Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
jorix
Založen: 07. 09. 2006 Příspěvky: 15 Bydliště: Praha - střední Posázaví
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
DavidusCZ
|
Zaslal: út 04. června 2013 20:35 |
|
|
Má pravdu, předsedo. Lyška a lisohlávka tam taky nejsou Jinak, sírovec pěknej
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Anonymní
|
Zaslal: út 04. června 2013 21:27 |
|
|
Aha, já jsem ho nenašel v atlasu, tak mě nenapadlo hledat v diskusi... Takže je tam na půl
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: čt 06. června 2013 17:00 |
|
|
Davidus to myslel spíš tak, že do vyhledávače musíš napsat přesný název houby. A to u "sýrovec" tak uplně není....
Ale kousek je to parádní, takže přesouvám.
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
Založen: 16. 11. 2009 Příspěvky: 1070 Bydliště: Valašské Meziříčí
|
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
Zaslal: po 02. září 2013 22:40 Předmět: Sírovec žlutooranžový ? |
|
|
Mám dotaz: Ve švestkové aleji okolo silnice poblíž Kelče na okraji
Valašska skáceli (nevím kdy) jednu ze švestek. Průměr pařezu může být asi tak 28 cm. Asi bych ho jen tak přešel, kdybych nevěděl, že zde hojně rostou sírovce. Zaujala mne totiž ta bílá vlákna napříč přes řez. Napadlo mné to, zda to není ta vlastní houba, tedy sírovec, protože to, co sbíráme na jídlo, to se jmenuje plodnice. A v této aleji sírovce rostou opravdu hojně. Dřevo v okolí těchto vláken bylo už na pohled jakoby pórovité a zdá se mi i více rozpraskané než jinde.
Původně jsem toto chtěl dát rovnou do Datlasu k sírovci, ale pak mne napadlo, že plodnici zná kde kdo, ale kdo zná, z čeho ta plodnice vlastně vyrůstá? (Kromě toho, že z ňákýho dřeva.) Oni se v této šcvestkové aleji vyskytují i ohňovce ovocné, ale v daleko menším množství. Teoreticky by to mohlo být i od této houby. Ale sírovce tak 4x - 6x početně převažují.
Měl-li by někdo zájem, tak bych při příští návštěvě těchto míst zkusil z toho pařezu odřezat něco jako exsikát těchto vláken i se dřevem okolo a můžu mu to zaslat.
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
Joeking
|
Zaslal: čt 05. září 2013 9:52 |
|
|
Jojo, tohle je klasické hnědé tlení sírovce, krychlový rozpad dřeva spolu s bílým syrrociem.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jiří Novák
|
Zaslal: čt 05. září 2013 19:21 |
|
|
čt 05. září 2013 10:52 Joeking napsal: |
Jojo, tohle je klasické hnědé tlení sírovce, krychlový rozpad dřeva spolu s bílým syrrociem. |
Díky za sdělení.
Proběhl jsem všech 19 stránek sírovce v Datlasu a podobnou fotku jsem tam nenašel. Jen samé plodnice v různém stupni stáří (či mládí - abych náhodou někoho neurazil). Proto si myslím, že by bylo vhodné i toto do Datlasu k sírovci přesunout. Souhlasíte vážení Adminové?
_________________ JGLN |
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jirka Kohl Site Admin
|
Zaslal: ne 08. září 2013 21:38 |
|
|
Hmm... parádní zajímavost !
_________________ Jirka Kohl |
|
Návrat nahoru |
|
|
no-X Čestný člen
|
Zaslal: ne 08. září 2013 21:48 |
|
|
Taky mě to překvapilo, ale po chvilce googlení jsem narazil na informaci, že to opravdu možné je - na tisu se prý lze setkat i s ohňovcem Hartigovým nebo bělochorošem cystidonosným. Více zde:
http://www.silvarium.cz/lesnicka-prace-c-3-12/tis-cerveny-taxus-baccata
Možná to bude souviset i s tím, že v našem podnebí rostou tisy rychleji, jejich dřevo není tak husté a tvrdé jako například u anglických exemplářů a houba ho dokáže snáz prorůst.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Kraken Čestný člen
Založen: 09. 11. 2005 Příspěvky: 2508 Bydliště: Klášterec nad Ohří
|
Zaslal: po 09. září 2013 10:51 |
|
|
ne 08. září 2013 22:48 no-X napsal: |
Taky mě to překvapilo, ale po chvilce googlení jsem narazil na informaci, že to opravdu možné je - na tisu se prý lze setkat i s ohňovcem Hartigovým nebo bělochorošem cystidonosným. Více zde:
http://www.silvarium.cz/lesnicka-prace-c-3-12/tis-cerveny-taxus-baccata
Možná to bude souviset i s tím, že v našem podnebí rostou tisy rychleji, jejich dřevo není tak husté a tvrdé jako například u anglických exemplářů a houba ho dokáže snáz prorůst. |
No vida! Takže nic tak zvláštního...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Josef Chalupský II
|
Zaslal: po 09. září 2013 19:47 |
|
|
Kotlaba (1984: str. 163) uvádí z ČSSR dva nálezy sírovce na tisu (Taxus baccata). Nevyčteme, jestli je to z České republiky nebo ze Slovenska. A dále uvádí nálezy na celé řadě obskurních dřevin a exotů. Zájemce nechť tam nahlédne.
P.S. A nerostl nakonec na tom břečťanu? To by teprve byla pecka!
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|