Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Laetiporus sulphureus - Sírovec žlutooranžový
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... , 18, 19, 20  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
jorix

PříspěvekZaslal: út 04. června 2013 19:55
  Předmět: Sýrovec žlutooranžový - Laetiporus sulfureus
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Dnes na živém dubu, nedalo se přehlédnout. V DamAtlase ještě chybí, tak dávám sem.

Pro srovnání velikosti je tam zapíchnutý švýcarák.

104.43 kB    
sýrovec (4).jpg
   sýrovec (4).jpg

102.53 kB    
sýrovec (3).jpg
   sýrovec (3).jpg

90.68 kB    
sýrovec (1).jpg
   sýrovec (1).jpg

77.1 kB    
sýrovec (2).jpg
   sýrovec (2).jpg
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: út 04. června 2013 19:58 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

je tam: http://www.damyko.info/ForumA/viewtopic.php?t=142 Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
DavidusCZ

PříspěvekZaslal: út 04. června 2013 20:35 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Má pravdu, předsedo. Lyška a lisohlávka tam taky nejsou Wink Jinak, sírovec pěknej
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Anonymní

PříspěvekZaslal: út 04. června 2013 21:27 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Aha, já jsem ho nenašel v atlasu, tak mě nenapadlo hledat v diskusi... Takže je tam na půl Smile
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: čt 06. června 2013 17:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Davidus to myslel spíš tak, že do vyhledávače musíš napsat přesný název houby. A to u "sýrovec" tak uplně není.... Wink

Ale kousek je to parádní, takže přesouvám.

Jiří Novák

PříspěvekZaslal: po 12. srpen 2013 19:55
  Předmět: Sírovec žlotooranžový

Moje první letošní konzumovatelné kousky. Na švestce u silnice v okolí Kelče na okraji Valašska. Jak jsem je odřezával, tak z řezu vytékala ta žlutavá míza (nebo jak to nazvat), tedy sírovec v nejlepší kondici pro spapání.
Ne že bych před tím (červen) nenašel, ale vždy jsem se na daném místě vyskytl až o cca 2 - 6 dní později, kdy už přeci jen nebyly tyto plodnice v nejlepší kondici.
Nyní se těším na řízečky.

101.95 kB    
DSC06027L.jpg
   DSC06027L.jpg

99.59 kB    
DSC06036L.jpg
   DSC06036L.jpg

no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 18. srpen 2013 11:44
  Předmět: Laetiporus sulphureus - Sírovec žlutooranžový

Na několika místech se objevily čerstvé plodnice. Dub z konce hráze rybníku Černiš (poblíž r. Šnejdlík) u Č. Budějovic

185.83 kB    
18. srpen 2013, Vrbenské rybníky
SDIM2870_960.jpg
   SDIM2870_960.jpg
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: po 02. září 2013 22:40
  Předmět: Sírovec žlutooranžový ?

Mám dotaz: Ve švestkové aleji okolo silnice poblíž Kelče na okraji
Valašska skáceli (nevím kdy) jednu ze švestek. Průměr pařezu může být asi tak 28 cm. Asi bych ho jen tak přešel, kdybych nevěděl, že zde hojně rostou sírovce. Zaujala mne totiž ta bílá vlákna napříč přes řez. Napadlo mné to, zda to není ta vlastní houba, tedy sírovec, protože to, co sbíráme na jídlo, to se jmenuje plodnice. A v této aleji sírovce rostou opravdu hojně. Dřevo v okolí těchto vláken bylo už na pohled jakoby pórovité a zdá se mi i více rozpraskané než jinde.
Původně jsem toto chtěl dát rovnou do Datlasu k sírovci, ale pak mne napadlo, že plodnici zná kde kdo, ale kdo zná, z čeho ta plodnice vlastně vyrůstá? (Kromě toho, že z ňákýho dřeva.) Oni se v této šcvestkové aleji vyskytují i ohňovce ovocné, ale v daleko menším množství. Teoreticky by to mohlo být i od této houby. Ale sírovce tak 4x - 6x početně převažují.
Měl-li by někdo zájem, tak bych při příští návštěvě těchto míst zkusil z toho pařezu odřezat něco jako exsikát těchto vláken i se dřevem okolo a můžu mu to zaslat.

148.35 kB    
DSCN4282L.jpg
   DSCN4282L.jpg

Joeking

PříspěvekZaslal: čt 05. září 2013 9:52 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Jojo, tohle je klasické hnědé tlení sírovce, krychlový rozpad dřeva spolu s bílým syrrociem.
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: čt 05. září 2013 19:21 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

čt 05. září 2013 10:52 Joeking napsal:
Jojo, tohle je klasické hnědé tlení sírovce, krychlový rozpad dřeva spolu s bílým syrrociem.

Díky za sdělení.
Proběhl jsem všech 19 stránek sírovce v Datlasu a podobnou fotku jsem tam nenašel. Jen samé plodnice v různém stupni stáří (či mládí - abych náhodou někoho neurazil). Proto si myslím, že by bylo vhodné i toto do Datlasu k sírovci přesunout. Souhlasíte vážení Adminové?

Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 08. září 2013 11:00 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Tak já dám taky malou zajímavost. Sírovec jsem našel už na všem možném, slyšel jsem i o akátu. Ale o tisu červeném ještě ne...

144.34 kB    
Klášterec, zámecký park - 28. 8. 2013
DSC01125.JPG
   DSC01125.JPG

195.42 kB    
DSC01129.JPG
   DSC01129.JPG
Jirka Kohl
Site Admin

PříspěvekZaslal: ne 08. září 2013 21:38 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Hmm... parádní zajímavost ! Shocked
no-X
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 08. září 2013 21:48 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Taky mě to překvapilo, ale po chvilce googlení jsem narazil na informaci, že to opravdu možné je - na tisu se prý lze setkat i s ohňovcem Hartigovým nebo bělochorošem cystidonosným. Více zde:

http://www.silvarium.cz/lesnicka-prace-c-3-12/tis-cerveny-taxus-baccata

Možná to bude souviset i s tím, že v našem podnebí rostou tisy rychleji, jejich dřevo není tak husté a tvrdé jako například u anglických exemplářů a houba ho dokáže snáz prorůst.
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: po 09. září 2013 10:51 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

ne 08. září 2013 22:48 no-X napsal:
Taky mě to překvapilo, ale po chvilce googlení jsem narazil na informaci, že to opravdu možné je - na tisu se prý lze setkat i s ohňovcem Hartigovým nebo bělochorošem cystidonosným. Více zde:

http://www.silvarium.cz/lesnicka-prace-c-3-12/tis-cerveny-taxus-baccata

Možná to bude souviset i s tím, že v našem podnebí rostou tisy rychleji, jejich dřevo není tak husté a tvrdé jako například u anglických exemplářů a houba ho dokáže snáz prorůst.
No vida! Takže nic tak zvláštního...
Josef Chalupský II

PříspěvekZaslal: po 09. září 2013 19:47 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Kotlaba (1984: str. 163) uvádí z ČSSR dva nálezy sírovce na tisu (Taxus baccata). Nevyčteme, jestli je to z České republiky nebo ze Slovenska. A dále uvádí nálezy na celé řadě obskurních dřevin a exotů. Zájemce nechť tam nahlédne.

P.S. A nerostl nakonec na tom břečťanu? To by teprve byla pecka!
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3 ... , 18, 19, 20  Další
Strana 19 z 20

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru