Obsah fóra DAMyko
Domov Amatérských Mykologů
Amanita phalloides - Muchomůrka zelená
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Laik

PříspěvekZaslal: út 31. srpen 2010 15:24 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 31. srpen 2010 16:17 Vlkodlak napsal:
út 31. srpen 2010 16:05 Anonymous napsal:
Ahoj znalci. Já jsem opravdový laik ohledně hub a manžel je ze mě nešťastný, protože odmítám pozřít cokoliv, co sama neutrhnu a co není čistokrevný hřib.
Nepochodil s růžovkami (podle něj údajně nejchutnější houbou) a holubinkami, které jsou prý výborné smažené na másle.
Když se dívám na tyhle fotky muchomůrky zelené, říkám si, jak málo stačí, aby se člověk spletl a přesně jak to tady zaznělo - poslední smaženice.

Chtěla bych někdy vidět vedle sebe naživo muchomůrku zelenou a holubinku zelenou. Tu druhou vídám často v lesích, tu první jsem zatím ještě nezahlédla - buďto se mi vyhybaly nebo si je úspěšně pletu s holubinkou.
Prosím proto vás znalce, nejlépe z okolí Tábora, jestli tuhle mrchu zelenou jedovou najdete, písněte mi na email kaonkl@seznam.cz, ráda se přijedu podívat, očuchám, osahám, neochutnám - to se opravdu bát nemusíte, na to se mám příliš ráda Smile Ale potřebuju vidět ten rozdíl, jinak se svého panického strachu z hub snad nikdy nezbavím ! Embarassed Crying or Very sad

Doporučuji zajít na nějakou výstavu hub nebo přednášku s demonstrací donesených druhů a nechat si rozdíly vysvětlit. Jako u každých přírodnin, i u hub je potřeba se naučit rozeznávat důležité znaky, podle kterých pak houbu určím.

Na druhou stranu, víc takových houbařů panikářů, aspoň na nás ostatní zůstane v lese víc masáků, holubinek a podobných dobrot! Smile

Já chci taky umět sbírat houbičky Smile
A kde se o nějakých výstavách hub dozvím - dočtu ? A hlavně, budou tam všechny, co si můžu s něčím splést a dovolí mi sahnout si na tu houbu, nejen z uctivé vzdálenosti koukat ?
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Vlkodlak

PříspěvekZaslal: út 31. srpen 2010 15:37 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

út 31. srpen 2010 16:24 Laik napsal:
Já chci taky umět sbírat houbičky Smile
A kde se o nějakých výstavách hub dozvím - dočtu ? A hlavně, budou tam všechny, co si můžu s něčím splést a dovolí mi sahnout si na tu houbu, nejen z uctivé vzdálenosti koukat ?

Výstavy jsou inzerovány například:
- na úvodní stránce damyka nahoře
- http://www.myko.cz/myko-akce/ - zrovna tam nic není Sad

Na přednáškách v Praze houby po výkladu kolují na táckách, každý má možnost si houbu důkladně prohlédnout a případně vznést dotaz.

Na výstavách funguje obvykle i houbařská poradna a opět je možné se na místě zeptat odborníka, který ti rád vysvětlí vše potřebné. Výstavy mají i tu výhodu, že se tam sejde hodně druhů, takže je možné vidět zaměnitelné druhy společně.
CheetaL

PříspěvekZaslal: so 04. září 2010 7:08
  Předmět: muchomůrka zelená
Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nyní jich opravdu roste moc a jsou krásné.Nekvalitní foto jsem smazala,abych předešla jakýmkoli narážkám.Bohužel každý nemá možnost běhat po lese s drahým fotoaparátem a každý nemá nadání dělat úžasné fotografie,jaké by si přál.Přeji hezký den a šťastný fotolov. Sad

Naposledy upravil CheetaL dne po 06. září 2010 6:58, celkově upraveno 1 krát
Míra

PříspěvekZaslal: so 04. září 2010 18:07
  Předmět: Re: muchomůrka zelená

so 04. září 2010 8:08 CheetaL napsal:
Nyní jich opravdu roste moc a jsou krásné.Omlouvám se za kvalitu,foceno mobilem.

Ano, muchomůrky zelené jsou krásné, ale z takovéto fotky to moc nevyzařuje, protože její kvalita je hodně špatná. Nic ve zlém, ale chtěl bych, v zájmu uživatelů i návštěvníků DAMyka, požádat, aby do DAtlasu fotky v takovéto kvalitě (rozostřená plodnice) nebyly vkládány. DAtlas má být jakousi velkou obrázkovou knihou složenou z fotek a komentářů uživatelů. Každá fotka v něm zveřejněné houby má mít vypovídající hodnotu o daném druhu, případně o lokalitě na které rostla. Do rodinného alba si také nikdo nevkládá rozostřené fotky.
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 06. září 2010 5:59 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Na druhou stranu by bylo fajn, kdyby tuhle smrtonosnou houbičku každý poznal i rozmazanou Smile
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
CheetaL

PříspěvekZaslal: po 06. září 2010 7:11 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Bobe,děkuji,ale radši jsem ji smazala.Třeba se někdy povede Confused
Bob
Site Admin

PříspěvekZaslal: po 06. září 2010 11:20 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Nebrete to s těmi fotkami tak strašně vážně! Mne se ta fotka v tom smyslu co jsem napsal prostě docela líbila Wink Výkladní skříní by měl být budovaný Atlas, ale tam je asi potřeba něco trochu modifikovat, aby se to nějak rozjelo. Zde v DAtlasu je to vždy diskuse k danému druhu na jakékoli téma, včetně fotek. Hlavně o popisu nálezu, lokalit, zaměnitelnosti, ...
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail Zobrazit autorovy WWW stránky
Míra

PříspěvekZaslal: po 06. září 2010 14:19 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

po 06. září 2010 6:59 Bob napsal:
Na druhou stranu by bylo fajn, kdyby tuhle smrtonosnou houbičku každý poznal i rozmazanou Smile

Chtěl jsem jen předejít tomu, že ta rozmazaná by mohla někoho snadno splést Wink .
Yohaness

PříspěvekZaslal: čt 28. července 2011 11:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

O víkendu u Lysé nad Labem bylo k vidění takovýchto parádnic okolo jednoho sta... Wink

156.91 kB    
DSCF0061.JPG
   DSCF0061.JPG
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Forrest Run

PříspěvekZaslal: pá 14. října 2011 16:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Letos o prázdninách i po nich se jim na nymbursku i v okolí MB opravdu dařilo!Smile

A na třetím obrázku(oproti prvnímu) uvidíte, jak zestárne zelenka za 3 dny!Smile

191.73 kB    
DSCN9534.JPG
   DSCN9534.JPG

190.47 kB    
DSCN9536.JPG
   DSCN9536.JPG

195.56 kB    
DSCN9645.JPG
   DSCN9645.JPG

189.79 kB    
DSCN9665.JPG
   DSCN9665.JPG

JARIN

PříspěvekZaslal: so 24. srpen 2013 19:57
  Předmět: Amanita phalloides - Muchomůrka zelená

Dlouho tu nebyla smrtelně jedovatá tak přispěji. Znám u nás v okolí pouze jedno místo, kde čas od času vyrostou. Takže je to vlastně pro mě docela vzácný nález Wink

70.16 kB    
24.8.2013 Odeř(KV) Starší bukový les s pár Douglaskami a smrky
IMG_6363.jpg
   IMG_6363.jpg

73.15 kB    
IMG_6365.jpg
   IMG_6365.jpg
b.gun
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 08. září 2013 1:23 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V rámci včerejšího výjezdu do Středohoří jsem se zastavil i na lokalitě s výskytem této krásné houby, zda tam nebude nějaká fotitelná. Bylo jich tam spousta, až mne jejich množství překvapilo, tolik jsem jich tam ještě nezažil - mnoho desítek kusů všech velikostí (ty největší bohužel dost zaschlé). Lokalita - západně orientovaná suchá stráň s vlhkými okraji, vzrostlý listnatý les - převážně lípy, méně duby, habry, ojediněle javory.

124.18 kB    
07.09.2013 - České středohoří (TP)
Amanita phalloides.jpg
   Amanita phalloides.jpg

123.63 kB    
Amanita phalloides (2).jpg
   Amanita phalloides (2).jpg

121.92 kB    
Amanita phalloides (3).jpg
   Amanita phalloides (3).jpg
Kraken
Čestný člen

PříspěvekZaslal: ne 15. září 2013 0:17 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

Našel jsem jich na jednom místě velké množství. Bohužel už byly většinou trochu zaschlé.

197.37 kB    
Klášterec - 14. 9. 2013
DSC03109.JPG
   DSC03109.JPG

181.71 kB    
DSC03110.JPG
   DSC03110.JPG
Oťas

PříspěvekZaslal: ne 15. září 2013 23:18 Odpovědět s citátem Url adresa tohoto příspěvku

V Brně se teď taky dost zelená. Holedná výběr z cca 12 plodnic na plácku 3x4 m.

138.97 kB    
m-zelena.jpg
   m-zelena.jpg

88.84 kB    
m-zelena2.jpg
   m-zelena2.jpg
Jiří Novák

PříspěvekZaslal: ne 29. září 2013 19:36
  Předmět: Amatita phaloides - muchumůrka zelená

První snímek je z Dačic přímo ze zámeckého parku, kde pod jednoiu z mnoha košatých lip vyrostlo 8 exemplářů. A jak je zde vidno ani prudká jedovatost není na závadu tomu, aby ji něco neokusilo - na vrcholu té nejmenší. Tipuji slimáka.
Druhý snímek je z Podlesí u ValMezu, kde v převážně dubosmrkovém úseku lesa bylo hned 18 exemplářů, z nichž ty starší už vypadaly docela vybledle.

99.16 kB    
DSCN4970L.jpg
   DSCN4970L.jpg

99.05 kB    
DSC07062L.jpg
   DSC07062L.jpg

Zobrazit příspěvky z předchozích:   
odeslat nové téma   Odpovědět na téma   Obsah fora -> DAtlas - Atlas diskuse Časy uváděny v GMT + 1 hodina
Jdi na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Strana 5 z 6

Přejdi na:  
Můžete odesílat nové téma do tohoto fóra
Můžete odpovídat na témata v tomto fóru