já jsem se taky divila, když jsem ho tak potkala prvně, a pak jsem tam došla později a bylo jasno.
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra Můžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru Nemůžete hlasovat v tomto fóru Můžeš k příspěvkům připojovat soubory Můžeš stahovat a prohlížet přiložené soubory