Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Oudemansiella melanotricha - Slizečka chlupatá
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 23. května 2006 14:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Slizečka chlupatá má 2-3 mm dlouhý tmavý chlupy na okraji klobouku i na třeni, kdežto s. dlouhonohá je jen kratičce chlupatá - spíš plstnatá. Kromě toho roste na jehličnanech, hlavně na jedlích (čast se to ale nepozná).
Jedna věc mě fascinuje a neumím na ni odpovědět: když tyhle slizečky rostou z ponořenýho dřeva, jak se k němu dostane to mycelium? Většinou asi roste z kořenů tlejících pařezů, takže možná přes ten pařez. Ale stejně....
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
rkhonza
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 24. května 2006 7:44 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Vloni jsem našel takovouto a určoval jsem ji jako dlouhonohou, teď si ale nejsem jistý.
rkhonza

108.39 kB    
DSC04910.jpg
   DSC04910.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 24. května 2006 7:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 24. května 2006 7:44 rkhonza napsal:
Vloni jsem našel takovouto a určoval jsem ji jako dlouhonohou, teď si ale nejsem jistý.
rkhonza

Tak tohle je podle mě ukázkovej příklad tý chlupatý ....
rkhonza
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 24. května 2006 7:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pokud chlupatá???, napište mi někdo prosím její latinský název.
rkhonza
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Sley
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 24. května 2006 8:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Oudemansiella (Xerula) melanotricha.
Tuřín
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 24. května 2006 9:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

To je paráda, to je slizečka chlupatá jak vymalovaná! Smile Smím se zeptat, esi to bylo někde na vápenci? Ne, že by tam rostla výhradně, ale má asi radši vápnité půdy.
rkhonza
Čestný člen

PříspěvekZaslal: st 24. května 2006 10:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tady všude jsou opuky. Ale nejsem si jistý zda je tam jedle.
rkhonza
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 03. prosince 2006 0:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

st 24. května 2006 8:54 Tuřín napsal:
To je paráda, to je slizečka chlupatá jak vymalovaná! Smile Smím se zeptat, esi to bylo někde na vápenci? Ne, že by tam rostla výhradně, ale má asi radši vápnité půdy.

Teď na to tady znova koukám a nadávám si do volů - ona patří dokonce mezi kriticky ohrožené druhy... Shocked

Přesně tuhle houbu jsem 100% našel letos začátkem června v Českém krasu a jelikož jsem tenkrát netušil, že to je nějaká V.I.P. slizečka, tak jsem jí jen tak okouknul a s konstatováním, že je to jen nějaká divná x. radicata jsem šel dál - a ani jí nevyfotil. Confused Confused Confused

Ale vím kde to místo je, tak tam třeba zase vyroste ...
Martin Kříž

PříspěvekZaslal: ne 03. prosince 2006 2:54 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Před těmi voly bych byl zdrženlivější Smile - nenašel jsi tam spíš slizečku dlouhonohou (Xerula longipes, X. pudens)? Ta je v Českém Krase celkem běžná, zatímco tu melanotrichu bych tam vůbec nehledal...
Pantáta
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 03. prosince 2006 10:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 03. prosince 2006 1:54 Martin Kříž napsal:
Před těmi voly bych byl zdrženlivější Smile - nenašel jsi tam spíš slizečku dlouhonohou (Xerula longipes, X. pudens)? Ta je v Českém Krase celkem běžná, zatímco tu melanotrichu bych tam vůbec nehledal...

Martine, tobě věřit musím... Je s tebou kříž ... Laughing

Než jsem to sem včera napsal, tak jsem si znovu projížděl atlasy i internet a srovnával ty dvě mezi sebou. Ale je fakt, že si vybavuju zejména ten dlouhý "chlupatý" třeň a na klobouk už si nepamatuju. A to co mě asi zmátlo nejvíc je skutečnost, že barva té mé plodnice byla stejně tmavě hnědooranžová jako ta chlupatá zde....

Pokud tam příští rok zase vyroste tak jí co? Tak jí určitě vyfotím abych zjistil, že je to obyčejná longipes......
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru