Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Laik
|
Zaslal: út 31. srpen 2010 15:24 |
|
|
út 31. srpen 2010 16:17 Vlkodlak napsal: |
út 31. srpen 2010 16:05 Anonymous napsal: |
Ahoj znalci. Já jsem opravdový laik ohledně hub a manžel je ze mě nešťastný, protože odmítám pozřít cokoliv, co sama neutrhnu a co není čistokrevný hřib.
Nepochodil s růžovkami (podle něj údajně nejchutnější houbou) a holubinkami, které jsou prý výborné smažené na másle.
Když se dívám na tyhle fotky muchomůrky zelené, říkám si, jak málo stačí, aby se člověk spletl a přesně jak to tady zaznělo - poslední smaženice.
Chtěla bych někdy vidět vedle sebe naživo muchomůrku zelenou a holubinku zelenou. Tu druhou vídám často v lesích, tu první jsem zatím ještě nezahlédla - buďto se mi vyhybaly nebo si je úspěšně pletu s holubinkou.
Prosím proto vás znalce, nejlépe z okolí Tábora, jestli tuhle mrchu zelenou jedovou najdete, písněte mi na email kaonkl@seznam.cz, ráda se přijedu podívat, očuchám, osahám, neochutnám - to se opravdu bát nemusíte, na to se mám příliš ráda Ale potřebuju vidět ten rozdíl, jinak se svého panického strachu z hub snad nikdy nezbavím ! |
Doporučuji zajít na nějakou výstavu hub nebo přednášku s demonstrací donesených druhů a nechat si rozdíly vysvětlit. Jako u každých přírodnin, i u hub je potřeba se naučit rozeznávat důležité znaky, podle kterých pak houbu určím.
Na druhou stranu, víc takových houbařů panikářů, aspoň na nás ostatní zůstane v lese víc masáků, holubinek a podobných dobrot! |
Já chci taky umět sbírat houbičky
A kde se o nějakých výstavách hub dozvím - dočtu ? A hlavně, budou tam všechny, co si můžu s něčím splést a dovolí mi sahnout si na tu houbu, nejen z uctivé vzdálenosti koukat ?
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Vlkodlak
Založen: 15. 03. 2007 Příspěvky: 1886 Bydliště: Praha, Böhmen
|
Zaslal: út 31. srpen 2010 15:37 |
|
|
út 31. srpen 2010 16:24 Laik napsal: |
Já chci taky umět sbírat houbičky
A kde se o nějakých výstavách hub dozvím - dočtu ? A hlavně, budou tam všechny, co si můžu s něčím splést a dovolí mi sahnout si na tu houbu, nejen z uctivé vzdálenosti koukat ? |
Výstavy jsou inzerovány například:
- na úvodní stránce damyka nahoře
- http://www.myko.cz/myko-akce/ - zrovna tam nic není
Na přednáškách v Praze houby po výkladu kolují na táckách, každý má možnost si houbu důkladně prohlédnout a případně vznést dotaz.
Na výstavách funguje obvykle i houbařská poradna a opět je možné se na místě zeptat odborníka, který ti rád vysvětlí vše potřebné. Výstavy mají i tu výhodu, že se tam sejde hodně druhů, takže je možné vidět zaměnitelné druhy společně.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
CheetaL
|
Zaslal: so 04. září 2010 7:08 Předmět: muchomůrka zelená |
|
|
Nyní jich opravdu roste moc a jsou krásné.Nekvalitní foto jsem smazala,abych předešla jakýmkoli narážkám.Bohužel každý nemá možnost běhat po lese s drahým fotoaparátem a každý nemá nadání dělat úžasné fotografie,jaké by si přál.Přeji hezký den a šťastný fotolov.
_________________ Všechny houby jsou jedlé,některé bohužel jen jednou:-)
Naposledy upravil CheetaL dne po 06. září 2010 6:58, celkově upraveno 1 krát |
|
Návrat nahoru |
|
|
Míra
|
Zaslal: so 04. září 2010 18:07 Předmět: Re: muchomůrka zelená |
|
|
so 04. září 2010 8:08 CheetaL napsal: |
Nyní jich opravdu roste moc a jsou krásné.Omlouvám se za kvalitu,foceno mobilem. |
Ano, muchomůrky zelené jsou krásné, ale z takovéto fotky to moc nevyzařuje, protože její kvalita je hodně špatná. Nic ve zlém, ale chtěl bych, v zájmu uživatelů i návštěvníků DAMyka, požádat, aby do DAtlasu fotky v takovéto kvalitě (rozostřená plodnice) nebyly vkládány. DAtlas má být jakousi velkou obrázkovou knihou složenou z fotek a komentářů uživatelů. Každá fotka v něm zveřejněné houby má mít vypovídající hodnotu o daném druhu, případně o lokalitě na které rostla. Do rodinného alba si také nikdo nevkládá rozostřené fotky.
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 06. září 2010 5:59 |
|
|
Na druhou stranu by bylo fajn, kdyby tuhle smrtonosnou houbičku každý poznal i rozmazanou
|
|
Návrat nahoru |
|
|
CheetaL
|
Zaslal: po 06. září 2010 7:11 |
|
|
Bobe,děkuji,ale radši jsem ji smazala.Třeba se někdy povede
_________________ Všechny houby jsou jedlé,některé bohužel jen jednou:-) |
|
Návrat nahoru |
|
|
Bob Site Admin
Založen: 04. 11. 2005 Příspěvky: 9090 Bydliště: Kladno-Mimoň
|
Zaslal: po 06. září 2010 11:20 |
|
|
Nebrete to s těmi fotkami tak strašně vážně! Mne se ta fotka v tom smyslu co jsem napsal prostě docela líbila Výkladní skříní by měl být budovaný Atlas, ale tam je asi potřeba něco trochu modifikovat, aby se to nějak rozjelo. Zde v DAtlasu je to vždy diskuse k danému druhu na jakékoli téma, včetně fotek. Hlavně o popisu nálezu, lokalit, zaměnitelnosti, ...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Míra
|
Zaslal: po 06. září 2010 14:19 |
|
|
po 06. září 2010 6:59 Bob napsal: |
Na druhou stranu by bylo fajn, kdyby tuhle smrtonosnou houbičku každý poznal i rozmazanou |
Chtěl jsem jen předejít tomu, že ta rozmazaná by mohla někoho snadno splést .
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Yohaness
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Forrest Run