Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
triss
|
Zaslal: st 11. září 2013 13:24 Předmět: kukmák sklepní (Volvariella volvacea) - kde vzít podhoubí? |
|
|
Chci zkusit kukmáka sklepního v Česku. Mám a budu mít, věřím, ideální pěstební podmínky. Ale marně sháním podhoubí. Jediné, co jsem zatím objevil, je pěstírna v Oklahomě, ale teď nemají. A vzhledem k původu JV Asie a rozšířenému pěstování v asijských zemích předpokládám, že se dá sehnat něco právě z Asie. Jenže google mě moc nepomohl.
Teď otázka: Nemáte někdo zdroj podhoubí kukmáka? Nebo netušíte o českém, zahraničním prodejci, který by poslal podhoubí i do Čech?
Díky moc, Leoš
|
|
Návrat nahoru |
|
|
krakalek
|
Zaslal: st 11. září 2013 17:23 |
|
|
Zkousel jsi Paula Stametse? Ten mel vzdy prakticky vse, co jsem shanel, myslim, ze mival i kukmaka
|
|
Návrat nahoru |
|
|
planetahub
Založen: 21. 07. 2009 Příspěvky: 178 Bydliště: Červený Kostelec
|
Zaslal: st 11. září 2013 19:55 |
|
|
Taky jsem zagooglil a je to oříšek... A co na to jít třeba nějak takhle? https://botany.natur.cuni.cz/cs/sbirka-kultur-hub-ccf
_________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan |
|
Návrat nahoru |
|
|
triss
|
Zaslal: čt 12. září 2013 10:37 |
|
|
Díval jsem se na Paula Stametse a Kukmáka teď nemá v nabídce. Na Karlově univerzitě mě řekli, že mají ve svých sbírkách jen plísně a poslali mě za doktorem Homolkou z mikrobiologického ústavu. Tak ho teď jdu najít.
Díky vám za informace, jdu dál pátrat. mimochodem Stamets je skvělý typ i co se informací týče. Leoš
|
|
Návrat nahoru |
|
|
krakalek
|
Zaslal: čt 12. září 2013 17:09 |
|
|
ad Stamets, pokud vladnes anglictinou, pak bych doporucil knihu Growing gourmet and medicinal mushrooms, naprosto fantasticka kniha! Od A do Z jak pestovat prakticky cokoliv, vse nazorne vyobrazeno, popsano a v druhe casti knihy je pak manual na jednotlive druhy
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Jakub Soukup
|
|
Návrat nahoru |
|
|
planetahub
Založen: 21. 07. 2009 Příspěvky: 178 Bydliště: Červený Kostelec
|
Zaslal: pá 27. září 2013 7:30 |
|
|
st 25. září 2013 13:56 Jakub Soukup napsal: |
Kukmák mi roste samovolně na chalupě ve stodole na pilinách. Pokud mi doporučíte jak podhoubí vhodně namnožit, tak se o něho i klidně podělím. |
Nechci být škarohlíd, ale zkušenosti mne k tomu opravňují. Izolovat podhoubí z plodnice je sice v principu primitivní (přenesení tkáně na agar a po kolonizaci agaru přenos na obilí), ale samo provedení už taková sranda není. Jsou k tomu potřeba sterilní podmínky. Bez možnosti sterilace agaru a pracovního prostředí je úspěch přípravy izolátu málem roven zázraku.
_________________ "Dejte si co nejvíc práce, abyste doopravdy žili." W. Saroyan |
|
Návrat nahoru |
|
|
krakalek
|
Zaslal: pá 27. září 2013 12:17 |
|
|
presne tak, ja nemam k dispozici laboratorni prostredi, ale vybaveni proti kontaminaci mam vcelku solidni a i tak mam vzdy pri klonovani na agaru s kontaminaci velke potize Cili jak pise kolega vyse, bez patricneho vybaveni je moznost naklonovani z plodnice spise z risu snu...
Vetsi sance bych videl, pokud bys vzal piliny, ktere kukmaku vyhovuji (nemam osobni zkusenost a nekoukal jsem, jake drevo je pro tento konkretni druh vhodne), ty vysterilizoval v tlakovem hrnci a nasledne na ne prenesl cast tech pilin. ktere jsou jiz kukmakem dostatecne kolonizovane. Nerikam, ze to zabere, ale takovemu transferu davam tomu sance vetsi nez se pokusit klonovat na agaru...
|
|
Návrat nahoru |
|
|
daggy
|
Zaslal: pá 01. listopadu 2013 10:56 |
|
|
Skusal som hladat aj na eBayi, kde sa daju najst vselijake raritne huby, ale zial neuspesne
|
|
Návrat nahoru |
|
|
daggy
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Tony
|
Zaslal: čt 10. července 2014 12:15 |
|
|
Ted jsem koukal na nabidky, ale Kukmaka maji oznaceneho jako *** , tzn. ze ho nemaji na sklade
|
|
Návrat nahoru |
|
|
daggy
|
Zaslal: pá 11. července 2014 6:58 |
|
|
Mam este v notebooku odkaz na dalsi shop, kde ho maju v ponuke, skusim pohladat a potom to tu dam
|
|
Návrat nahoru |
|
|
daggy
|
|
Návrat nahoru |
|
|
Tony
|
|
Návrat nahoru |
|
|
daggy
|
Zaslal: pá 15. srpen 2014 10:06 |
|
|
Neviem ci mycelium prezije taky dlhy vylet, radsej by som siel do spor, pripadne spore syringe
|
|
Návrat nahoru |
|
|
|