Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Michal Mikšík
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
Zaslal: so 25. května 2013 11:33 Předmět: Stativ |
|
|
Asi před 14 dny měli v Liddllu v akci za 129,-kč (sleva 50%) tento stativ. Určitě nebude tak dobrý, jako ten, co doporučuje Michal, nicméně jsem si jej koupil a už s ním nějaké houbičky nacvakal.
Stručný popis: foto 1) horní část:
1) Oddělitelná část hlavice se stativovým šroubem. Výhodou je, že nemusíme celý stativ pracně šroubovat od foťáku, ale jednoduše vycvakneme. Pak stačí jen zacvaknout zpět. Nevýhodou může být volné upevnění v tomto spoji, ale zatím nepozoruji, že by mi to vadilo. Viz snímky takto pořízené - viz níže.
2) Druhá část hlavice s kulovým kloubem.
3) Koluvý kloub s aretací. Kloub umožňuje náklon cca 45°.
4) Tvarovatelné nohy -viz další fotky - použití v terénu.
Dolní fotka 1. dvojsnímku ukazuje spojení dohromady.
Další fotografie pak ukazují použití stativu v terénu. Samozřejmě na samospoušť. Při "normálním" postavení stativu mám foták, respektive střed objektivu ve výšce 27 - 28 cm. "Roztáhnu-li" nohy na maximum ocitne se střed objektivu ve výšce asi 12cm nad terénem (měřeno na můj Nikon coolpix).
Poslední fotka ukazuje výsledek: foto hnojníků. Myslím že to není až tak špatné. Rozčtverečkování vzniklo při úpravě fotky pro web (komprese). Další fota pořízená takto (abyste mohli porovnat) jsou: Opěnka měnlivá v Určovně (19.5.); Neznámý shora červený choroš (asi mladý troudnatec pásovaný) v Určovně (15.5.); Choroš zimní mezi lupeníky březovými v Zajímavých dvojicích nebo kombinacích -momentálně si přesně nevybavím, jak se ta rubrika jmenuje (16.5.); Dřevnatka dlouhonohá v Určovně (16.5.); a časem budou samozřejmě přibývat i další.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Hercuus
Založen: 13. 03. 2010 Příspěvky: 378 Bydliště: Týnec nad Sázavou
|
Zaslal: ne 09. června 2013 20:14 |
|
|
Já jsem donedávna používal stativ velbon cx 460mini za cca 900,-. Byl to můj první stativ a požadavky byly, aby byl co nejlevnější, něco vydžel, unesl zrcadlovku a daly se s ním fotit houby. Rychloupínací destička byla bonusem a zvykl jsem si na ní. Jeho rozpětí bylo cca 30cm min a 60 cm max. K tomu abych se dostal níže jsem si udělal pytlík s rýží, ale když byly nějaký houby výš, než těch 60 cm, tak jsem se proklínal, že jsem si nekoupil něco vyššího. Nedávno jsem to už nevydžel a koupil si jiný stativ. Pořídil jsem si velbon ULTRA MAXi M a je na můj vkus na focení hub vážně super. Jeho rozpětí je cca 20 cm min a 140 cm max. K němu jsem měl (asi v základní sadě) hlavu velbon PHD-31Q, která má taky rychloupínací destičku a vyhovuje mi taky. V případě, že potřebuju jít pod 20 cm s foťákem (což se mi stalo zatím málokdy) tak buď využiju opět pytlík s rýží, nebo lze otočit osu hlavy a fotit směrem dolů, takže lze fotit i pod 20cm - 0 cm. Jen by někomu mohla nevyhovovat cena - pořídil jsem za 2600,- nebo třeba systém twist lock na otevírání a zavíráni nohou.
Pro ty, kdo se chystají koupit stativ na focení hub bych doporučoval, aby se koukli i na tento. Doporučuju
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
Zaslal: ne 09. června 2013 20:36 |
|
|
Hercuusi, díky. Ten pytlík s rýží .... to by mne asi nenapadlo. Jinak já mám stativ, celodřevěný s kovovou hlavou, ale s ním se nedostanu pod 70 cm. Jedině tak, že ho i s foťákem položím a vršek podložím (naklápěcí hlava). Pak se můžu dostat i daleko níž. Ale tahej po lese dvoukilový heblo + ještě kvádr na podložení. Jen na okraj: je to asi poslední "komunistický" stativ, který byl u nás k dostaní ještě krátce po "revoluci", kdy jsem si ho koupil (tuším, že na podzim r. 1990 - výroba: Made in DDR, za 600,- tehdy ještě Kčs; jenže tenkrát jsem ještě absolutně netušil, že houby se mi časem stanou něčím víc jak koníčkem). Proto mě ten tvůj nápad - pytlík s rýží - tak zaujal: geniálně jednoduché. Víc se k tomu nedá říci.
Ale, jinak, asi se budu spíš zajímat o ten stativ, který tu prezentuje Michal. Tím vůbec nechci tvrdit, že ten tvůj je špatný. Ale .... finanční otázka. Bohužel.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
Hercuus
|
Zaslal: ne 09. června 2013 21:04 |
|
|
Pytlík s rýží není můj nápad, taky jsem se to dočetl někde na netu v diskuzích . Rýži jsem dal do mikrotenovýho sáčku, aby nevlhla a nechal jsem tam rezervní místo, aby byla tvarovatelná. To jsem si pak zašil do látky a drží mi to už více jak rok bez známky poškození.
Ten Michalův stativ nevím jakou má maximální výšku, to je podle mě důležitý, ale za 1000 je asi dobrý.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Tori Anonymní
|
Zaslal: ne 09. června 2013 23:01 |
|
|
Hercuusi, nezkoušel jste i jiný materiál místo rýže? Nevím teda, kolik té rýže je potřeba pod zrcadlovku s makroobjektivem, ale jestli by třeba nebyly lehčí nějaké tvrdé zdrsněné plastové kuličky? Asi to testnu, já si dávám foťák (obyč. digitál) v těchto případech na botu, ale pak se nedá dolaďovat ručně makro, bo kolmo shora nevidím na displej.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Hercuus
|
Zaslal: ne 09. června 2013 23:18 |
|
|
Napoprvý jsem zkusil rýži a víc jsem nezkoušel.. ten pytlík co mám má rozměry 17x20 cm a dal jsem tam 350g rýže. Když je potřeba, přeložím ho napůl. Ještě v papírnictví, nebo i u vietnamců prodávají pro mě jakousi novinku - hmotu podobnou polystyrenu, ale tvarovací, co drží při sobě. Může stát tak 20-30 kč a možná by se pro focení dala nějak použít taky, ale zkušenosti s tím taky nemam a nevim jakou by to mělo životnost.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Tori Anonymní
|
Zaslal: po 10. června 2013 0:48 |
|
|
Ok, díky. Myslela jsem to jen kvůli váze, že když chodím půl dne po lese, tak je znát každé deko, o které je batoh lehčí. Jestli přijdu na něco použitelného, napíšu.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: po 10. června 2013 9:06 |
|
|
po 10. června 2013 1:48 Tori napsal: |
Ok, díky. Myslela jsem to jen kvůli váze, že když chodím půl dne po lese, tak je znát každé deko, o které je batoh lehčí. Jestli přijdu na něco použitelného, napíšu. |
Já už léta používám pytlík předvařené rýže ve vodotěsném obalu a jsem s ním plně spokojený. Jestli ti jde o každé deko, navrhuju použít Agroperlit, ten neváží skoro nic a má kousky přibližně stejně velké jako rýže. Dá se sehnat v zahrádkářských potřebách. Nevím ale, jestli se časem nerozdrtí.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
Zaslal: út 11. června 2013 20:19 |
|
|
TAk jsem 2 dny bez toho ministativu (po ulomení nohy jsem jej okamžitě reklamoval - ihned vrátili peníze) a už mi chybí. K naplnění pytlíku rýží jsem se ještě nedostal. Zejtra to budu muset nějak vyřešit.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
|
Návrat nahoru |
|
|
krakalek
|
Zaslal: st 28. srpen 2013 21:37 |
|
|
ja mam ten stativ, ktery tady doporucoval Michal M. Problem byl, ze v CR nesel nikde objednat, tak jsem ho kupoval pres Amazon tusim z Anglie nebo USA (uz si nepamatuji). S ryzovym stativem jsem moc spokojeny nebyl. Ten Redged RTA-320 Macro Tripod je fajn, s ohledem na cenu to neni spatna koupe, asi nejvic mne na nem stve, ze se mi casto zasekava fixacni sroub ve fotaku, jinak je solidni.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|