Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Neznáná/ý (choroš)
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: ne 19. května 2013 9:54
  Předmět: Neznáná/ý (choroš)
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tuto zajímavou z největší pravděpodobností dřevokaznou houbu jsem nalezl 15. 5. v listnatém lese na naplaveninách řeky Rožnovské Bečvy poblíž obce Janová na Valašsku. Na spadlém trouchnivějícím kmeni buku. Vypadalo to, že donedávna pahýl ještě stál a padl možná pár chvil před mým příchodem - v místě báze kmene byla zem taková rozhrábnutá a pak dle orientace růstu plodnice. "Shora" je plodnice skutečně takto ohnivočerveně zbarvená. "Zespodu" (a z boku) jsou velmi husté droboučké póry světle okrové až světle okrovorůžové barvy. Velikost: 9 - 10 cm v průměru a tak 5 cm "na výšku". Co si vzpomínám, tak nic podobného neznám. Nadmořská výška nálezu je asi 310 m. Nevíte někdo co to je? Či co to může být?

98.29 kB    
DSCN1064L3.jpg
   DSCN1064L3.jpg

Teri

PříspěvekZaslal: ne 19. května 2013 20:02 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Co třeba mladý troudnatec pásovaný?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: ne 19. května 2013 21:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 19. května 2013 20:02 Teri napsal:
Co třeba mladý troudnatec pásovaný?

Teri, to mě nenapadlo. A on je za mlada takto svrchu jasně červený? Mladého, který teprve vyrůstá, nemám "nakoukaného". Vždy potkávám jen starší plodnice, které "obrévují", tedy znovu rostou (např. po loňsku), ale to už jsou nahoře tmavé.

Teri

PříspěvekZaslal: ne 19. května 2013 21:56 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jojo, jako mladý někdy může být i takhle do tmavěčervena. Já jsem se taky divila, když jsem ho tak potkala prvně, a pak jsem tam došla později a bylo jasno.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Určovna - Vše okolo určování hub Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru