Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Tuřín Čestný člen

|
Zaslal: út 23. května 2006 14:01 |
 |
|
Slizečka chlupatá má 2-3 mm dlouhý tmavý chlupy na okraji klobouku i na třeni, kdežto s. dlouhonohá je jen kratičce chlupatá - spíš plstnatá. Kromě toho roste na jehličnanech, hlavně na jedlích (čast se to ale nepozná).
Jedna věc mě fascinuje a neumím na ni odpovědět: když tyhle slizečky rostou z ponořenýho dřeva, jak se k němu dostane to mycelium? Většinou asi roste z kořenů tlejících pařezů, takže možná přes ten pařez. Ale stejně....
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
rkhonza Čestný člen

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 283 Bydliště: Solnice-Orlické hory
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pantáta Čestný člen

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 1584 Bydliště: Praha 6 - Dejvice
|
Zaslal: st 24. května 2006 7:47 |
 |
|
st 24. května 2006 7:44 rkhonza napsal: |
Vloni jsem našel takovouto a určoval jsem ji jako dlouhonohou, teď si ale nejsem jistý.
rkhonza |
Tak tohle je podle mě ukázkovej příklad tý chlupatý ....
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
rkhonza Čestný člen

|
Zaslal: st 24. května 2006 7:51 |
 |
|
Pokud chlupatá???, napište mi někdo prosím její latinský název.
rkhonza
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Sley Čestný člen

Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 1594 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: st 24. května 2006 8:00 |
 |
|
Oudemansiella (Xerula) melanotricha.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Tuřín Čestný člen

|
Zaslal: st 24. května 2006 9:54 |
 |
|
To je paráda, to je slizečka chlupatá jak vymalovaná! Smím se zeptat, esi to bylo někde na vápenci? Ne, že by tam rostla výhradně, ale má asi radši vápnité půdy.
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
rkhonza Čestný člen

|
Zaslal: st 24. května 2006 10:21 |
 |
|
Tady všude jsou opuky. Ale nejsem si jistý zda je tam jedle.
rkhonza
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pantáta Čestný člen

|
Zaslal: ne 03. prosince 2006 0:00 |
 |
|
st 24. května 2006 8:54 Tuřín napsal: |
To je paráda, to je slizečka chlupatá jak vymalovaná! Smím se zeptat, esi to bylo někde na vápenci? Ne, že by tam rostla výhradně, ale má asi radši vápnité půdy. |
Teď na to tady znova koukám a nadávám si do volů - ona patří dokonce mezi kriticky ohrožené druhy...
Přesně tuhle houbu jsem 100% našel letos začátkem června v Českém krasu a jelikož jsem tenkrát netušil, že to je nějaká V.I.P. slizečka, tak jsem jí jen tak okouknul a s konstatováním, že je to jen nějaká divná x. radicata jsem šel dál - a ani jí nevyfotil.
Ale vím kde to místo je, tak tam třeba zase vyroste ...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Kříž

Založen: 08. 11. 2005 Příspěvky: 2638 Bydliště: Ústí nad Labem
|
Zaslal: ne 03. prosince 2006 2:54 |
 |
|
Před těmi voly bych byl zdrženlivější - nenašel jsi tam spíš slizečku dlouhonohou (Xerula longipes, X. pudens)? Ta je v Českém Krase celkem běžná, zatímco tu melanotrichu bych tam vůbec nehledal...
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pantáta Čestný člen

|
Zaslal: ne 03. prosince 2006 10:24 |
 |
|
ne 03. prosince 2006 1:54 Martin Kříž napsal: |
Před těmi voly bych byl zdrženlivější - nenašel jsi tam spíš slizečku dlouhonohou (Xerula longipes, X. pudens)? Ta je v Českém Krase celkem běžná, zatímco tu melanotrichu bych tam vůbec nehledal... |
Martine, tobě věřit musím... Je s tebou kříž ...
Než jsem to sem včera napsal, tak jsem si znovu projížděl atlasy i internet a srovnával ty dvě mezi sebou. Ale je fakt, že si vybavuju zejména ten dlouhý "chlupatý" třeň a na klobouk už si nepamatuju. A to co mě asi zmátlo nejvíc je skutečnost, že barva té mé plodnice byla stejně tmavě hnědooranžová jako ta chlupatá zde....
Pokud tam příští rok zase vyroste tak jí co? Tak jí určitě vyfotím abych zjistil, že je to obyčejná longipes......
|
|
Návrat nahoru |
|
 |
|