Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Super stativ na focení hub
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Michal Mikšík

PříspěvekZaslal: čt 29. září 2011 15:59
  Předmět: Super stativ na focení hub
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na trhu je nový stativ, který se výborně hodí pro focení hub.

Redged RTA​-320 Macro Tripod

Minimální výška je jen 9 cm a je celokovový.
Dá se koupit kolem tisícovky.

Doporučuji !!!

16.45 kB    
87644s1.jpg
   87644s1.jpg

27.28 kB    
87644s0.jpg
   87644s0.jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: so 25. května 2013 11:33
  Předmět: Stativ

Asi před 14 dny měli v Liddllu v akci za 129,-kč (sleva 50%) tento stativ. Určitě nebude tak dobrý, jako ten, co doporučuje Michal, nicméně jsem si jej koupil a už s ním nějaké houbičky nacvakal.
Stručný popis: foto 1) horní část:
1) Oddělitelná část hlavice se stativovým šroubem. Výhodou je, že nemusíme celý stativ pracně šroubovat od foťáku, ale jednoduše vycvakneme. Pak stačí jen zacvaknout zpět. Nevýhodou může být volné upevnění v tomto spoji, ale zatím nepozoruji, že by mi to vadilo. Viz snímky takto pořízené - viz níže.
2) Druhá část hlavice s kulovým kloubem.
3) Koluvý kloub s aretací. Kloub umožňuje náklon cca 45°.
4) Tvarovatelné nohy -viz další fotky - použití v terénu.
Dolní fotka 1. dvojsnímku ukazuje spojení dohromady.
Další fotografie pak ukazují použití stativu v terénu. Samozřejmě na samospoušť. Při "normálním" postavení stativu mám foták, respektive střed objektivu ve výšce 27 - 28 cm. "Roztáhnu-li" nohy na maximum ocitne se střed objektivu ve výšce asi 12cm nad terénem (měřeno na můj Nikon coolpix).
Poslední fotka ukazuje výsledek: foto hnojníků. Myslím že to není až tak špatné. Rozčtverečkování vzniklo při úpravě fotky pro web (komprese). Další fota pořízená takto (abyste mohli porovnat) jsou: Opěnka měnlivá v Určovně (19.5.); Neznámý shora červený choroš (asi mladý troudnatec pásovaný) v Určovně (15.5.); Choroš zimní mezi lupeníky březovými v Zajímavých dvojicích nebo kombinacích -momentálně si přesně nevybavím, jak se ta rubrika jmenuje (16.5.); Dřevnatka dlouhonohá v Určovně (16.5.); a časem budou samozřejmě přibývat i další.

99.01 kB    
DSC03890L2.jpg
   DSC03890L2.jpg

100 kB    
DSC03924L.jpg
   DSC03924L.jpg

99.59 kB    
DSC03934čL.jpg
   DSC03934čL.jpg

99.35 kB    
DSCN1345L4.jpg
   DSCN1345L4.jpg

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: ne 09. června 2013 19:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

TAk. A po měsíci používání se stativ odebral "do věčných lovišť". Ulomila se jedna noha. Neočekával jsem, že to bude bůhvíco, ale takhle brzo jsem jeho "smrt" nečekal. Škoda. Docela jsem si na něj zvykl. Hlavně pro tu tvárnost nohou. A fotky s jeho pomocí nebyly špatné. Teď zase budu (asi nějaký čas) fotit jen ze "šnečí perspektivy".

99.61 kB    
DSCN1867L.jpg
   DSCN1867L.jpg

Hercuus

PříspěvekZaslal: ne 09. června 2013 20:14 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Já jsem donedávna používal stativ velbon cx 460mini za cca 900,-. Byl to můj první stativ a požadavky byly, aby byl co nejlevnější, něco vydžel, unesl zrcadlovku a daly se s ním fotit houby. Rychloupínací destička byla bonusem a zvykl jsem si na ní. Jeho rozpětí bylo cca 30cm min a 60 cm max. K tomu abych se dostal níže jsem si udělal pytlík s rýží, ale když byly nějaký houby výš, než těch 60 cm, tak jsem se proklínal, že jsem si nekoupil něco vyššího. Nedávno jsem to už nevydžel a koupil si jiný stativ. Pořídil jsem si velbon ULTRA MAXi M a je na můj vkus na focení hub vážně super. Jeho rozpětí je cca 20 cm min a 140 cm max. K němu jsem měl (asi v základní sadě) hlavu velbon PHD-31Q, která má taky rychloupínací destičku a vyhovuje mi taky. V případě, že potřebuju jít pod 20 cm s foťákem (což se mi stalo zatím málokdy) tak buď využiju opět pytlík s rýží, nebo lze otočit osu hlavy a fotit směrem dolů, takže lze fotit i pod 20cm - 0 cm. Jen by někomu mohla nevyhovovat cena - pořídil jsem za 2600,- nebo třeba systém twist lock na otevírání a zavíráni nohou.
Pro ty, kdo se chystají koupit stativ na focení hub bych doporučoval, aby se koukli i na tento. Doporučuju Smile
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: ne 09. června 2013 20:36 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hercuusi, díky. Ten pytlík s rýží .... to by mne asi nenapadlo. Jinak já mám stativ, celodřevěný s kovovou hlavou, ale s ním se nedostanu pod 70 cm. Jedině tak, že ho i s foťákem položím a vršek podložím (naklápěcí hlava). Pak se můžu dostat i daleko níž. Ale tahej po lese dvoukilový heblo + ještě kvádr na podložení. Jen na okraj: je to asi poslední "komunistický" stativ, který byl u nás k dostaní ještě krátce po "revoluci", kdy jsem si ho koupil (tuším, že na podzim r. 1990 - výroba: Made in DDR, za 600,- tehdy ještě Kčs; jenže tenkrát jsem ještě absolutně netušil, že houby se mi časem stanou něčím víc jak koníčkem). Proto mě ten tvůj nápad - pytlík s rýží - tak zaujal: geniálně jednoduché. Víc se k tomu nedá říci.
Ale, jinak, asi se budu spíš zajímat o ten stativ, který tu prezentuje Michal. Tím vůbec nechci tvrdit, že ten tvůj je špatný. Ale .... finanční otázka. Bohužel.

Hercuus

PříspěvekZaslal: ne 09. června 2013 21:04 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Pytlík s rýží není můj nápad, taky jsem se to dočetl někde na netu v diskuzích Smile. Rýži jsem dal do mikrotenovýho sáčku, aby nevlhla a nechal jsem tam rezervní místo, aby byla tvarovatelná. To jsem si pak zašil do látky a drží mi to už více jak rok bez známky poškození.
Ten Michalův stativ nevím jakou má maximální výšku, to je podle mě důležitý, ale za 1000 je asi dobrý.
Tori
Anonymní

PříspěvekZaslal: ne 09. června 2013 23:01 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hercuusi, nezkoušel jste i jiný materiál místo rýže? Nevím teda, kolik té rýže je potřeba pod zrcadlovku s makroobjektivem, ale jestli by třeba nebyly lehčí nějaké tvrdé zdrsněné plastové kuličky? Asi to testnu, já si dávám foťák (obyč. digitál) v těchto případech na botu, ale pak se nedá dolaďovat ručně makro, bo kolmo shora nevidím na displej.
Hercuus

PříspěvekZaslal: ne 09. června 2013 23:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Napoprvý jsem zkusil rýži a víc jsem nezkoušel.. ten pytlík co mám má rozměry 17x20 cm a dal jsem tam 350g rýže. Když je potřeba, přeložím ho napůl. Ještě v papírnictví, nebo i u vietnamců prodávají pro mě jakousi novinku - hmotu podobnou polystyrenu, ale tvarovací, co drží při sobě. Může stát tak 20-30 kč a možná by se pro focení dala nějak použít taky, ale zkušenosti s tím taky nemam a nevim jakou by to mělo životnost.
Tori
Anonymní

PříspěvekZaslal: po 10. června 2013 0:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Ok, díky. Myslela jsem to jen kvůli váze, že když chodím půl dne po lese, tak je znát každé deko, o které je batoh lehčí. Jestli přijdu na něco použitelného, napíšu.
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 10. června 2013 9:06 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 10. června 2013 1:48 Tori napsal:
Ok, díky. Myslela jsem to jen kvůli váze, že když chodím půl dne po lese, tak je znát každé deko, o které je batoh lehčí. Jestli přijdu na něco použitelného, napíšu.
Já už léta používám pytlík předvařené rýže ve vodotěsném obalu a jsem s ním plně spokojený. Jestli ti jde o každé deko, navrhuju použít Agroperlit, ten neváží skoro nic a má kousky přibližně stejně velké jako rýže. Dá se sehnat v zahrádkářských potřebách. Nevím ale, jestli se časem nerozdrtí.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: út 11. června 2013 20:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

TAk jsem 2 dny bez toho ministativu (po ulomení nohy jsem jej okamžitě reklamoval - ihned vrátili peníze) a už mi chybí. K naplnění pytlíku rýží jsem se ještě nedostal. Zejtra to budu muset nějak vyřešit.
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: st 28. srpen 2013 19:51
  Předmět: Staronový stativ.

Tak jsem na dovolené v České Kanadě cestou přes Jindřichův Hradec v prodedjně FOTO-VIDEO (snad to nebude považováno jako nevyžádaná reklama) zakoupil tento stativ. Je to vzhledově ten samý, který jsem tehdy koupil v Liddllu. Akorát místo šedých políček má po nohou červené - alespoň je na zemi/v podrostu lépe vidět. Tento je ovšem značkový (BRAUN). Taky nestál 129,- ale 449,- Kč. Zatím jej mám asi měsíc, ale ještě jsem jej moc nevyužil, protože houby nerostly. Respektive sem tam něco hodně málo. Tak jsem zvědavý, jak bude dále sloužit. Jen na okraj: S tím Liddlláckým jsem byl při focení hub maximálně spokojený - akorát že nevydržel. Proto doufám, že značka vydrží víc než něco okopčeného.

97.19 kB    
Je to naprosto shodný systém.
DSC06070L.jpg
   DSC06070L.jpg

104.12 kB    
Ukázka použití v terénu při focení.
DSC06069L.jpg
   DSC06069L.jpg

99.7 kB    
Zde jsem fotil pohárovku obecnou z výšky cca 9 cm.
DSCN4188L.jpg
   DSCN4188L.jpg

krakalek

PříspěvekZaslal: st 28. srpen 2013 21:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ja mam ten stativ, ktery tady doporucoval Michal M. Problem byl, ze v CR nesel nikde objednat, tak jsem ho kupoval pres Amazon tusim z Anglie nebo USA (uz si nepamatuji). S ryzovym stativem jsem moc spokojeny nebyl. Ten Redged RTA​-320 Macro Tripod je fajn, s ohledem na cenu to neni spatna koupe, asi nejvic mne na nem stve, ze se mi casto zasekava fixacni sroub ve fotaku, jinak je solidni.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> Fotoradna - Fotíme houby a upravujeme obrázky Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Strana 1 z 1

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru